De ce sunt sterile disputele legate de absorbția fondurilor europene

Disputele dintre guvernele actuale și cele trecute pe marginea ratei de absorbție a fondurilor europene sunt sterile din punctul de vedere al economistului Florin Cîțu.

În opinia sa, trei sunt motivele pentru care aceste guverne nu ar trebui să se încaiere: Iată-le:

1) este o dispută care ignoră corelaţia rată absorbţie mare – ciclul economomic cu amplitudine mare
2) este o dispută pe redistribuirea unor taxe, în esenţă o dispută pe o subvenţie.
3) este o dispută care ignoră impactul pentru competitivitate în economie, ignoră impactul asupra redistribuirii resurselor în economie, ignorăm efectul net în economie.

Conform acestuia, fără să ajustăm rata absorbţiei cu efectul pentru societate (vezi 1 şi 3) discuţia seamănă mai mult a manipulare pentru a atrage voturi.

“Când se vor bate guvernele astea în: cine a privatizat mai mult, cine a dereglementat mai mult, cine a redus numărul angajaţilor la stat mai mult, cine a avut surplus la buget, cine a eliminat mai mult din subvenţii/programe de ajutor etc., să mă anunţai şi pe mine pentru a că atunci vom avea o discuţie cu „meat on the bones”. Până atunci eu văd doar propagandă unde contează cantitatea nu calitatea”, susține Cîțu.

În ultimul timp s-a iscat o controversă între Guvernul Cioloș, în special prin vocea ministrului Ghinea, și reprezentanții fostului Guvern Ponta, pe seama absorbției zero sau zero și ceva a fondurilor europene pentru perioada de programare 2014-2020. Comisarul European Corina Crețu a susținut că actualul guvern are o rată de absorbție de zero la sută, fapt ce a alimentat acuzele foștilor guvernanți.

Ministrul Ghinea a contrazis-o și a spus că de fapt e vorba de o rata 0,18% în condițiile în care media europeană este de 1,7% pentru exercițiul financiar 2014-2020.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4612 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.