Cvartetul Bretón la Ateneu – O nouă întâlnire cu muzica de cameră spaniolă

Institutul Cervantes din Bucureşti, cu sprijinul Centrului Naţional de Difuzare Muzicală (CNDM) din Spania și în colaborare cu Filarmonica „George Enescu“, prezintă luni, 23 octombrie, ora 19.00, în Sala mare a Ateneului Român, cel de-al doilea recital din cadrul proiectului Europa. Cvartetul de coarde în Spania. Pentru prima oară la București, Cvartetul Bretón, vine cu un repertoriu în întregime spaniol alcătuit din lucrări foarte puţin sau deloc cunoscute publicului român.

Cvartetul Bretón
Anne-Marie North, vioară
Antonio Cárdenas, vioară
Iván Martín, violă
John Stokes, violoncel

Program:

Juan Crisóstomo Arriaga (1806-1826)
Cvartetul de coarde nr. 2 (ca.1823)

Ramón Paus (1959)
Cvartetul de coarde nr. 7 ‘De ultramar’ (2014)

Jesús Guridi (1886-1961)
Cvartetul de coarde nr. 2 în la minor (1949)

Cvartetul Bretón s-a constituit în 2003, când patru muzicieni cu îndelungată experienţă în domeniul muzicii de cameră au decis să se concentreze pe repertoriul de cvartet abordând lucrări din toate epocile istorice cu accent însă pe cele spaniole contemporane, compoziții semnate, în principal de Ernesto şi Rodolfo Halffter, Jesus Guridi, Bautista, García Leoz, Tomas Bretón, Orbon, Turina, Julio Gómez, Charles, Aracil, Marco, Greco, Carro, Halffter, Sánchez-Verdú sau Conrado del Campo. Cvartetul Bretón a participat la o serie de concerte în sălile cele mai importante din Spania: Auditorio Nacional, Fundación March, Fundación Canal, Residencia de Estudiantes, CDMC, Auditorio del Conde Duque, Teatro Albéniz, Auditorio Reina Sofía, El Escorial, Teatros del Canal, Fundación BBVA, Música Antigua Aranjuez, Música/Musika de Bilbao, Săptămâna de Muzică Religioasă din Cuenca, Festivalul de Muzică Spaniolă de la León, Festivalul de la Toledo, Córdoba, Compostela, Badajoz, BBVA din Bilbao, Museo Picasso, festivalurile de la Úbeda, Granada, Santander şi San Sebastián ca și la festivalurile din Cordes en Ballade, din Cuartetos de Luberon (Franţa) şi Sendesaal din Bremen.
Formația are o importantă activitate discografică, incluzând integralele Rodolfo Halffter şi Jesús Guridi, cvartetele lui Tomás Bretón (sub marca NAXOS), Alfredo Aracil (Verso), cvintete pentru pian ale lui Padre Soler, împreună cu Rosa Torres-Pardo (Columna) sau muzică de cameră de Juan José Colomer (Instituto Cervantes).

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

1 Comentariu

  1. Cvartetul spaniol cânta și promovează muzica compozitorilor spanioli din trecut și prezent. Cvartetul românesc tot muzica compozitorilor spanioli sau alții.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.