De ce a fost secret PNRR? O explicație

Cabinetul Cîțu nu a dezvăluit până în prezent întregul Plan Național de Redresare și Reziliență, pe care l-a trimis la Bruxelles, pentru că acesta conține câteva încredințări directe de câteva sute de milioane de euro, din banii împrumutați. Una din companiile care apar în PNRR ca fiind beneficiara unor contracte foarte bănoase este GSP Power, firmă controlată de către omul de afaceri Gabriel Comănescu. În PNRR, la capitolul Energie, apar două contracte ce totalizează suma de 585 milioane de euro, ambele cu aceiași semnatari: Romgaz, companie de stat, și GSP Power.

Primul dintre contracte are o valoare de 320 de milioane de euro. Acesta prevede construcția de către GSP Power, la Hălânga, lângă fosta unitate de producere a apei grele, a unei instalații de gaz cu capacitate de 159 MW, a unui parc fotovoltaic de 100 MW, a unei instalații de producere a hidrogenului verde și a unei instalații de captare a dioxidului de carbon. Societatea de stat Romgaz va furniza gaze naturale și în schimb va primi electricitate. Se reinventează, astfel, o zonă industrială moartă, iar municipiul Drobeta Turnu-Severin, ani de zile alimentat cu agent termic de la Halânga, ar putea beneficia din nou de căldură pentru că Romgaz a semnat un memorandum cu Mehedinți Gaz, furnizor de gaze naturale din municipiu, pentru instalarea a câteva zeci de centrale de cartier, pe gaze, în oraș.

Al doilea dintre contracte, în valoare totală de 265 de milioane de euro, prevede construcția unei centrale electrice cu motoare pe gaz, în ciclu simplu, cu o capacitate de 158 MW la Constanța, a unui parc fotovoltaic de 20 MW la Lumina, în județul Constanța, a unei instalații de producere a hidrogenului verde și a unei instalații de captare a dioxidului de carbon.

Aceste investiții trebuie să fie gata până în 2024. În parteneriatul Romgaz-GSP Power vor fi atrași și Siemens precum și Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice şi Izotopice – ICSI Rm. Vâlcea.

Capitolul energie din PNRR prevede o sumă de 1,62 miliarde de euro, din care 585 milioane de euro merg către parteneriatul Romgaz-GSP Power. Sume importante vor merge către Hidroelectrica (100 milioane euro), Electrica (circa 50 milioane euro), Nuclearelectrica (28 milioane euro).

Conform unui document dezvăluit de Hotnews, Guvernul propune în domeniul energiei 6 tipuri de investiții:

Investiția 1: digitalizarea și tranziția la surse regenerabile de energie, investiții în noi capacități pentru producerea de energie electrică din surse regenerabile

Schema de suport pentru instalare a centralelor de producere a energiei electrice din surse regenerabile
Costuri: 200 milioane euro
Perioada: 2021-2023
Beneficiari: Apelul deschis de propuneri de proiecte

Investiția 2: infrastructura de distribuție a gazelor naturale în combinație cu hidrogen

Dezvoltarea unei infrastructuri regionale de distribuție a gazelor, capabilă să primească și hidrogen până la 10% capacitate, în regiuni slab conectate la gaze naturale (zona Olteniei, județele Mehedinți și Dolj)
Costuri: 400 milioane euro

Investiția 3: Proiecte integrate de hidrogen verde, cercetare și dezvoltare

Proiecte:

1. Centrală pe gaze de 159 MW, parc fotovoltaic de 100 MW și instalație pentru producerea hidrogenului verde și captare CO2, realizate de asocierea Romgaz- GSP Power, la Halânga, Mehedinți
Costuri totale: 320 milioane de euro
Perioadă: 2021- 2024
Beneficiari: Romgaz, GSP Power, Siemens, Institutul Național de Cercetare pentru Tehnologii Criogenice și Izotopice.

2. Centrală pe gaz de 159 MW, parc fotovoltaic de 20 MW, instalație de producere a hidrogenului verde și captare CO2, realizate de asocierea Romgaz- GSP Power la Constanța
Costuri totale: 265 milioane euro
Perioada 2021- 2024
Beneficiari: Romgaz, GSP Power, Siemens, Institutul Național de Cercetare pentru Tehnologii Criogenice și Izotopice

3. Producere hidrogen verde
Costuri: 100 milioane euro
Perioada 2021-2026
Beneficiar: Hidroelectrica

4. Parc fotovoltaic, producere și stocare hidrogen verde, la Cernavodă
Costuri: 28 milioane euro
Perioada: 2021- 2023
Beneficiar: Nuclearelectrica

Investiția 4: lanț industrial de producție și / sau reciclare a bateriilor, a celulelor fotovoltaice și panouri (inclusiv echipamente auxiliare)

Investiție în stocarea energiei electrice, cu o capacitate instalată de 50 MW
Costuri: 32,5 milioane euro
Beneficiar: Electrica

Sprijin pentru dezvoltarea lanțului de producție a bateriilor, cercetare- dezvoltare și instalarea de noi capacități de stocare
Costuri: 167,5 milioane euro

Investiția 5: Schema de stimulare a eficienței energetice în industrie

Costuri: 100 milioane euro
Beneficiari: IMM-uri, industria prelucrătoare, prin apeluri competitive de proiecte

Investiția 6: Infrastructura de încărcare pentru vehiculele electrice

Rețea de încărcare pentru vehiculele electrice
Costuri: 10,5 milioane euro
Perioada: 2021-2026
Beneficiar: Electrica

Prin PNRR, Guvernul propune 6 reforme în domeniul energiei:

Reforma 1: Reforma pieței energiei electrice, înlocuirea cărbunelui și susținerea unui cadru legislativ și de reglementare de stimulare pentru investițiile private în energie regenerabilă

Reforma 2: dezvoltarea unui cadru legislativ și de reglementare favorabil tehnologiilor de viitor, în special hidrogen și soluții de stocare

Reforma 3: Îmbunătățirea guvernanței corporative a companiilor de stat

Reforma 4: Reducerea intensității energetice a economiei, creșterea eficienței energetice în industrie

Reforma 5: Creșterea competitivității și decarbonizarea sectorului de încălzire

Reforma 6: Decarbonizarea sectorului transporturilor prin investiții în infrastructura de transport electric și crearea de stimulente pentru transportul ecologic

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Cosmin Pam Matei 4565 Articole
Author

17 Comentarii

  1. Deci prin PNRR adica 16 mild de euro + imprumuturi cam la fel ni se zice că vor reforma din temelii Romania, că vom face din negru / alb, dar sa ne gândim că doar in 2020 au disipat 40 de mld de euro și nu s-a simțit nimic, nici salarii, nici investiții, nici pensii și foarte multe tăieri la studenți, la asistenți, la pensionari (prin neaplicarea legii), la copii (prin neaplicarea legii). Părerea mea este că îi doare în dos. La fel ca și în guvernarea Boc, dacă îi va da mulțimea furioasă jos de la ciolan, ei rămân cu banii, țara cu împrumuturile și legile proaste modificate (avantajarea băncilor, multinaționalelor și îndatorarea și exploatarea angajaților/pensionarilor).
    deci PNRR nu contează, doar că ei au timp f scurt în care își pot umple desagii, apoi liniștiți merg în opoziție 4 ani și latră cât de răi sunt cei de la putere.
    E cumva, UN FILM „Guvernare cu repetiție”, doar în altă regie, cu alți actori (acțiunea este aceeași, tăieri de drepturi, legea pensiilor, împrumuturi etc). Proștii sunt aceeași ceva mai bătrâni.

  2. Tot in numele cetatenilor care i-au votat-o plasat in functii, desi, nu au dreptul pentru ca nu au fost votati de 51+1%! Candva, basescu urla „aici sunt banii dumneavoastra”! Unde sunt? Nimeni nu-i vede, ii vad doar excrocii si hotii care nu raspund in fata legii indiferent de guvern sau legislatie.

  3. Cred ca voi cei de la Cotidianul nu aveti cadere sa vorbiti despre acest eveniment.Sunteti experti numai in a denatura orice actiune de bun simt.Dar cum aveti publicul vostru care va asteapta cu berea si samanta…..acolo va plasati. De ce o zic? pentru ca v-am urmarit de la Dragnea,Dancila si tudorel Toader. I-ati laudat si ati huiduit actiunile lui Kovesi. Am dat doar un exemplu. Cum apreciati non valori,ramaneti cu nonvalorile.

  4. Articol de genul hai sa mai bagam o data polonicul in hardaul cu rahat.
    Proiectul este inceput inainte de pandemie si inainte sa se stie de PNRR.
    Cum incercam sa scapam de panselute,toaletat arbori si schimbat borduri mergand la investii in domenii de top lesina pesedorcii hauristi.
    Oare ce este rau faptul ca firme de stat si private romanesti, impreuna cu institute de cercetare romanesti, obtin finantare europeana. Inseamna ca proiectele sant bune si in domenii de viitor.
    Daca erau numai bani de la buget, si eu,ca tot romanul, aveam unele banuieli.
    In loc sa ne rugam sa fie acceptate proiectele hai sa spoim cu rahat. Poate,poate, este refuzata finantarea. Ce bucurie ar fi pe „romanii verzi”, cei mai patrioti,cei mai crestini, detinatorii adevarului absolut…..epicentrul universului.

  5. Bă băieți, mai ușor pe scări cu laudatio PNrr. Ăstora din PnDL dacă le aprobau 80 de miliarde îi făceau praf și nici nu simțeai ce s-a întâmplat. Vorba aia, s-au dus ca apa în nisip 🙂 Eu mă abțin să cred că vom vedea un efect în economie sau în viața și traiul romanilor după cele ce 30 de miliarde de euro se vor fi terminat. DAA DAA…aaa

  6. Autorul articolului spune că proiectele se vor derula
    din bani împrumutați, dacă am înțeles bine. Adică, bani purtători de dobândă. Pe de altă parte, Cîțu a zis că virează la Bugetul statului cea mai mare parte a profi-
    tului obținut de companiile de stat sănătoase. Adică, le retezi posibilitatea de dez-
    voltare din fonduri proprii, dar le treci pe lista cu proiecte din bani împrumu-
    tați. Dracu’ mai înțelege
    ceva. DNA și Parchetul
    General, nici atât…

  7. Păi ce, acuma nu mai e secret?
    Oricum sumele de care se vorbește în articol sunt nesemnificative dacă chiar vrei să faci ceva de doamne-ajută. Dacă nu sunt de fapt triplate de la bugetul de stat sau din tranșa ailaltă de împrumuturi, par a fi doar bani de sifoane.

  8. Proiecte de doi bani,puteri instalate de doi bani,nici pentru un orasel ca Baicoi nu e suficient , dar pentru Tara lui Baitovarase

  9. Cubu Esti un neica nimeni care profita din munca si zbaterea altora. Doar parerolog si ofuscat. Lasa ca te vei bucura si tu de modernizarea Romaniei,nu o face pe-a suparatul. Nu trebuie sa faci nimic. Dar nimic. Doar mucles patriotule.Cotidianul a fost doar carcotas la lucrurile bune. Ca deh,psd-aur nu s-au priceput la nimic decat in a destabiliza.

  10. mafalda spune:
    2 iunie 2021 la 16:27
    Comentariul tău așteaptă moderare. Aceasta este o previzualizare; comentariul va fi vizibil după ce este aprobat.
    Din cite stim criteriile de obtinere a fondurilor sunt atasate notiunii de proiect . Daca ai un proiect si daca acest proiect se incadreaza in cerintele UE si daca reusesti sa te incadrezi si in timpuul necesar finalizarii proiectului acolo unde esti supus periodic controalelor de tot felul si unde banii ii primesti pe masura desfasurarii proiectului , doar atunci poti spune ca primesti bani – pina atunci cei care cred ca banii se dau cu toptanul inainte si apoi nimeni nu mai este interesat ce se intimpla este fie habarnist fie rau intentionat . Proiectele aratate in zicere sunt deja incepute .13 aprilie 2021- Romgaz, intenționează să construiască o primă centrală pe gaze în parteneriat cu firma GSP Power la Halânga, anunță că a schimbat modul de derulare a proiectelor de acest fel.14 sept 2020 Romgaz (SNG) şi GSP Power au semnat vineri, la Halânga, Mehedinţi, un memorandum de înţelegere pentru construcţia unei noi centrale pe gaze cu o putere instalată de 150 de MW şi a unui parc fotovoltaic de 50 de MW, pe terenul actualei centrale ce nu mai funcţionează.

  11. GEORGE PSD se zgaraie ca votantii lor vad cat de incompetenti au fost . Si da, este de vina ca a tinut Romania in loc de 31 de ani.

  12. Ți s-a mai explicat, vreo
    12 ani, la putere au fost alții decât PSD la putere, aia de dreapta. Care, ce să vezi sunt acum la guvernare.
    Pe care îi iei tu de buni. Vorbesti serios? N-ai văzut că se întrec în ticăloșie și prostie? Doar in mintea celor săraci cu duhul sau in mintea postacilor năimiți
    ăia „de dreapta” sunt mai buni decât ăilalți.

  13. Au tinut totul la secret ca sa faca marea imparteala a ciolanului! Imparteala s-a facut „in numele si spre buna-starea poporului”(ha,ha) Unde-i @doina rahatului sa ne spuna ce „fericiti” vom fi cu salarii si pensii inghetate?

  14. un plan … care nu contine NIMIC … poate doar COPERTILE … este SECRET oricum !!!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.