De ce rămâne Saturn fără inele

Inelele lui Saturn, poate cea mai cunoscută caracteristică a planetei, dispar într-un ritm accelerat, potrivit rezultatelor unor observații făcute cu ajutorul sondelor Voyager 1 și 2 în urmă cu câteva decenii și confirmate în prezent de cercetătorii de la NASA, informează sciencedaily.com, citat de Mediafax.

Cercetătorii de la Goddard Space Flight Center al NASA, situat în Greenbelt, Maryland, explică faptul că inelele sunt o caracteristică relativ nouă a planetei Saturn, având o vechime de mai puțin de 100 de milioane de ani.

Inelele sunt majoritar formate din apă înghețată, iar cantități considerabile din acest element sunt atrase la suprafața lui Saturn. Cercetătorii vorbesc despre o cantitate de aproape 10 tone de material care cade la fiecare secundă din inele, astfel încât acestea vor dispărea cu timpul.

Particulele din care sunt formate inelele sunt bombardate cu radiații solare și cu nori de plasmă rezultați în urma impactului cu diverse corpuri spațiale. Aceste ciocniri determină captarea materialului din inele în câmpul magnetic al lui Saturn și atragerea acestuia la suprafața planetei prin intermediul gravitației.

NASA estimează că, potrivit estimărilor realizate cu ajutorul observațiilor făcute de Voyager 1 și 2, întregul sistem de inele al lui Saturn va dispărea în aproximativ 300 de milioane de ani.

Însă, potrivit observațiilor făcute de mai recenta sondă Cassini, inelele vor dispărea în mai puțin de 100 de milioane de ani.

Acesta este un termen relativ scurt, comparativ cu vârsta planetei Saturn, de 4 miliarde de ani.

Există mai multe teorii privind procesul de formare al acestor inele, iar una dintre acestea indică faptul că ar fi putut apărea în urma coliziunii unor mici sateliți înghețați de pe orbita planetei.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

1 Comentariu

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.