De ce nu i-a mai dat Tudorel Toader mandat lui Horodniceanu

Schimbarea fostului şef al DIICOT, Daniel Horodniceanu, a avut legătură cu termenele foarte mari ale unor dosare dar şi cu achitări ale unor suspecţi. Este răspunsul dat de ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, atunci când a fost întrebat de ce nu l-a mai propus pe Horodniceanu ca şef al DIICOT.

„Spre exemplu, la interviu l-am întrebat pe domnul Horodniceanu: <<Cum stăm cu termenul rezonabil de soluţionare a cauzelor?>> A te uita la termenul de soluţionare intră în competenţa ministrului… <<Cum se explică faptul că avem dosare la urmărire penală la DIICOT de 11 ani, neterminat?>> Aia e prescripţie sigură, ce vorbim aici. (…) După aceea: <<Cum stăm cu achitările?>> Nu vreau să vă rog să faceţi exerciţiul mintal, psihic, de sănătate, social, de care vreţi, al celui care stă un an, doi, trei, şapte, nevinovat, iar după aia vine instanţa să spună <<Achitat!>>, <<Fapta nu există!>>, sau <<Nu întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii>>”, a mai spus ministrul Justiţiei.

Oficialul a încercat să-şi explice alegerea.

Alegi din ce ai… Sigur, aveam şi varianta să nu propun pe niciunul. Dacă nu propun pe niciunul ar fi însemnat că Horodniceanu nu a îndeplinit condiţiile până acum. Dar faci o evaluare… Întâmplarea a făcut că cei doi, care au venit la selecţii, amândoi mi-au fost studenţi la Iaşi, la Facultatea de Drept, şi îi cunosc personal. Dar ce cunoşti personal e una, ce cunoşti şi acţionezi instituţional e altceva. Şi unul şi altul au experienţă în funcţii manageriale, au fost şefi de unităţi. Şi unul şi altul au gradele corespunzătoare profesionale, au participat la forme de instruire, sunt formatori la rândul lor, au experienţă”, a răspuns Toader.

El a precizat că au mai fost şi alte întrebări puse candidaţilor precum şi alte acte şi documente evaluate, iar în final a decis să îl propună pe Felix Bănilă.

Am luat în considerare activitatea desfăşurată de unul dintre candidaţi, activitatea desfăşurată de către celălalt candidat, am tras linie. Comisia a fost mare, reprezentativă – ministrul Justiţiei, adică eu, şi cei cinci secretari de stat, adică doamna Safta şi ceilalţi patru secretari de stat. Împreună, evaluând documentele pe care le-a depus fiecare, cu istoricul – activităţile desfăşurate – şi interviul, am optat pentru a propune pe cel pe care l-am propus”, a mai declarat Tudorel Toader.

Felix Bănilă a fost propus, de către ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, noul procuror-şef al DIICOT. Acesta a concurat, pentru ocuparea acestei funcţii, cu actualul şef al structurii de parchet, Daniel Horodniceanu, al cărui mandat se va încheia în 19 mai.

În urma desfăşurării procedurii de selecţie a procurorilor, în vederea efectuării propunerii de numire în funcţia de procuror şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, care a avut loc în data de 11 mai 2018, la sediul Ministerului Justiţiei, vă aducem la cunoştinţă faptul că, ministrul justiţiei, prof.univ.dr. Tudorel TOADER, a transmis Consiliului Superior al Magistraturii propunerea de numire a domnului Oliver-Felix BĂNILĂ, în vederea obţinerii avizului consultativ„, se arată într-un anunţ postat, luni, pe site-ul ministerului Justiţiei.

Propunerea va fi înaintată preşedintelui Klaus Iohannis.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3

7 Comentarii

  1. Pentru ca e copia masculina a Lulutzei? Mai degraba, pentru ca sunt siamezi, cu toate ca uratania Lulutzei e doar
    interioara, exterior ea pare un… Dandy!

  2. Ii se trage de la Black Cube!Baietii de la Cube au zburat acasa, colegii si prietenii lor sunt tot ‘studenti”prin Bucuresti si Cluj,angajatorii sunt prin Parlament si „personalitati”in lupta impotriva DNA,iar Horodniceanu a tratat problema cu toleranta milenara a procurorului roman!

  3. inteleapta schimbare si curajoasa , prea mult ne-au chinuit acesti adepti ai clanului”” werner luluta””RUSINEA JUSTITIEI ROMANE,,,,POATE A FOST O OPORTUNITATE POLITICA ???sau poate trebuie maturata toata drojdia justitiei clanul kovesi !!!! mi se pare mie ??? sau a inceput „””MAREA DECAPARE „””DOAMNE AJUTA,,,,!!!

  4. buna,
    Ce zice d-l ministru Toader; ” Comisia a fost mare, reprezentativă – ministrul Justiţiei, adică eu, şi cei cinci secretari de stat…” E suficient. O comisie eminamente angajata politic! Alte argumente nu mai conteaza. Ne-ati convins. In aceeasi gama,comisia din parlament condusa de iordache silueste codurille (in special la abuzul in serviciu cu un prag nerusinat de 50.000 de euro) numai pentru a-l scapa pe Dragnea & comp. Cata nerusinare si dispret fata de cetatenii acestei tari! Dar acesta e stillul satrapilor de judete. Acum au ajuns sa transforme si tara in satrapie.

  5. Poate fiindca vrea sa expuna in toata splendoarea rezultatul muncii sale ca prof.dr. feisbucist?Ca toot aceiasi profesori doctori au participat si la examenele acestor fosti student,le-au dat licente,doctorate,au participat in comitii si comitete de validare…rezultatele slabe nu li se datoreaza in aceeasi masura si lor,celor preocupati sa-si pastreze posturile bine platite?

  6. Aoleo, nea Tudorele, ți-a fost student? Sperăm să nu ne trezim cu același mod de aplicare a legii, așa cum face Luluța, pe care ai făcuto doctoriță în drept.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.