Curiosul caz al ONU protejând și promovând îngrășămintele și grânele Rusiei

Pe de o parte pun sancțiuni Rusiei, pe de altă parte oferă consultanță și protecție pentru aceeași ruși să poată exporta îngrășămintele și grânele –  analiză de piață. Întregul material se poate citi și în nota în care SUA tocmai au ridicat sancțiunile pe exporturile de fertilizatori din Rusia și că din ce în ce mai multe voci vorbesc despre o „foamete mondială”  Global food calamities raise specter of famine

Săptămâna trecută, la Istanbul, a fost semnat un nou acord între Rusia și Organizația Națiunilor Unite pentru a readuce produsele alimentare și îngrășămintele rusești pe piețele comerciale. Acesta vine cu ambiții mari pentru o țară care duce un război și un organism internațional dedicat pacificării: să ajute la realizarea Obiectivului de dezvoltare durabilă „foamete zero”, să asigure „accesul neîngrădit” al alimentelor, îngrășămintelor și materiilor sale prime către țările vulnerabile și să atenueze perturbările din fluxurile de aprovizionare la nivel mondial.
Un obiectiv curios se află în partea de jos a acordului: consilierea companiilor rusești cu privire la modul în care să facă afaceri cu ONU în calitate de furnizor, deși Rusia a fost un actor principal în activitățile lucrative de achiziții ale ONU timp de decenii, semnalează passblue.com https://www.passblue.com/2022/07/24/the-curious-un-russian-side-deal-to-get-russian-food-and-fertilizers-to-world-markets/.
Acest memorandum de înțelegere, semnat la 22 iulie, este un acord secundar la Inițiativa Mării Negre, condusă de ONU și de Turciei. Acordul colateral va fi realizat de Conferința ONU pentru Comerț și Dezvoltare (Unctad), condusă de Rebeca Grynspan, în legătură cu misiunea Rusiei la ONU. PassBlue a văzut o copie a memorandumului de înțelegere, care este un plan pe trei ani și a fost semnat de secretarul general António Guterres și de Andrey Belousov, cel mai important viceprim-ministru al Rusiei.
Seton Hall a obținut o diplomă de absolvire în afaceri internaționale
Inițiativa Mării Negre, un acord separat semnat, de asemenea, la 22 iulie, de Rusia, Türkiye, Ucraina și Guterres (în calitate de „martor”), ar trebui să permită ca cele 22 de milioane de tone de cereale ale Ucrainei blocate în porturile sale din Marea Neagră de la invazia Rusiei din 24 februarie să fie transportate comercial prin „canale sigure” furnizate de Ucraina în apele sale și pe mările și piețele globale. Obiectivul general este de a reduce gravitatea crizei alimentare care afectează o mare parte a lumii, provocată de diverși factori, inclusiv de pandemie și, mai recent, de războiul Rusiei împotriva Ucrainei.
Inițiativa începe imediat și poate fi reînnoită în 120 de zile. Ea a fost semnată la Palatul Dolmabahce din Istanbul, unde Guterres și președintele Recep Tayyip Erdogan au prezidat ceremonia. Grynspan și Martin Griffiths, șeful ONU pentru ajutor umanitar, au fost, de asemenea, prezenți. Griffiths va înființa un centru comun de coordonare la Istanbul pentru a pune în aplicare inițiativa, a precizat ONU, cu participarea Rusiei, Turciei și Ucrainei. Se spune că Organizația Maritimă Internațională a ONU, care reglementează transportul maritim, va juca, de asemenea, un rol central.
Dar acordul privind Marea Neagră a fost deja lovit – dacă nu chiar încălcat – de Rusia, care a atacat marele port ucrainean Odesa la mai puțin de o zi după ce acordul a fost semnat la Istanbul. (Acordul separat Rusia-ONU reiterează rolul Rusiei în garantarea reușitei acordului privind cerealele, afirmând că Rusia „va facilita exportul neîngrădit de alimente, ulei de floarea-soarelui și îngrășăminte din porturile din Marea Neagră controlate de Ucraina”).
O sursă familiarizată cu acordul mai restrâns dintre Rusia și ONU a precizat pentru PassBlue că formularea „porturile din Marea Neagră controlate de Ucraina” este diferită de cea din planul pentru Marea Neagră, care numește porturile: Odesa, Cernomorsk și Yuzhny. În plus, pactul privind Marea Neagră a fost semnat de Oleksandr Kubrakov, ministrul ucrainean al infrastructurii, la ceremonia de la Istanbul, și nu de un oficial militar, pentru a evita interacțiunea cu ministrul apărării, Serghei Shoigu, care a semnat pentru Rusia.
ONU a reacționat rapid la atacul din 23 iulie, afirmând că Guterres „condamnă fără echivoc loviturile raportate astăzi în portul ucrainean Odesa”. Statele Unite, care nu sunt parte a inițiativei, dar care o sprijină în teorie, au reacționat și ele la atacul Rusiei asupra Odesa, secretarul de stat Antony Blinken declarând: „Nu am avut nicio reacție: „Acest atac aruncă îndoieli serioase asupra credibilității angajamentului Rusiei față de acordul de ieri și subminează activitatea ONU, a Turciei și a Ucrainei pentru a trimite alimente critice pe piețele mondiale.”
În ceea ce privește aranjamentul special dintre ONU și Rusia pentru ca îngrășămintele și produsele sale alimentare să ajungă în comerțul mondial, rămâne de văzut dacă acesta va funcționa la fel de bine. Memorandumul de înțelegere nu spune niciodată unde și cum vor fi exportate bunurile rusești și pune în sarcina ONU sarcina de a depăși o serie de obstacole.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Mihai Soare 1072 Articole
Author

9 Comentarii

  1. Este curios cazul Rusiei care vrea sa exporte îngrășăminte și cereale ? Dacă războiul din Ucraina nu va avea un „război de continuare” el nu-și are rostul. Dacă va fi un război cu USA (NATO) atunci fabricile de îngrășăminte trebuie să treacă la producția de explozivi( cu cât mai repede cu atât mai bine) iar recolta trebuie stocată.

  2. Rusia e in tot si in toate. Daca Rusia nu e nimic nu e. Prostii de la UE acum incep sa invete asta, dar din pacate pe spatele nostru

  3. eat shit, eat shit,….eat shit ,adevarul e ca sa ajuns la supraproductie ,expira haleala in galantare,electrica tipa acu 3 ani ca scumpeste curentu’ pt ca SCAZUT consumu’,transgaz era disperat sa traga teava si la tarani ca nu are consumatori,astfel s-au acumulat lichiditati in banci care sunt scosi prin inflatie,panica,razboi,epidemii, toate inventate de mancatorii de arafat

  4. Unde sint ingrasamintele Rrroministanului – de la Oltchimj , Azomures ? Unde sint centralele 3si4 de la Cerna Voda ? Unde este fabrica de H2 si sulf pri valorific hidrogen sulfurat din M Neagra ? Unde sint… si tot asa . Rroministan condus de hoti prosti si de prosti hoti ! N-ar strica citeo racheta rusesca , la parlament , guvern si Cotroceni !

    • Nea Costica, astia executa ordine de la americani si (m)ue!! Fii sigur ca n-o sa avem nimic, gazul o sa curga catre vest, ca de, trebe sa fim solidari( in saracie), ca la bogatie sunt doar ei(vestul)!!

  5. @un om: se stia pentru ca economia multor tari este bazata si in parteneriat cu rusica! Ca se afunda occi si eu in minciuni cu care manipuleaza cras, nu o sa recunoasca chiar de le tai degete de la maini!

  6. ÎNGRĂȘĂMINTELE PRODUSE ÎN ROMÂNIA POLUEAZĂ!NU-I AȘA ? MAI BINE ȘOMAJ,MAI BINE O CIURDĂ DE PROȘTI DECÂT O ȚARĂ STĂPÂNĂ PE EA !–DAR METODA CHINEZĂ NU V-AR PLACE ? MOBIL-BILLUL 1ABICĂ „FACI ÎN” ȘI-L DUCI PE CÂMP!

  7. Prima navă încărcată cu cereale este un vas bulgăresc ce fusese imobilizat la ucrainieni la începutul războiului. Chestia cu Rusia care a bombardat Odesa imediat după acord e o abureală: a bombardat o zonă militară din port, nu silozurile.

  8. Don Soare, mai sunt multe tari, care nu fac parte din „blocul american” si care vor ingrasemintele ruse! Lasa tromboanele! Cu graul ukran nu se astampara foame lumii, care este instalata de zeci de ani! ONU actioneaza global, nu ‘sektar”, americaneste!!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.