Daea intră în luptă cu seceta

Petre Daea, propus de PSD în funcția de ministru al agriculturii, îi îndeamnă pe agricultori „să irige, să folosească toate sursele de apă pe care le au la îndemână”. Ministrul Mediului ceruse românilor să nu mai folosească apa potabilă pentru a uda grădinile din curțile caselor.

„Să fie bine înțeles. Planta nu poate trăi fără apă. Este factorul vital, iar legumicultorii pun aceste culturi în zone sigure de apă. Nu-și permite niciun legumicultor să planteze vreo legumă undeva dacă nu are surse de apă. Aceste surse de apă se folosesc seara, noaptea, dimineața devreme, cantități mai mici de apă, dar ei trebuie să irige, că trebuie să mâncăm. Cu hrana nu e de joacă. Aici nu ne jucăm de-a asigurarea hranei. Hrana trebuie asigurată, de aceea le transmit fermierilor să-și folosească resursele”, spune Petru Daea.

Reacția lui vine după ce ministrul Mediului, Tanczos Barna, a cerut tromânilor să nu mai ude gradinile cu apă potabilă, în perioada de secetă.

„Acolo sunt răspunsurile la cei care conduc local unitatea respectivă. Agricultorii să irige, să folosească toate sursele de apă pe care le au la îndemână, în așa fel încât să realizeze producția, în așa fel încât toată populația să se hrănească cu produse românești. Eu nu am o soluție în condițiile în care nu există apa respectivă”, spune Daea.

Petre Daea a fost întrebat cum vede faptul că în PNRR nu există prevăzut niciun euro pentru irigațiile din România.

„Cu îngrijorare și cu regret. Cu îngrijorare pentru că n-am înțeles de ce foștii miniștri nu au putut să prezinte CE acel interes formidabil pentru Europa și pentru România, România este semnatară a pactului verde, și nu este posibil să ai o Europă verde cu o Românie uscată. În al doilea rând, nu mi-am putut imagina ca agronom, ca inginer în domeniu, să nu ai argumentele tehnice pentru a fi prezentate la Comisie în așa fel încât să asiguri UE de două culturi extrem de importante”, a spus Daea.

Acesta suține că este vorba de culturile de soia, la care Europa este dependentă de importuri, și de culturile de porumb.

„În România, pe cele 2 milioane de hectare care ar putea fi irigate obligatoriu ar putea intra în asolament aproximativ 1 milion de hectare de porumb, care ar însemna o producție pentru România de 16 tone la hectare, ceea ce ar însemna în fiecare an cel puțin 16 milioane de tone de porumb, numai în sistemul irigat, fără să excludem suprafața de încă un milion și jumătate de hectare care se cultivă până la concurența suprafeței de 2,5 milioane, cât se cultivă în România, în așa fel încât România să rămână pe podiumul UE privind producția de porumb, așa cum a fost în perioada 2017-2018 și 2019”, adăugat Petre Daea.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 5
Author

17 Comentarii

  1. Mai întâi sa lupte cu seceta de la tembelizor. Restul știe ce e are de făcut. Un ministru foarte bun care si-a demonstrat abilitățile profesionale și cele de nationalist convins.

  2. Cu galetica,cu stropitoarea,Daea e invincibil,e hopa mitica,cade-n cap dar nu se strica..
    E trist pentru PSD ca nu au specialisti in agricultura,ministrul demisionat era un militia,Daea e fost secretar comunist cu agricultura la un judet oarecare

  3. ce dobitoci, tu si „cel”! Daea, cum zic toti fermierii neafiliati la „dreapta”, a fost cel mai bun ministru de dupa 1989

  4. Unul hăiț și altul cea; unul închideți robinetul, altul deschideți-l. La fel fac cu orice de nu mai știm pe ce lume trăim. Asta vor.
    Nu mai mergeți după fentele lor, gândiți cu mintea voastră și, neapărat, aruncați tembelizoarele la gunoi.

  5. @ Doino, bati campii. Domnul Daea a fost cel mai bun ministru al agriculturii pe care l-a avut Romania in ultimii 32 de ani. Daca in toate ministerele am avea cate un ministru de talia lui, Romania nu ar mai fi in rahat.
    Pentru aceasta numire ii iert PSD multele pacate si lasitati,

  6. Lupta cu seceta ar trebui sa fie o strategie pe ani de zile. In lipsa apei din rauri si lacuri mai ramane apa din panza freatica. Dar pana sapa puturi de apa pana trag conducte sau sapa canale ia timp nu pot fi gata intr-o luna. Mai rau decat la autostrazi. Ceausescu a facut datorii mari si le-a achitat in termen scurt fapt care i-a adus si sfarsitul. CAP si sistemele de irigatii au diaparut peste noaptw intr-un jaf national orchestrat de la centru. Mai greu de pus la loc, oricare ministru ar veni nu poate face minuni fizic nu este posibil sa fie 100% toata suprafata agricola irigata.

  7. În sfîrșit ,omul potrivit la locul potrivit.Și cum mai rîdeau prostovanii cu actiunea oaia,ori tomata,sau magazin cu produse romanesti,pe care betivul de orban l-a desfiintat !

  8. Daia si Veorica au fost produsele de varf ale PSD, vai mama lor de savanti!…

  9. @SALVAMAR: ne-am obisnuit sa nu-ti mai citim ineptiile si aberatiile putinoizde, AUR-olacule!Canta la alta masa ..
    @18:45″corect,unul stia sa scrie,ailalta sa citeasca,rar gasesti telectuali la PSD; doar cu Tractor Stanescu si Gonac Ciolacu ,nu fac fata

  10. Lasa ca Cîmpenu de la educatie ii bate pe toti telectualii politici cu reformele lui.

  11. …dupa cum au sarit trolii progresisti la gatul ministrului agriculturii inseamna ca este fffff bun…oricum, sa nu ne bucuram…numele lui apare in rechizitoriul fostului- i-a fost consilier- astfel incat oricine face sau poate face treburi bune pt tara este/va fi executat…pt utili…de ani de zile se vbeste de criza energetica…omul gospodar s-ar fi pregatit…noi, prin stapanii de troli, inchidem si ultimele surse…de ani de zile se vbeste de criza alimentara…multi au luat masuri…noi am oprit toate proiectele de irigatii, imbunatatiri funciare…se scot gaze si petrol din pamant romanesc pt a umple buzunarele si rezervoarele strainilor…si noua ni se arunca in dinti 50 de bani…etc…etc…cu toate acestea, se gasesc troli care sunt in solda tradatorilor…

  12. @@Doina Oltului : nu eu l-am facut Maestru 32 in ‘nazonerie’,cine l-a facut ala sa-l pupe,era bun acum la agricultura dar magarul de magar se freaca

  13. … a cumpărat pământ fertil românesc atunci când s-a construit Magistrala Albastră. Acolo, el desalinizează apa din Marea Moartă și o folosește la irigații (prin picurare, bineînțeles). La noi irigațiile prin picurare sunt la nivel de microfermă, marii fermieri de cereale nu investesc nimic în irigațiile inteligente ; ei iau subvenții de milioane iar ministrul le aduce apa gratis până la marginea terenului. Arabii care au cumpărat teren în județul Tulcea, ei nu înțeleg cum poate apare un deșert pe malurile Dunării ?

  14. @Doina Oltului: Daea a fost singurul ministru care s-a îngrijit de ceva irigații, după ce papagalii din anii 90 au distrus canalele (și0au luat dale acasă să le pună în curte. La asta se adaugă tăierile masive de păduri, solul nu mai retine apa…dar degeaba vorbesc! Jos Ciuma roșie atât se poate acum!

  15. De ce nu exista bani pentru irigatii? Pentru ca USR s-a dovedit din start a fi partidul cel mai antiromanesc (pe langa cei din umbra PN-L-D, UDMR, PSD-CIOLACU). Cine este autorul care a taiat banii din PNRR pentru irigatii? USR-ul prin vandutii sai. Unul dintre cei mai micinosi si impostori useristi il prostea pe Ciuvic-ul Varanului ca Europa a taiat banii pentru ca nu este de acord cu irigatii pe model’ceausist’. Presupunand totusi ca CE a taiat banii se pune intrebarea: cine le-a povestit aceasta prostie ingramaditilor alora? Pai tot vandutii din USR. Banii au ajuns la Boc dar nu pentru irigatii in zona.

  16. parca agricultorii nu stiu ca trebuie apa? Numai ca omite sa mentioneze, subventionarea sau sursa de alimentare cu apa, unele rauri au debit scazut, pretul electricitatii sau motorinei pt pompe s-a scumpit, iar sansa de a fi platita recolta la valoarea cheltuielilor pare nula pt ca toti se concentreaza pe rentabilitate unui vecin…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.