Tensiuni diplomatice Oslo-Varșovia

Cum își apără Polonia copiii luați de sistemul din Norvegia

În 2016 aflam despre cazurile Bodnariu și Nan, familiile de români din Norvegia cărora le-au fost luați copii de către serviciul de protecție a copilului, Barnevernet. În cazul Bodnariu, motivul ținea de convingerile religioase ale familiei, care ar împiedica dezvoltarea normală a copiilor, în opinia autorităților norvegiene, dar și de anumite corecții fizice aplicate copiilor, deși acesștia nu aveau semne ale unor astfel de agresiuni. În cazul familiei Nan, tatăl a și fost condamnat la închisoare pentru câteva luni. Au fost organizate proteste paneuropene, în zeci de orașe, susținute de eurodeputați din mai multe state UE, sistemul norvegian a fost criticat chiar de specialiști norvegieni și, în cele din urmă, copiii au fost redați familiilor. Ba mai mult, presa norvegiană relata că autoritățile iau în calcul schimbarea legislației pentru protecția copiilor.

Nu pare să fie așa. Pe 12 februarie 2019, consulul Poloniei la Oslo a fost declarat persona non grata în Norvegia și are o săptămână pentru a părăsi țara scandinavă. De ce? Diplomatul a fost acuzat de o purtătoare de cuvânt a diplomației de la Oslo că ”a amenințat autoritățile și a avut un comportament uneori violent față de autorități”, după ce unei familii de polonezi le-a fost luat copilul de acasă. Familia a solicitat prezența consulului Slawomir Kowalski la întâlnirea pe care trebuiau să o aibă cu copilul luat de Barnevernet și oficialii norvegieni. Incidentul a avut loc în luna iunie.

Potrivit Euronews, autoritățile norvegiene nu au confirmat vreun incident specific cu caracter violent în care să fi fost implicat consulul Poloniei. Există o înregistrare video în care apar polițiști chemati de Barnevernet, iar Kowalski le repetă că are imunitate diplomatică. Dupa 15 minute de discuții aprinse, consulul decide să părăsească de bună voie clădirea, pentru a nu fi luat cu forța de poliție. Potrivit Euronews, nu există probe care să demonstreze că diplomatul polonez a fost agresiv înainte de venirea poliției.

Guvernul de Varșovia a reacționat. Secretarul de stat pentru polonezii din afara granițelor a declarat că ministerul ”apreciază activitatea consulului Kowalski pentru apărarea intereselor familiilor poloneze”. Fostul ministrul de Externe Witold Waszczykowski a fost mai dur. ”În diplomație există reciprocitate. Da, așa cum am fost tratați la Oslo, la fel vor fi tratați diplomații Norvegiei de la Varșovia”.  Waszczykowski, ministru în perioada 2015-2018, speră că Norvegia își va cere public scuze pentru decizia luată în privința consulului. ”Altfel, vom avea de a face cu un atac ideologic nebunesc”, a spus ministrul. În cazul în care consulul polonez va fi expulzat, atunci același lucrui se va întâmpla cu omologul norvegian din Polonia. Fostul ministrul polonez a declarat că acesta este al treilea sau al patrulea consul din Norvegia care este tratat în acest fel de autoritățile de la Oslo.

30.000 de polonezi au semnat o petiție prin care cer executivului să reziste presiunilor norvegiene. Ce poate însemna presiunea părții norvegiene? Ea nu se reduce doar la acțiuni diplomatice. Cazurile românilor din Norvegia au fost o hârtie de turnesol la momentul lor –ONG-urile s-au poziționat în funcție de sursele de finanțare. Norvegia acordă sprijin financiar României şi altor ţări din centrul şi estul Euroopei în vederea susţinerii coeziunii economice şi sociale în Euroopa. Spre exemplu, doar în perioada 2009-2011, Norvegia a pus pe masa pentru ONG-urile și companiile românești granturi în valoare de circa 100 de milioane de euro. Au fost și sunt bani pentru mediu, îngrijirea copiilor, patrimoniu cultural, resurse umane, capacitate administrativă, sănătate și multe alte scopuri nobile. Însă, judecând după scindarea mediului ONG pe falia finanțării, în cazul Bodnariu, se pare că banii nu au venit ”with no strings attached”, vorba englezului. Sau, și mai probabil, avem de-a face cu un exces de zel autohton, în speranța unui acces mai facil la viitoare finanțări.

”Serviciul de protecție a copilului din Norvegia a fost criticat pentru că îi ia prea repede pe copii din sânul familiei, iar unii acuză sistemnul chiar de „răpiri” de copii”, scrie Euronews. Mai multe cazuri sunt judecate acum la CEDO, cele mai celebre fiind cele ale românilor. Hilledstand Thune, politiciană norvegiană și activistă pentru drepturile omului, arată că autoritățile ”se tem foarte mult” când sunt criticate pentru strictețea cu care acționează Barnevernet. ”De ani de zile am susținut că micuții care ajung în contact cu Barnevernet sunt suopuși abuzului de autoritate și încălcărilor drepturilor omului, fapte care nu sunt recunoscute, nu sunt înregistrate, nu sunt prezentate scuze ulterioare și nu sunt folosite nici pentru a corecta modul de acțiune”, a spus ea pentru Euronews.

”Avem de-a face cu lipsă de judecată, incompetență si abuz de intenție când sunt luați copiii ca formă de pedeapsa. Beneficiul menținerii familiilor unite este evident. E necesar ca Barnevernet să evite preluarea nenecesară a acestor copii și să creeze un mediu de lucru care să clarifice modul în care acționează”, spune psihologul Einar C. Salvesen.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3

13 Comentarii

    • Daca nu ma insel, legislatia legata de protectia copilului are o vechima in Norvegia mai bine de o suta de ani!

      Corectia fizica si/sau psihica sunt complet interzise si se pedepsesc!

      or face ei niste excese, ( doar trebuie sa-si justifice si aia care se ocupa cu protectia copilului salariile)dar parca ii prefer in locul celor care spun *eu te-am facut, eu te omor!*

    • Când este vorba de țările „ieuropene” vestice, cozile de topo sar de cur în sus de genul „fiecare țară ere legile ei”! Când este vorba de țări est europene, cozile de topor și slugoii „ieuropeni” nu mai pun problema în același mod. Oare dacă ar mai trăi Cuza Vodă ca ar face cu voi având în vedere că umblați cu două unități de măsură?

    • Iti doresc sa ajungi sa intelegi pe propria piele cum e cu legile contra fiintelor cele mai nevinovate: copiii. Cretinash, un copil nu poate fi rupt de familia lui decat daca ii este pusa viata in pericol de parinti iresponsabili. Nu daca este educat ( fie religios, sau este corectat cu o palma la fund). Ati luat-o razna de tot. Familia este de milenii locul in care se fac si se educa copiii. Barnevernet este o escrescenta nazista si nu poate fi tolerat sa se atinga de copii romani sau polonezi. Norvegia sa-si hinghereasca proprii copii daca aici au ajuns. PS: cunosc un roman care a muncit cateva luni in Norvegia, a platit taxele acolo si de atunci, de peste zece ani, i se trimit in fiecare an Declaratia de impozitare cu 0 coroane norvegiene taxe, desi nu a mai muncit si nici macar nu a mai fost acolo.

  1. de protectie a copilului, include foarte multe facilitati si unele obligatii.
    Dupa cazul Botnariu, 15% din romanii cu copii au parasit Norvegia.
    Parerile sunt impartite.
    O remarca, la ei nu se incuie usile, nu au hoti.
    Rarele furturi sunt facute de polonezi si de
    ai nostrii.

    • @Sistemul lor, „O remarca, la ei nu se incuie usile, nu au hoti. O remarca, la ei nu se incuie usile, nu au hoti.”

      O sa-ti dau o informatie greu de digerat ptr tine , probabil. In vara am fost cateva zile in Harghita intr-un orasel. Gazdele ne-au dus la plimbare si la plecarea de acasa de la ei am ramas surprins sa vad ca au lasat ferestrele deschise (apartament la bloc, PARTER) si nici usa n-au inchis-o cu cheia. I-am intrebat cum e posibil asa ceva si mi-au spus exact ce scrii, ca la ei nu se fura.
      Si asta este in Romania, dar acolo unde romanii sunt rari.

    • @Vlad: Cumva in Norvegia incuietorile usilor si portilor au aparut de cind au ajuns romanii acolo? Cumva ungurii nu au furat si nu fura niciodata? Exista cumva vreo tara in lume fara inchisori, politie, tribunale? Nu spun ca povestea ta nu e adevarata dar ce insinuezi e cusut cu ata alba.

  2. Dacii si bunicile noastre puneau la poarta un bat sau matura.
    Asta arata ca nu este nimeni acasa si NIMENI nu indraznea sa calce in batatura.
    De cand cu regimul bolsevic si neobolsevic, cel actual, anormalitatea a devenit normalitate…

  3. @Mamaia

    esti mortala…o eroare a sistemului lor informatic o transformi intr-o acuzatie *culturala*!

    si apoi, emigrantii trebuie sau nu sa respecte legile tarii unde au emigrat? Da sau Ba?

    Nu-ti plac legile unei tari, nu emigrezi in acea tara? problema schimbarii legilor este atributul emigrantilor sau a cetatenilor respectivei tari?

    Daca inteleg eu bine dumneata sustii ca emigrantii nu trebuie sa respecte legile tarii in care au emigrat daca le considera proaste si problema schimbarii legilor respectivei tari nu reprezinta atributul conditiei de cetatean al respectivei tari!

    o intrebare: ai toate analizele facute?

    • Mariuta maica, esti dus cu capul rau de tot. De aia esti si insolent. Aici e vorba de abuzul de lege. Adica sustii ca emigrantii pot fi abuzati in toate modurile de catre autoritati. Aici e vorba de ABUZUK de lege. Si daca se descopera ca o lege este de nesuportat ptr un emigrant, el are dreptul sa plece de acolo, nu sa i se fure copiii. DREPTUL copilului de a fi cu mama sau tatal lui este SFANT. Cum crezi ca se simte un copil luat de langa familia lui si dat unor straini, unii chiar homosexuali? Cine vrea copii sa si-i faca. Panimaisi? Nu cred.

    • FYI: „eroarea sistemului informatic” s-a incercat timp de 5 ani sa fie corectata si nu s-a reusit. Sper sa ajungi sa fii hingherit la fel, ptr nimic. Si chiar sa ti se confiste cineva drag, sub pretextul legii. Poate atunci vei intelege o lege in litera si spiritul ei.
      A propos, si Hitler a omorat milioane de vieti tot sub pretextul legii.

  4. @Tarabostes

    draguta

    eu am analizele facute, dar sunt proasta si neinformata…

    inteleg ca sustii ca emigrantii ajunsi Norvegia nu ar trebui sa respecte legile norvegiene?

    sa inteleg ca atunci cand iti vin musafiri in casa esti de acord ca ei sa se urce cu picioarele pe fotolii si sa-si faca nevoile pe masa?

    intrebare: ai toate tiglele pe casa puse?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.