Spor de periculozitate pentru angajați cu muncă la birou

Cum se mai „toacă“ banii contribuabililor

Toți angajații Administrației Străzilor București, direcție din cadrul Primăriei, primesc spor de condiții vătămătoare de 10% din salariul de bază, inclusiv personalul TESA, potrivit unei informări cu privire la salariile din 2018 făcute de ASPMB. Într-o notă făcută la sfârșitul adresei, se precizează că „personalul care își desfășoară activitatea în condiții vătămătoare beneficiază de un spor de 10% din salariul de bază“, în condițiile legii. Însă, din lista cu salariile, toți angajații, nu numai muncitorii ori inginerii, au adăugat acest spor, inclusiv directorul general, adjunctul, șefii de servicii ori birouri, arhivarii și consilierii juridici.

Salariații ASPMB mai primesc și alte sporuri, cum ar fi 10% pentru cei care desfășoară activitate de control financiar și 50% din salariul minim brut garantat în plată, la nivel național, pentru cei ce dețin titlul de doctor. O dată pe an, personalul primește un voucher de vacanță în valoare de 1.450 lei.

Sporul de vechime este inclus în salariul de bază, pentru ­personalul de conducere.

Și acum, câteva salarii brute de la ASPMB: directorul general, Mirela Ioniță, primește un salariu de 14.400 lei, la care se adaugă sporul de condiții vătămătoare de 1.440 lei. Directorul general adjunct primește 12.700 lei plus sporul de condiții vătămătoare de 1.270 lei. Un director primește la fel ca adjunctul. Un șef de serviciu, 8.256 lei plus sporul/sporurile aferente, șeful de birou – 7.700 lei plus sporurile. Inspectorii de specialitate iau de la 4.000 la 6.400 lei plus sporurile, consilierii juridici – 6.000 lei plus sporurile. Muncitorii iau de la 2.500 la 3.200 lei plus sporurile.

Final de drum pentru instituție

Administrația Străzilor București are circa 80 de angajați și este instituția care se ocupă de întreținerea bulevardelor și a străzilor principale din București. Va mai exista până în iunie, când activitatea acesteia va fi preluată de Compania Municipală Străzi, Poduri și Pasaje București, una dintre cele 22 de companii municipale înființate de primarul general Gabriela Firea. Angajații ASPMB vor fi redistribuiți. Administrația mai are deci de lucru o lună și jumătate la astuparea găurilor apărute în străzi după iarnă. Recent, într-o ședință a Consiliului General al Municipiului București, directorul ASPMB, Mirela Ioniță, spunea că sunt 1.400 de gropi, din care au fost astupate deja 1.200.

Administrația Străzilor este sub contract cu 5 firme de construcții care trebuie să se ocupe, la cerere, de străzile din București. Contractul a fost semnat în 2016, firmele fiind, de fapt, niște asocieri, unde, de fiecare dată, lider este compania austriacă Strabag. Celelalte sunt Euro Construct Trading, Viarom, Grant CPC și Alex Trading. Contractele, cu o valoare minimă și una maximă, sunt împărțite în mai multe subsecvente, cuprinse între 1,5 și 4 milioane euro, pentru fiecare sector din cele șase ale Bucureștiului, potrivit unor documente obținute de Europa FM.

În momentul în care compania municipală va prelua activitatea de întreținere a străzilor, de la 1 iunie, contractele cu Strabag vor înceta de facto, pentru că semnatarul Administrația Străzilor nu va mai exista.

Primăria Capitalei a înființat anul trecut 22 de firme care vor prelua majoritatea activităților PMB în București, de la străzi la agrement, parking și construcția de locuințe sociale. Acestea au un buget total de 200 milioane euro în acest an, bani care provin, în principal, din împrumuturi pe termen scurt de la Primărie.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Mihai Soare 1071 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.