De ce este important Kazahstanul pentru Rusia, China și SUA

Mize mari: Rusia cumpără cărbune, China petrol, iar SUA minereuri.

Kazahstanul este cel mai mare furnizor de uraniu al lumii, preţurile metalului radioactiv urcând puternic în contextul în care ţara se confruntă cu proteste masive ce constituie cea mai mare ameninţare la adresa conducerii acesteia din decenii.

Kazahstanul este şi o sursă de energie pentru China şi Occident, având în vedere cererea în creştere de petrol şi gaze din viitorul apropiat. Prin prisma importanţei rezervelor sale de petrol, cărbune şi uraniu, ţara joacă un rol semnificativ pe pieţele acestor materii prime, atrăgând în mod egal interesul Rusiei, Chinei şi SUA.

În cadrul unei reuniuni bilaterale recente între premierul Kazahsta­nului şi omologul său rus, cele două ţări au încheiat un memorandum de înţelegere pentru continuarea construcţiei de coridoare de energie către China şi Europa şi crearea de infrastructură pentru facilitarea vânzării de gaze naturale com­primate, potrivit energyindustryreview.com.

Cele două ţări urmăresc de asemenea construirea de autostrăzi, ca noi vectori de dezvoltare, pentru a duce inovaţia tehnologică şi dezvoltarea eco­no­mică în regiuni ce leagă Europa de Chi­na. Potrivit a­naliş­ti­lor, coridorul de trans­port Europa-Chi­na de vest-Rusia-Ka­zah­stan va facilita creşterea fluxului exporturilor.

De la câştigarea independenţei în 1991, dezvoltarea Kazahstanului este direct legată de capacitatea de a atrage investitori străini, în special americani, pentru exploatarea câmpurilor de hidrocarburi. Sectorul petrolier şi al gazelor are o importanţă strategică pentru economia kazahă.

Kazahstanul este al doilea mare producător de petrol din CSI după Rusia, iar exporturile sale sunt în principal realizate prin intermediul conductei CPC (Caspian Pipeline Consortium). O parte semnificativă din exporturile ţării tranzitează Italia şi Olanda, fiind dificil de determinat unde ajunge petrolul ţării. Un mic procent din exporturi ajung în China. Dar jumătate din investiţiile Chinei în această ţară sunt în petrol şi gaze. Există, de asemenea, un oleoduct dedicat exportului de petrol kazah către China.

Graţie investiţiilor realizate de Chevron şi ExxonMobil, SUA se situează pe primul loc în rândul investitorilor străini din Kazahstan. Dar americanii sunt interesaţi şi de alte sectoare, cum ar fi cel al pământurilor rare, transporturilor, construcţiilor, agriculturii. În septembrie 2020, Camera de Comerţ a SUA a lansat Consiliul de Business SUA-Kazahstan pentru întărirea relaţiilor economice.

Din producţia totală de electricitate, exporturile reprezintă aproximativ 5,7%, acestea fiind în principal realizate către Rusia, Uzbekistan. Kazahstantul nu mai este activ în ceea ce priveşte producţia de energie nucleară. Însă în 2014 guvernul a creat JSC Nuclear Power Plants, care, în colaborare cu Kazatomprom, pregăteşte un studiu de fezabilitate pentru construcţia a două centrale nucleare. Un acord preliminar a fost semnat cu compania rusă Rosatom.

În ceea ce priveşte cărbunele, Kazahstanul este în top 10 mondial din punct de vedere al rezervelor, producţiei şi exporturilor. Aproximativ un sfert din producţie este exportată, majoritatea în Rusia.

În relaţiile cu UE, Kazahstanul este al 33lea cel mai mare partener comercial al blocului, reprezentând 0,7% din comerţul total cu bunuri al acestuia cu întreaga lume în 2020. UE este cel mai mare partener comercial al Kazahstanului, reprezentând 29,7% din comerţul total cu bunuri al ţării în 2020.

Chiar şi într-un an dificil ca 2020, comerţul total de bunuri dintre UE şi Kazahstan s-a ridicat la 18,6 miliarde de euro. Importurile UE au atins o valoare de 12,6 miliarde de euro, constând în principal din carburanţi şi produse miniere.

Reprimarea continuă

Forțele ruse au sosit în Kazahstan la cererea președintelui țării, în contextul unei represiuni violente a protestelor antiguvernamentale. Oficialii au raportat decese în rândul polițiștilor și a protestatarilor după zile de tulburări provocate de o creștere a prețului la combustibil, scrie BBC.

Un jurnalist BBC din Almatî, cel mai mare oraș din Kazahstan, a distribuit o înregistrare video cu focuri de armă puternice în noaptea de joi spre vineri.

Într-o actualizare de vineri dimineață, Ministerul Afacerilor Interne kazah a anunţat că 26 de „criminali înarmaţi au fost lichidaţi” şi peste 3000 dintre ei au fost arestaţi. De asemenea, potrivit ministerului, 18 poliţişti şi membri ai gărzii naţionale au fost ucişi de la declanşarea protestelor.

Preşedintele kazah Kasîm-Jomart Tokaev a declarat vineri că ordinea constituţională a fost „în linii mari restabilită”.

„Forţele de ordine lucrează din greu. Ordinea constituţională a fost în linii mari restabilită în toate regiunile”, a declarat preşedintele Kazahstanului într-un comunicat. „Autorităţile locale au situaţia sub control. Însă teroriştii continuă să folosească arme şi să distrugă proprietatea cetăţenilor. De aceea, operaţiunile contrateroriste trebuie continuate până la lichidarea totală a militanţilor”, a adăugat el.

Președintele a acuzat „teroriștii” antrenați în străinătate pentru aceste tulburări, fără a oferi dovezi. Miercuri, el a făcut apel la Organizația Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO), condusă de Rusia, pentru sprijin. Blocul include Rusia, Kazahstan, Belarus, Tadjikistan și Armenia.

Forța străine trimise în Kazahstan ar număra aproximativ 2.500 de soldați. CSTO afirmă că trupele sunt o forță de menținere a păcii și că vor proteja instalațiile militare și de stat. Acestea vor rămâne în țară timp de câteva zile sau săptămâni, relatează agenția rusă de știri RIA.

Îngrijorare la nivel mondial, după violenţele din Kazahstan

Naţiunile Unite, Uniunea Europeană şi SUA au exprimat preocupări, joi, în legătură cu revoltele violente din Kazahstan, cerând respectarea drepturilor fundamentale şi evitarea intervenţiilor militare externe, în contextul în care confruntările s-au soldat cu zeci de morţi şi peste 1.000 de răniţi.

„Oamenii au dreptul să protesteze în mod paşnic şi să se exprime liber. Oricare ar fi furia şi orice nemulţumiri ar avea, manifestanţii nu trebuie să recurgă la violenţe”, a declarat Michele Bachelet, Înaltul comisar ONU pentru Drepturile Omului.
La rândul său, Josep Borrell Fontelles, Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate, a cerut evitarea intervenţiilor militare externe. „Exprim preocupări majore privind evoluţiile din Kazahstan. Trebuie garantate drepturile şi securitatea civililor. Asistenţa militară externă aminteşte de situaţii care trebuie evitate. Uniunea Europeană este pregătită să ofere susţinere în această criză”, a declarat oficialul UE.

Secretarul de Stat american, Antony Blinken, a discutat, joi, cu ministrul de Externe din Kazahstan, Muhtar Tileuberdi. Antony Blinken „a reafirmat susţinerea deplină a Statelor Unite pentru instituţiile constituţionale din Kazahstan şi pentru libertatea presei, pledând pentru soluţionarea crizei pe cale paşnică, prin respectarea drepturilor individuale”, a transmis Departamentul de Stat de la Washington.

Zeci de mii de protestatari au atacat numeroase sedii ale instituţiilor şi au distrus magazine şi vehicule. „Zeci de atacatori au fost lichidaţi”, a declarat joi Saltanat Azirbek, un purtător de cuvânt al Poliţiei, citat de postul Khabar-24.
Organizaţia Tratatului pentru Securitatea Colectivă, o alianţă militară condusă de Rusia, a anunţat trimiterea de forţe de menţinere a păcii în Kazahstan, într-o misiune cu durată limitată.

credit foto bbc.com

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 13
Author

37 de Comentarii

  1. 3 articole despre un sirb needucat care bate mingea si abia acum ceva, mai nimic, despre ce culoare a revolutionat violent acolo, cand ochii tuturor erau pe Ukraina-Belarus. Mijto, ca la alba-neagra, au intors masa! Aia care dadeau cu picioarele in scuturi aveau ceva pregatire militara si pas de defilare. Asa parea de aici.

  2. Cine seamana vant culege furtuna !
    Sa nu vina vreo …primavara ioropeana…

  3. In Kazahstan amerlocii si israelienii au fost prinsi cu izmenele-n vine. FSB stia de incercarea de lovitura de stat pusa la cale de CIA si Mossad dupa modelul lovituri din Romania in ajunul Craciunului. Crezand ca rusii fiind ocupati cu Ucraina unde au dislocate foarte multe trupe la frontiera si sarbatorile de iarna o sa-i ia prin surpindere atat de kazahstanezi dar si pe rusi. Dovada ca nu i-a luat, trupele rusesti si cele bielo-ruse au ajuns in Kazahstan la chemarea Presedintelui kazah in doar 3-4 ore. Ceea ce denota faptul ca parasutistii si avioanele erau pregatite din timp si asteptau numai semnalul de decolare. Imbe de la CIA si Mossad crezand ca daca cu 30 de ani in urma a mers cioaca cu Romania o sa tina si-n Kazahstan. Partea frumoasa este ca FSB si colegii lor kazahstanezi o sa vina cu dovezi concrete de implicare a amerlocilor si israelienilor in acesta incercare de lovitura de stat. Asa se explica de ce fortele de ordine s-au lasat dezarmate de protestatari asa usor. Si bineinteles acum un an au fost teroristii americani de dreapta care au vrut sa dea lovitura de stat ocupand Capitoliu pe cand in Kazahstan, terorist e statul kazac deoarece nu i-a lasat pe protestatari sa iasa invingatori.

  4. Dar in SUA cum stam cu violentele inimaginabile derulate de BLM si Antifa, alea sunt manifestari democratice girate de Partidul Democrat (Progresist)? Nu le este rusine americanilor sa vorbeasca despr democratie? Nu le se strepezeste gura vorbind despre democratia pe care ei sunt primii care o calca in picioare?

  5. Hai gata ca s-a fasait putsch-ul militar cia-ist. Globalistii, useristii sa mestece alt … subiect

  6. Este un filmulet, filmat dintr-un apartament de la etajul 2-3 al unui bloc pe o strada din Almati in care se vede cum in dreptul ferestrei celui care filmeaza opresc vreo 2 masini de anarhisti, unul dintre ei intra-n cladirea de vis-a-vis si iese cu o valiza port-pusca cu luneta pe care o pune in portbagajul uneia dintre masini. Si uite asa au si kazahstanii teroristii lor ce nu au mai apucat sa traga din toate directiile si pozitiile. In alt filmulet in dreptul unui grup de revolutionari aflati pe strada opreste o masinuta din care se descarca arme automate. Cine sa fie, cine sa fei cei care-i apovizionat pe demonstranti cu arme???

  7. „Cei care au atacat nu au fost un grup de turişti. A fost o insurecţie armată. Protestatarii nu încercau să susţină voinţa poporului, ci încercau să nege voinţa poporului. Acum, nu se pune problema de a rămâne ancoraţi în trecut. Dar trebuie să ne asigurăm că trecutul nu este îngropat. Acesta este singurul drum înainte, aşa procedează marile naţiuni, nu îngroapă adevărul, ci îl admit”, a a declarat Joseph Biden.Nu se referea numai la tentativa de puci a lui Trump ,se referea si la Kazahstan:)))

    P.S. ce ati vazut in Kazahstan,.incendieri ,omoruri,jafuri,etc sunt uigurii la lucru !Uigurii carora cancelariile occidentale le plang de mila..

  8. DISTRUGEREA UNEI VIETI UMANE PLANIFICATE INSEAMNA MOARTE .
    ASTA URMEAZA PE PLANETA PAMANT.

  9. Ha ha ha ! Asta cu USA, UE si NATO care cer, precum Corul Armatei Rosii, „evitarea intervenţiilor militare externe” mi se pare cea mai tare, chiar tupeul si gluma anului 2022, chiar daca nu sintem decit la inceput ! … Atentie insa ! „Omuletii verzi” exista, „David Vincent has seen them” !

  10. Catre kazahi : sa nu omorati agentii straini ca va obliga si pe voi sa invatati istoria evreilor.

  11. Unități de măsură diferite
    Unii sunt cu yardul.
    Alții cu metrul.
    Așa e azi in lume….

  12. Citez de mai sus.Ce ati vazut in Kazahstan,.incendieri,omoruri,jafuri,etc sunt uigurii la lucru ! ”
    Mare Urs sa nu zici ca ai fost si tu pe acolo.

  13. Faptul ca rasculatii au atacat si jefuit banci demonsreaza amestecul CIA in structura rasculatilor.

  14. Protestele au inceput pasnic pe motive economice si au fost denaturate in a lua ostatici si umili soldati, politie, asedia si incendia sedii de oficiale, cladire guerne. S-a trecut orice linie rosie cum s-a inceput si unde s-a ajuns rasturnarea puterii si mai ales organizarea e clar nu are capabilitati decat servicii niste servicii secrete cu lunga experienta si expertiza in a rasturna guverne straine.
    #rezistii Ceausescu si Dide se laudau si instigau la ocuparea sediului guvernului pe vreamea guvernului Dancila.

  15. Kazahstanul cu o populatie de 19.milioane locuitori,are o suprafata de aproape 12 ori cat cea a Romaniei si de 5 ori cat cea a Frantei. Kazahstanul este azi principalul producator mondial de uraniu (peste 40%) este clasat pe locul 10 pentru rezervele de carbune si pe locul 12 mondial pentru rezervele de petrol si 13 pentru cele de gaze. In media rusa si chiar americana se fac trimiteri la implicarea M.I-6(UK) si C.I.A in rebeliunea din Kazahstan. Oficialii Kazahi au vorbit despre „interferente externe”. Azi OTSC si-a trimis trupe de misiune armata pentru o perioada limitata. Romania,prin RONPETROL si platformele de extracție din Marea Neagra s-ar putea sa aiba unele „neplaceri” datorita evenimentelor din Kazahstan (un puternic investitor din zona).

  16. Sa nu spuneti ca n-ati fost avertizati de „mishteaux” de ceea ce se intimpla acum in Kazahstan ! Aaa … ziceti ca nu ? Hmmm … cred ca a uitat … probabil ca isi facea un test IQ, cu un betisor bagat pe nas pina in cerebel … a iesit nici pozitiv, nici negativ, adica zero …

  17. am aflat si eu acum ceva timp ca au schimbat denumirea capitalei kazahe din Astana in Nur-sultan , dupa numele fostului „presedinte” Nursultan Nazarbaev , un simplu satrap comunist cocotat la putere 20 de ani pe tronul acestei republici-sultanat ex. sovietice
    cum ar veni, Bucuresiul s-ar fi putut numi Ceauseasca
    acum , daca nici aceasta suprema si medievala limba in coorul sultanului nu e motiv suficient sa darami puterea politica, nu stiu ce sa mai zic

  18. Jaba s-a cantat, de el nu s-a prins, generatia Tefal ! Marga e sirb ?

  19. Autoritățile statului sârb au ramas verticale in fața vestului, Serbia nu are președinte neamț.

  20. Acel Blinken manca ra–t cand vorbea cu omologul Cazak. Guvernul a creat probleme in ultimii ani -e adevarat; dar in cate tari nu se intampla asa. Ce este in Kazakstan e coordonat din afara; pana si o persoana de rand poate intelege, darmi’te specialisti in servicii. Se folosesc teroristi ca „proxi war” acolo. Acea tara e cam 90 % din toata UE si are resurse minerale mai mari ca toata Europa; deci, e clar, nu ? Dar „ciolovecii” sunt deja acolo si inca din aia bine instruiti.

  21. Rusia alearga prea putin dupa resurse avandu-le pe ale ei pe care nu sunt in stare sa le exploateze asa cum ar dori. Foamea mare si interesele sunt deci la altii. In nici un caz rebeliunea nu a fost regizata de Rusia. Altii vor sa puna mana pe resursele Kazastanului si sa-i lase la pielea goala ca pe romani.

  22. „Kazakhstan – the world’s top supplier of uranium – has been rocked by nationwide protests for several days, after protesters took to the streets to demonstrate against the country’s surge in gas prices.”
    – VOX are dreptate ! Acolo se joacă altă carte energetică nu neaparat prețul la butelia de aragaz (GPL). Acolo este URANIU !?

  23. Păi bre, Fii solemn,. Kazahstan e de fapt Rusia, care din prea mare larghețe democrație și incredere a lăsat lanțul prea lung, de acu indrăznește americanul să se implice,…Chinezul știe cât e ceasul și are bani..deci cumpără..Rusul nu a intervenit politic in Kazahstan, ci a trimis ceva intăriri in caz de,..Doar are acolo poligoane militare, are acolo Baikonur cosmic și are și alte obiective de ingrijit,. Deci cine crede că se implică rusul altfel, e prostănac,.De altfel rușii ca populație sunt majoritari in Kazahstan, deci poate avea incredere in democrație..

  24. „De la câştigarea independenţei în 1991, dezvoltarea Kazahstanului este direct legată de capacitatea de a atrage investitori străini, în special americani, pentru exploatarea câmpurilor de hidrocarburi. Sectorul petrolier şi al gazelor are o importanţă strategică pentru economia kazahă.” investitori straini = donarea resurselor pentru cei care platesc comisioane oligarhilor aflati la putoare. cu cat „sosele” mai „largi” pentru „exporturi” cu atat invadarea tarii mai facila. Nu degeaba dictatorul ceausescu NU dezvolta si NU „largea” drumurile Tarii. La vremea aceea invaziile se faceau terestru in mare parte. Prin bombardare drumurile deveneau inaccesibile. cu cat drumurile mai stramte si proaste cu atat mai usoara apararea impotriva unor eventuali invadatori. pas-cu-pas globalistii declanseaza anarhie si razboaie hibrid, genocid bio acolo unde soros – vanguard/blackrock – au interese de exploatat.

  25. SUA și UE se numără printre cele mai pașnice țări ale lumii așa că este normal să ceară rezolvarea conflictului prin mijloace pașnice. Mai au puțin și își desființează armatele urmând să treacă la creșterea intensivă de porumbei ai păcii.

  26. nu , desigur , ce se intimpla ACUM in Kaazahstan nu are nicio legatura cu Ukraina si nici cu Baza NATO din Uzbekistan ….

  27. @ marin – asa e , ai dreptate .
    Strategie specific nationala , nici Tr Basescu ( ciudat de marginalizat acum ) nu dorea autostrazi ci drumuri modernizate .

  28. @Marele Urs: Esti doar un mare mincinos. Rusii in Kazahstan sint procentual cam tot atit cit sint ungurii in Transilvania, dar, la fel ca pe voi, asta nu ii impiedica sa-si faca menendrele. Cine seamana se aduna.

  29. @MYSEBY, marin: Nu cred ca nedezvoltarea de autostrazi a fost din motive militare. Caile de comunicatie deservesc si pe cel ce se opune invaziei, permitind manevra pe liniile interioare. Ceea ce a primat si la Ceausescu si la Basescu, cu unele rezerve fata de ultimul, au fost motivele economice. Drumurile expres, avind 4 benzi dar cu sensurile neseparate, sint aproximativ la fel de bune ca autostrazile.

  30. Afară cu bătrânul ! Așa strigau protestatarii de acolo, președintele actual al lor e un trepăduș al bătrânului Nursultan, care e un Ceaușescu kazah și de fapt el manevrează totul. Și împotriva lui Lucașenko tot așa strigau muncitorii din uzinele lor, dar a fost salvat de „pretinul” Puțin, tot pe motive democratice . Să fiți recunoscători istoriei că în ’89 nu a fost Putin la Kremlin !

  31. Si Hitler a vrut sa ajunga la Marea Caspica. Acum vor americanii sa puna mana pe petrolul din zona si sa taie drumul matasii. Au incercat prin Irak, Syria si Afganistan si nu au reusit. Bine ca au ajuns la Marea Neagra!

  32. Infrastructura de comunicatii rutiere, cai ferate si aeriene e primordiala in sistemul defensiv al unei tari! O dovada
    a oferit-o ILEGALUL COMINTERN Hitler care a construit primele autostrazi din Lume, prilej cu care a dat de lucru milioanelor de someri provocati si in Germania de CRAHUL bancar din 1929 provocat de ILEGALUL Comintern Kennedy senior
    care a fost UN MILIARDAR ROSU GEN SÖROS AL PRIMEI JUMATATI A SECOLULUI XX si finantist al ILEGALULUI Comintern dirijat direct de Stalin, Roosevelt!!!E de rasul po poului sustinerea anonimilor pseudoistorici, bolsevici, ca o tara inapoiata
    la nivel de infrastructura e mai greu de cucerit!? Autostrada clasica are separate benzile duble sau triple etc pe sens
    cu parapeti sau plasate la distanta de minim ZECE metrii, nu printr-o linie continua, pericolul accidentelor crescand simtitor la o pierdere a controlului volanului…

  33. „Conform datelor Agenției de Statistică a Republicii Kazahstan, populația țării la 1 noiembrie 2014 număra 17.377.807 de locuitori.[4] Conform recensământului din 2009, 46% din populație trăia în mediul rural și 54% în cel urban.[6]

    Conform datelor oficiale preliminare a recensământului populație, publicate pe 4 februarie 2010, principalele grupuri etnice sunt: kazahi — 63,1 % din populația totală a țării, ruși — 23,7 %, uzbeci — 2,8 %, ucraineni — 2,1 %, uiguri — 1,4 %, tătari — 1,3 %, germani — 1,1 % și alte naționalități — 4,5 %.[7] Numărul kazahilor în intervalul 1999—2009, conform datelor, s-a mărit cu 26 % (sau cu 2,1 milioane de oameni), uzbecilor cu 23 % (sau 87 de mii), uigurilor cu 6 % (sau 13 mii). Numărul germanilor însă a scăzut considerabil cu 50 % (sau 175 mii), dar și cel al ucrainenilor cu 39 % (sau 214 mii), al tătarilor cu 18 % (sau 46 de mii) și al rușilor cu 15 % (sau 683 mii).

    Religie

    Creștini- 3,975,440
    Musulmani- 11,285,120
    Budiști- 32,060
    Neafiliată- 673,260
    Religie populară- 48,090
    Alte religii- 16,030”

  34. @ marele urs(8.27)…zice: „De altfel rusii ca populatie sunt majoritari in Kazahstan…”. Ca de obicei,individul bate „campii” cu „delirul” sau de secui.(prostul nu e prost destul,daca nu e si fudul). Baaaa……ia citeste aici Structura nationala in 2020 a Kazahstanului: kazahi 72.80%. rusi 17.35%. ucraineni 1.81%. tatari 1.26%. altii 2.26%. Lasa bautura.!!.

  35. wikipedia: Conform datelor oficiale preliminare a recensământului populație, publicate pe 4 februarie 2010, principalele grupuri etnice sunt: kazahi — 63,1 % din populația totală a țării, ruși — 23,7 %, uzbeci — 2,8 %, ucraineni — 2,1 %, uiguri — 1,4 %, tătari — 1,3 %, germani — 1,1 % și alte naționalități — 4,5 %.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.