Cutremurele din Oltenia: Replici la fiecare sfert de oră

Peste 160 de replici ale cutremurelor de 5,2 şi 5,7, care au avut loc luni şi marţi, s-au înregistrat până în prezent, acestea producându-se destul de des, cam la un sfert de oră, a declarat, miercuri, directorul Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, Constantin Ionescu.

„Ca urmare a cutremurelor de ieri şi de alaltăieri, cutremurul de 5,2 şi cutremurul de 5,7, produse la nord de Târgu Jiu, până în prezent s-au înregistrat 160 de replici, localizate de colegii care se ocupă cu partea de prelucrare a datelor. Cutremurele se produc destul de des, aşa, cam la un sfert de oră sau chiar şi mai des. Magnitudinea cutremurelor s-a situat în marja de un grad până la 3,5 grade. Deci n-a fost un cutremur mai mare, de azi de dimineaţă până prezent, de 3,5 grade”, a spus Ionescu într-o conferinţă de presă.

El a subliniat că o echipă de specialişti de la INCDFP a plecat în zona unde s-au produs cutremurele pentru a îndesi reţeaua de staţii seismice.

„Zona respectivă este monitorizată cu 5 staţii seismice (…) pe partea de sud. Vom instala staţii în zona epicentrală, în partea de nord şi de sud, staţii seismice pentru a încerca să identificăm fenomenul din zona respectivă. Şi, de asemenea, pe lângă aceste staţii seismice care au două tipuri de senzori, care pot să înregistreze cutremure, avem şi un senzor prin care, pe baza măsurătorilor, estimăm pagubele în zona respectivă. De asemenea se vor instala şi 5 staţii de GPS cu care vom măsura deplasările faliilor din zonă sau microfaliilor, segmentelor de falii care sunt în zona respectivă. Facem aceste lucruri ca să obţinem cât mai multe date pentru cercetările următoare şi investigaţiile pe care dorim să le facem”, a explicat directorul institutului.

La rândul său, directorul ştiinţific de la institut, Mircea Radulian, a reiterat că este o zonă seismică cunoscută, care a fost chiar definită într-o lucrare în anul 2014.

„A fost vorba de o altă secvenţă de cutremure, ceva mai la est de Târgu Jiu, în zona Târgu Cărbuneşti şi cu această ocazie s-a definit mai bine această zonă. Zona asta într-adevăr nu are activitate deosebită în trecut, dar totuşi în ultimul timp s-a activat. Exceptând ce s-a întâmplat acum, oricum a existat o activare şi atunci asta a dus la o definire cât mai precisă a acestei zone. Deci este cunoscută ca zonă seismică capabilă să producă cutremure. Singura problemă care nu s-a cunoscut suficient de bine este că poate să ajungă la o intensitate aşa de mare a mişcărilor seismice. Zona a avut şi un cutremur de 5,2 în trecut, acum 80 de ani în urmă, în 1943, cam în aceeaşi zonă, foarte apropiat de cutremurele de acum, însă în general e caracterizată pentru activitate, îi spunem noi, slabă-moderată. Dar aceste zone de suprafaţă au această caracteristică: în general nu au cutremure deosebite, dar la intervale de timp destul de mari apar şi cutremure mai mari. Vă dau exemplu şi zona Făgăraş – Câmpulung, unde au fost cutremure de peste 6, dar de mai bine de 100 de ani n-a mai fost niciun cutremur. Dacă va veni în viitor un astfel de cutremur, nu ştim exact când, n-ar trebui să fie o surpriză, dar sunt zone cu activitate destul de slabă. Trebuie timp mult până să acumuleze energia, să genereze cutremure mari”, a afirmat Radulian.

Mihai Diaconescu, seismolog la INCDFP, a subliniat că, dacă replicile scad în magnitudine şi în număr, înseamnă că „că zona merge spre liniştire”. Totodată, întrebat despre o posibilă influenţă a cutremurelor din Turcia, el a răspuns că acestea au fost cel mult „picătura care a umplut paharul”.

„Cutremurele din Turcia, dacă au influenţat vreo clipă producerea vreunui cutremur de pe teritoriul României, au fost picătura care a umplut paharul şi nu cauza principală de generare a cutremurului. E o diferenţă foarte mare. Energia care a putut fi transportată de acele unde seismice nu a fost suficient de mare pentru a genera cutremurul în sine, ci a fost o picătură care s-a aşezat pe pahar şi a dat pe dinafară. Cam asta ar fi comparaţia cea mai corectă”, a punctat Diaconescu

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

14 Comentarii

  1. Cu cit mai multe replici cu atit mai bine pentru locuitorii zonei de sud -west a Romaniei care vor trece mai bine , fara victime si cu pierderi cit mai mici.
    Insa ATENTIE , la westul Olteniei – inspre ACOLO se indreapta Cutremurul din Turcia & Syria = Timisoara – Novi-Sad – Zagreb – Viena – Praga – Luxembourg – Brussel.

  2. In urma uraganului promovat scalar Katrina, au fost implementate un numar mare de ordine executive pregatite in prealabil, printre care unele care prevedeau confiscarea surselor de alimentare cu energie, a vehiculelor personale, a hranei si chiar a statiilor Amtrak (feroviare) care au fost transformate în inchisori. O nava a Marinei SUA statea in portul New Orleans, blocand electronic comunicatiile. Si mii de oameni nu au mai iasit la numaratoare din adaposturile Crucii Rosii care, de asemenea, rupe cam 90 de centi dintr-un $ donat.

  3. Inseamna ca si astea au fost cutremure artificiale produse cu ajutorul undelor electromagnetice ca-n Turcia.

  4. Doamne apară și păzește! La cat de săraci și îngâmfați sunt oltenii isteți, acum sunt și zgâlțâiți! Putin e de vina!

  5. Acolo se intalnesc 3 placi tectonice. Cutremurele mici denota ca placile se freaca in continuare intre ele, dupa cele doua cutremure mari.
    Ceea ce nu-i rau. Mai rau ar fi daca nu se mai sesizeaza nimic. Inseamna ca placile se imping una in alta ca berbecii, iar la un moment dat, cand una cedeaza, s-ar produce din nou un cutremur mare……[Gigi Inmarmureanu]

  6. munti Carpati au doua zone de curbura-una este curbura Buzau vrancea si a doua în Mehedinti care sa activat amîndoua sant zone de fractura în care împinge placa africana

  7. Oamenii pot induce cutremure în ccateva moduri: injectare/extragere de fluide în/din Pământ, exploatare minieră supra/subterana, teste nucleare și prin construirea de baraje/rezervoare. Dar, un articol din 11 iulie 1935 al publicației New York American, intitulat „Tesla’s Controlled Earthquakes”, afirma că „experimentele lui Tesla în transmiterea vibrațiilor prin pământ au fost descrise de oamenii de știință ca fiind un fel de cutremur controlat.” În 1997, William Cohen, a spus: „…potențiali teroriști dezvoltă arme chimice și biologice și metode electromagnetice care ar putea crea găuri în stratul de ozon sau ar putea declanșa cutremure sau vulcani”. Recunoașterea lui vine dupa ce au activat HAARP. Puharich, a publicat în 1978 o lucrare intitulată „Global Magnetic Warfare – A Layman’s View of Certain Artificially Induced Unusual Effects on the Planet Earth During 1976 and 1977”. Puharich spunea ca si sovieticii experimentau cu tehnologia Tesla: „Dintre multele cutremure din 1976, unul necesită atenție specială – cutremurul din 28 iulie 1976 din Tangshan, China.” Gordon J. F. MacDonald, o somitate in geofizica si fizica planetara: „Cheia războiului geofizic este identificarea instabilităților de mediu la care adăugarea unei cantități mici de energie ar elibera cantități mult mai mari de energie”. Când și-a scris capitolul „How To Wreck The Environment” din cartea „Unless Peace Comes” din 1968, MacDonald sigur nu glumea. Acolo, el descrie utilizarea manipulării/modificarii climei, topirea/destabilizarea ghetarilor, tehnici de epuizare a stratului de ozon, ingineria cutremurelor, controlul oceanelor și manipularea undelor cerebrale folosind câmpurile energetice ale planetei speculand că aceste tipuri de arme vor fi dezvoltate și, atunci când sunt folosite, vor fi practic nedetectabile de catre victimele lor.
    .

  8. Cine a apucat cutremurul din martie 1977 cunoaste foarte bine ca inainte cu citeva saptamani a fost un cutemur foarte mare in Turcia.

  9. Cocalarii care au spart pereții interiori ai apartamentelor, pățesc ceva?

  10. „Acum 80 de ani in urma”.Frumos spus dl Radulian. Aveti grija,in randul colegilor cam aveti o reputatie de agramat. Chiar asa, sunteti fiul marelui activist ceausist Radulian?

  11. Stati linistiti in strana, fac americanii de la Deveselu exercitii cu un armament nou si nu-l stapanesc bine. Va garanteaza un aparator al duomului Inexistent marca AURel.

  12. Derbedeii astia care exerseaza acest tip de distrugeri sa-si aleaga alta locatie de preferinta tara lor natala SUA

  13. Azi noapte s-au produs 5 si toate la mica si foarte mica adancime. „Cinci cutremure s-au înregistrat în zona Gorj, joi, în decurs de trei ore, cel mai puternic având magnitudine de 4,2, informează Știripesurse.

    Primul cutremur s-a produs la ora 1,20, având o magnitudine de 2,3, acesta fiind urmat, 9 minute mai târziu de un altul cu magnitudine 2,1. Ambele au fost de mică adâncime, 6,3 km, respectiv 3 km, informează News.ro.

    Următorul, tot la mică adâncime, cu magnitudine, 2,6, a avut loc la 2,14.

    După mai puțin de o oră, la 3.07, a avut loc un cutremur mediu cu magnitudinea 4,2, la adâncimea de 10.8 km.

    Un al cincilea cutremur s-a produs la 4.29, la 7,3 km adâncime, acesta având o magnitudine de 3,4.”

  14. Ai dreak americani cu undele lor electromagnetice. Au vrut sa distruga Deveselu.
    Nu-i asa Gelule?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.