Cum profită Occidentul de pe urma agresiunii Rusiei

Statele Unite și Ucraina au căzut de acord să coopereze în privința tehnologiilor militare, pentru a îmbunătăți dotarea forțelor ucrainene și pentru a întări asistența militară americană, precizeaza Pentagonul în urma unei întâlniri între șefii Apărării din cele două state, care a avut loc joi la Londra.

Secretarul American al Apărării s-a întâlnit cu omologul ucrainean Stepan Poltorak pentru a discuta despre conflictul din estul Ucrainei, în care forțele ucrainene îi înfruntă pe separatiștii pro-ruși.

Parteneriatul asupra căruia s-a căzut de acord urmărește ”să întărească capacitatea de apărare a forțelor ucrainene, să promoveze reforma apărării în Ucraina, să îmbunătățească managementul resurselor și să întărească cooperarea în domeniul tehnologiei militare”, se arată într-un comunicat al Pentagonului.

Ashton Carter a declarat că este un acord ”foarte, foarte important” pentru a îmbunătăți capabilitățile prin care Ucraina să își apere teritoriul. Carter nu a sugerat că SUA vor schimba natura sprijinului acordat, care este unul axat pe capabilități defensive.

Pentagonul a mai anunțat că generalul în retragere John Abizaid (care a condus Comandamentul Cemtral al SUA) este noul consilier al ministrului ucrainean de resort si il va ajuta să implementeze reformele.

Cel mai mare contract militar din istoria Lituaniei

Cu mai puțin de o săptămână înainte de încheierea acestui acord SUA-Ucraina, Lituania a anunțat că a livrat armatei ucrainene circa 150 de tone de muniție. Ministrul lituanian al Apărării a declarat că aceasta este datoria țării sale de ”a ajuta un prieten devotat care a fost atacat de Rusia”. Este pentru a doua oară când Lituiania trimite muniție în Ucraina dupa începutul conflictului din Donbas, în 2014. Potrivit oficialilor militari de la Vilnius, mare parte din aceste munitii au fost cartușe pentru kalașnikov.

Lituania, Polonia și Ucraina au format în 2009 o brigadă comuna, LitPolUkrBrig. Aceasta unitate nu a fost operaționalizată decât în 2015, după agresiunea rusă din estul Ucrainei si anexarea Crimeii.

În timp ce oferă Ucrainei muniție din stocurile perioadei sovietice, guvernul de la Vilnius semnează cel mai important contract de achiziții militare din istoria țării, în valoare de 386 milioane de euro. Banii se vor duce către Germania, consorțiul ARTEC, care va livra Lituaniei 88 de vehicule blindate Boxer, în intervalul 2017-2021. Lituania , o țară cu trei milioane de locuitori, și-a majorat sensibil bugetul pentru Apărare și s-a angajat ca începand din 2018 să respecte procentul de 2% din PIB oferit pentru apărare, stabilit în cadrul NATO.

Polonia oferă bani aliaților oiccidentali și caută să obțină bani de la cei estici

Polonia vecină a îndeplinit deja angajamentul alocării a 2% din PIB pentru apărare și a recurs și la investiții masive în industria autohtonă a apărării, dorind să creeze un fond pentru a împrumuta state din cadrul NATO ce doresc să achizitioneze armament polonez, vizate fiind in special statele NATO din Est. Guvernul conservator de la Varșovia a anunțat recent și o investiție de 5,6 miliarde de dolari în opt sisteme antirachetă americane Patriot. Dintre aliații din NATO nu a fost uitată Franța, care a avut de pierdut în urma anulării contractului pentru navele Mistral încheiat cu Rusia. Pentru a apăra flancul estic al NATO în fața Moscovei, dar și pentru a ajuta mult mai bogata economie franceză, Varșovia a anunțat că va cumpăra 50 de elicoptere Eurocopter produse de Airbus în Franța. Acest din urmă contract este însă sub semnul întrebării, guvernul dorind să favorizeze o companie autohtonă, Augusta Westland PZL Swidnik.

O mare oportunitate după acalmia post-Război Rece

Conflictul din Ucraina și politica agresiva a Rusiei au creat o bună oportunitate de afaceri pentru marii jucători de pe piața armamentului. National Defense Industrial Association, un grup de lobby al industriei armamentului din SUA, a cerut Congresului să faciliteze vânzările de armament ale companiilor americane. Aerospace Industries Association, un grup de lobby al marilor companii Lockheed Martin, Textron și Raytheon, au reproșat Pentagonului că nu investște suficient de mult in armament, în contextul ”agresiunii ruse în flacul NATO”.

Fostul consilier pentru Securitate Națională al președintelui George W. Bush, Stephen Hadley, acum aflat în conducerea Raytheon (compania care produce interceptorii operaționalizați la Deveselu și bateriile Patriot care vor fi cumpărate de Polonia), a cerut suplimentarea bugetelor pentru apărare și a solicitat înarmarea Ucrainei cu arme letale, pornind de la argumentul că ”până și președintele Putin este impresionat de soldații care se întorc în saci”.

William Hartung, director de proiect la Centrul pentru Politică Internațională din SUA, spune că, pe măsură ce mai multe state din Europa Centrală și de Est își vor spori cheltuielile pentru apărare, firmele americane ”vor bate la ușă căutând să vândă orice, de la avioane de vânătoare, până la sisteme de rachete”, scrie The Intercept. ”Producătorii de arme obțin beneficii de pe urma politicii ruse, pentru că aceasta a devenit parte din argumentul standard pentru sporirea cheltuielilor Pentagonului”, mai spune Hartung.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.