Cum au dat românii cu piciorul la 2 miliarde de euro. Doar în 2020

Românii care lucrează în străinătate au dat cu piciorul în 2020 la o sumă de aproape 2 miliarde de euro reprezentând excedentul de impozit plătit cu patru până la cinci ani în urmă, din mai multe țări europene și nu numai, și pe care nu l-au recuperat, conform drepturilor pe care le au ca salariați. „În aceste vremuri dificile, când situația noastră economică este afectată de criza provocată de coronavirus, mulți oameni sunt îngrijorați cu privire la viitorul lor. Totuși, situația lor s-ar putea îmbunătăți: cetățenii români care au muncit în străinătate pot solicita rambursarea excedentului de impozit plătit. Acesta este un proces legal și sigur, care le permite acestora să recupereze diferite sume de bani”, declară Žydrūnas Janušauskas, directorul companiei RT Tax, care se ocupă cu rambursări de taxe. Conform companiei, peste 1,9 miliarde de euro reprezintă suma de bani, calculată în baza mai multor date, pierdută de românii care au muncit în străinătate anul trecut.

Valoarea medie a impozitelor deductibile din veniturile realizate în străinătate ajunge până la 42%. Toți acești bani sau o parte din ei, proveniți din excedentul de impozit pe venit, care în general sunt considerați deja pierduți, pot fi recuperați.

În medie, o persoană recuperează un excedent de impozit pe venit de 804 euro. Janušauskas menționează și sume mai mari. „Cunosc cazuri când o persoană a recuperat chiar și 11.000 de euro din excedent de impozit. Însă, solicităm rambursarea indiferent de valoarea excedentului. La urma urmei, acești bani aparțin în mod legal cetățenilor țării noastre”, constată acesta.

De obicei, în procesul de recuperare a impozitelor este necesar un document de la angajator, care conține informații privind venitul angajatului și impozitele plătite de acesta. „Într-adevăr, adesea suntem contactați și de clienți care nu au decât o parte a documentelor necesare, ori nu au deloc astfel de documente. Din fericire, chiar și în astfel de cazuri, impozitele pot fi rambursate. Tot ce trebuie să faceți este să contactați angajatorul,” subliniază specialistul.

Recuperarea impozitelor din străinătate este un proces legal și benefic, atât oamenilor cât și statului.

Din nefericire, statisticile nu sunt încurajatoare: până acum, mai puțin de 60% din românii care au muncit sau mai muncesc în străinătate au decis să-și recupereze excedentul plătit. De ce ceilalți nu se grăbesc să-și primească rambursările? „Am observat că oamenii încă nu sunt suficient de informați. Mulți dintre ei muncesc din greu și nici nu se gândesc la aceasta, dacă nu sunt întrebați. Există și concepții false, cum că rambursarea excedentului plătit nu este posibilă ori este ilegală și poate uneori pune în pericol pensiile pentru limită de vârstă sau alte indemnizații sociale. Acesta nu este decât un simplu mit, însă din această cauza, o parte a populației nici măcar nu îndrăznește să inițieze demersurile pentru rambursarea taxelor, pierzând astfel o parte din banii câștigați cu greu”, susține Janušauskas.

Practic, orice persoană care a muncit în străinătate se poate adresa autorităților fiscale străine și poate depune documente. Depunerea documentelor este un proces simplu, dar într-o etapă ulterioară, mulți oameni întâmpină probleme care duc la întârzieri ale rambursărilor ori chiar la imposibilitatea de a recupera taxele.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Cosmin Pam Matei 4595 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.