De la simfonic la rock şi muzică uşoară

De la Philadelphia la Bucureşti

Un concert pe care nu trebuie să îl pierdeţi este cel susţinut de Orchestra Naţională Radio, vineri, 29 noiembrie la ora 19.00, la Sala Radio, sub bagheta dirijorului român cu o bogată carieră în S.U.A şi Canada: Cristian Măcelaru.

În vârstă de doar 33 ani, Cristian Măcelaru a plecat din România de la 17 ani, pentru a învăţa arta muzicală în S.U.A, iar astăzi activitatea sa dirijorală este una în plină ascensiune. Şi-a început cariera alături de “Philadelphia Orchestra”, în stagiunea 2010-2011 a fost numit dirijor asistent al aceleiaşi orchestre, fiind apoi distins cu “Sir Georg Solti Emerging Conductor Award”. Având şi formaţie de violonist, Cristian Măcelaru a fost concertmaestru al Orchestrei Simfonice din Miami, debutând la “Carnegie Hall” cu aceeaşi orchestră. În prezent este dirijor asociat al Filarmonicii din Philadelphia.

Repertoriul serii este unul special: poate cele mai interesante opere sunt mereu tocmai acelea care ne stârnesc curiozitatea datorită misterului creat în jurul lor, care dă naştere unor adevărate legende. În acest sens, partiturile lăsate neterminate de creatorii lor, fie din cauza dispariţiei lor bruşte, fie din motive care ne sunt necunoscute, au provocat mereu interesul criticii şi al publicului. Cu două asemenea lucrări neterminate vă veţi întâlni pe 29 noiembrie la Sala Radio când veţi asculta: Simfonia nr. 8 în si minor – „Neterminata”, lăsată neîncheiată de Schubert şi respectiv ultima creaţie a lui Mozart, în mod simbolic un recviem, lucrare de asemenea nedefinitivată de către creatorul ei din cauza trecerii sale în nefiinţă. Deşi a fost o comandă din partea unui conte în memoria soţiei sale decedate, “Recviemul” lui Mozart este adesea considerat ca un testament artistic, în care a cuprins ultimele sale gânduri muzicale transpuse pe portativ.

Patru solişti vocali invitaţi vor fi aplaudaţi pe scena Sălii Radio: TEREZA GEVORGYAN, soprană de origine armeană cu un frumos drum artistic internaţional, care a însemnat recent concerte la “Carnegie Hall” şi “Chicago Symphony Hall”;   IULIA MERCA, mezzosoprană a Operei Naţionale Române din Cluj-Napoca; tenorul mexican ROBERTO ORTIZ, care studiază în prezent la Academia Regală de Muzică din Londra şi baritonul ROSS RAMGOBIN, care a susţinut numeroase concerte la “Carnegie Hall”, “Wigmore Hall”, “Chicago Symphony Hall”. Evenimentul se va desfăşura cu participarea Corului Academic Radio (condus de Dan Mihai Goia).

CRISTIAN MĂCELARU a studiat la Universitatea “Rice” (Houston, Texas) cu Larry Rachleff şi a obţinut diploma de master pentru dirijat. Şi-a desăvârşit formarea artistică urmând programe de perfecţionare la “Tanglewood Music Center”, “Aspen Music Festival”. Cristian Măcelaru a fost invitat, în luna februarie a anului trecut, să dirijeze Orchestra Simfonică din Chicago pentru a-l înlocui pe Pierre Boulez.

Preocupat de formarea şi susţinerea tinerilor muzicieni, Cristian Măcelaru a pus bazele proiectului “Crisalis Music”. Stagiunea 2011-2012 a inclus colaborări cu Orchestra Simfonică din Houston şi Baltimore, “Civic Orchestra” din Chicago, precum şi cu Orchestra Philadelphia, în prezent fiind dirijor asociat al Filarmonicii din Philadelphia.

Cristian Măcelaru colaborează în mod curent cu Orchestra “Métropolitain” din Montréal, Orchestrele Simfonice din Washington, Seattle, Toronto, Baltimore. În luna septembrie a avut un debut de mare succes cu Orchestra Simfonică din Göteborg, Suedia.

Soprana de origine armeană TEREZA  GEVORGYAN a studiat la Conservatorul de Stat din Yerevan în prezent urmând cursurile Academiei de Muzică din Londra, unde studiază cu Jonathan Papp şi Lillian Watson.

Academia Solti a oferit sopranei Tereza Gevorgyan posibilitatea de a participa la cursuri de măiestrie interpretativă organizate în Toscana, alături de Kiri Te Kanawa şi Sir Thomas Allen. Tereza Gevorgyan a susţinut concerte la “Carnegie Hall” şi “Chicago Symphony Hall” pentru a celebra 100 de ani de la naşterea lui Georg Solti, dirijor al acestor concerte fiind Valery Gergiev.

Deja binecunoscută publicului român, mezzosoprana IULIA MERCA este în prezent solistă a Operei Naţionale Române din Cluj-Napoca şi asistent universitar la Academia de Muzică “Gheorghe Dima”.

Iulia Merca a primit diploma de licenţă şi masterat din partea Academiei de Muzică “Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, în prezent fiind şi doctorand în cadrul aceleiaşi instituţii. A mai urmat cursuri de măiestrie interpretativă cu Diane Soveiro, Anthony Spiry, Sona Ghazarian, Mariana Nicolesco, Ionel Pantea.

A obţinut numeroase premii dintre care amintim: Marele Premiu al Concursului “Hariclea Darclée” (2003), Premiul I la “Festivalul Liedului Românesc” (2003), Premiul I la “Concursul Mozart” (Cluj-Napoca, 2001). Repertoriul său este bogat şi cuprinde numeroase roluri de operă şi totodată lucrări vocal-simfonice.

După debutul său în anul 2008 în rolul Damon al operei “Acis şi Galateea” de G. Fr. Händel, ROBERTO ORTIZ a devenit unul din cei mai apreciaţi tineri tenori din Europa. A suţinut deja concerte în Mexic, Argentina, Statele Unite ale Americii şi China alături de prestigioşi artişti.

De origine mexicană, Roberto Ortiz studiază în prezent la Academia Regală de Muzică din Londra sub îndrumarea tenorului Ryland Davies. De-a lungul timpului a avut prilejul de a se mai perfecţiona cu nume mari ale muzicii precum Kiri Te Kanawa, José Carreras şi Denis O’Neill, în cadrul cursurilor prilejuite de şcolile de vară organizate de Fundaţia Solti.

În acest an a susţinut un concert în cadrul Festivalului Chelsea, urmează să participe în cadrul unui gale de operă, unde va avea prilejul de a cânta alături de Kiri Te Kanawa şi Orchestra Simfonică din Londra, şi va susţine numeroase roluri de operă în cadrul spectacolelor organizate la Academia Regală de Muzică din Londra.

ROSS RAMGOBIN participă în prezent la cursurile Studioului Naţional de Operă din Londra, fiind totodată absolvent al Academiei Regale de Muzică din Londra. A susţinut numeroase concerte la “Carnegie Hall”, “Wigmore Hall”, “Chicago Symphony Hall”.

În perioada imediat următoare, angajamentele baritonului Ross Ramgobin includ prezentarea rolului titular din opera “Evgheni Oneghin” în Italia, “Requiem” de J. Brahms la “Forumul Cultural Austriac” şi apariţii în cadrul “Festivalului Händel” din Göttingen, unde va colabora cu dirijorul  Laurence Cummings.

Concertul este prezentat cu sprijinul Fundaţiei Solti.

                                                         

Stagiunea de marţi seara de la Ateneul Român

Tânărul violoncelist Ştefan Cazacu în Stagiunea de Marţi seara de la Ateneu

În colaborare cu Fundaţia “Prietenii muzicii – Serafim Antropov” reprezentată prin preşedintele acesteia, violoncelistul concertist şi profesorul Marin Cazacu, care este şi directorul artistic al “Orchestrei Române de Tineret”, oferă melomanilor ocazia de a-i asculta, în recitaluri camerale, pe cei mai buni tineri instrumentişti români din ţară. Ştim cu toţii şi apreciem la cuvenita valoare performanţele “Orchestrei Române de Tineret” în cadrul ultimelor două ediţiie ale Festivalului International “GEORGE ENESCU”. Violoncelistul Stefan Cazacu face parte din acest prestigios ansamblu.

Marti, 26 Noiembrie, la ora 19:00, îi veţi putea audia pe violoncelistul Ştefan Cazacu şi pe pianista Dana Bădoi, într-un program cuprinzând Sonata în fa minor, op. posth., de George Enescu, “Sonata Arpeggione” de Franz Schubert şi  “Sonata în re minor, op. 40” de  Dmitri Şostakovici.

Născut la 23 ianuarie 1994, ŞTEFAN CAZACU a început studiul violoncelului la vârsta de 6 ani cu tatăl său, violoncelistul Marin Cazacu. La Şcoala de muzică nr. 5 din Bucureşti a studiat cu prof. Anca Iarosevici şi a absolvit Colegiul Naţional de Muzică „George Enescu” din Bucureşti la clasa prof. Anca Vartolomei. În prezent este student în anul I la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti la clasa prof. Răzvan Suma.

Din 2004 până în prezent este laureat cu premiul I la toate Olimpiadele naţionale de muzică din România. A mai fost distins cu Premiul I la Concursul Internaţional de la Liezen –Austria (2008), Premiul I şi Marele premiu la Concursul Internaţional de interpretare „W. A. Mozart” – Târgovişte (2008), Premiul II la Concursul Internaţional „Antonio Janigro” (Croaţia, 2008), Premiul I şi Marele Premiu Paul Constantinescu – Ploieşti (2009), Premiul I la Concursul „Mihail Jora” – Bucureşti (2009), Premiul Orange România (2009), Marele Premiu „Eurovision Young Musicians” România (2010), Premiul I la Concursul „Drumul spre celebritate” organizat de Radio România (2011), Premiul I la Concursul Lions România (2012). A susţinut recitaluri în Olanda, Italia, Belgia, Slovacia, Austria, Israel şi România. A concertat sub bagheta dirijorilor Cristian Mandeal, Horia Andreescu, Theo Wolters, Tiberiu Soare, în compania orchestrelor simfonice din Arad, Braşov, Botoşani, Iaşi, Constanţa, Cluj, Galaţi, Piteşti, Ploieşti, Târgovişte, Tg. Mureş, Rm. Vâlcea, Timişoara, Chişinău, Satu Mare, Bacău, Orchestra de cameră Radio Bucureşti, Orchestra Naţionala Radio.

Este membru al “Orchestrei Române de Tineret”.

Coordonator proiect, Cristina Sârbu.

Tot în cadrul Stagiunii de marţi seara, în 3 decembrie, la ora 19:00, îm Sala Mică a Ateneului, puteţi urmări un recitat al violonistei Natalia Colotelo Pancec şi al pianistei Verona Maier. În program: “Sonata nr. 3, în re minor, op. 108”, de Johannes Brahms, “Poem, op. 25”, de Ernest Chausson, şi “Introducere şi Rondo capriccioso”, de Camille Saint-Saens

Pianista Verona Maier, în Stagiunea de Marţi seara

Concerte susţinute de solişti români de marcă la Berlin


Pianistul Michael Abramovich va oferi un recital la Berlin (foto Virgil Oprina)

Începând cu data de 30 noiembrie şi până la finele anului 2013, ICR Berlin va continua tradiţia întâlnirilor muzicale de înalt nivel şi va încânta în preajma sărbătorilor de iarnă publicul german cu trei concerte susţinute de solişti români de marcă.

Primul concert va avea loc la sediul ICR Berlin în data de 30 noiembrie, la orele 19.30. Ansamblul de muzică camerală “Jacques Thibaud”, format din Andrei Banciu (pian), Bogdan Jianu (violoncel). Burkhard Maiss (vioară) şi Eleonore Pameijer (flaut), va interpreta „Sonata pentru flaut şi pian” de Gaetano Donizetti, „Trio nr. 3” de Ludwig van Beethoven şi Simfonia Nr. 41 “Jupiter” (transcripţie de J.N. Hummel) de W.A.Mozart. Ansamblul “Jacques Thibaud”, unul dintre cele mai importante ansambluri camerale din Europa, a susţinut concerte în numeroase săli de renume mondial, precum “Wigmore Hall”, “Carnegie Hall”, “Concertgebouw”, “Mozarteum” şi “Berliner Philharmonie”.

În 4 decembrie va urma în Grunewald, la sediul ICR Berlin, concertul de muzică clasică, care îl va avea ca invitat pe pianistul de origine română Michael Abramovich. În cadrul unui recital programat la ora 19.00, Michael Abramovich va interpreta un repertoriu format din „Colinde” şi „Dansuri româneşti” (“Ardeleana”, “Joc”, “Jocul ursului”, “Jocul turcii Mărunţel”, “Babaleuca”) de Béla Bartók, şi „Studii” de Frédéric Chopin. De la debutul său din 1994 pe scena new-yorkeză “Merkin Hall”, Abramovich a susţinut recitaluri în Mexico City, Salt Lake City, St. Petersburg, Israel şi în marile oraşe germane. Arta sa a încântat publicul în prestigioase săli, precum “Mozarteum” din Salzburg, “Birmingham Symphonie Hall”, “Palais des Beaux-Arts” din Bruxelles, “Cité de la Musique” din Paris, “Rheingau Musik Festival” şi “Concertgebouw” din Amsterdam.

Mezzosoprana Ruxandra Donose în concert la Filarmonica din Berlin

Ziua Naţională a României va fi sărbătorită în acest an printr-un concert extraordinar de muzică clasică, care va avea loc într-una dintre cele mai prestigioase săli de concerte din Germania. În Sala mare a Filarmonicii din Berlin, o sală cu o capacitate de 2.400 de locuri, pe data de 10 decembrie la ora 20.00, orchestra “Berliner Symphoniker”, sub conducerea muzicală a directorului artistic Lior Shambadal, împreună cu soliştii de anvengură internaţională Ruxandra Donose (mezzosoprană), Mihaela Martin (vioară), Frans Helmerson (violoncel) şi Cristian Niculescu (pian) vor interpreta un repertoriu format din „Rapsodia Română Nr. 2 în Re major” de George Enescu, „Concertul pentru pian, vioară, violoncel şi orchestră” de Ludwig van Beethoven, Uvertura operei “La Forza del destino” (Forţa destinului) şi muzică de balet din “Othello” de Giuseppe Verdi, precum şi arii din opere de W.A. Mozart.

Ruxandra Donose, recunoscută ca fiind una dintre cele mai renumite mezzosoprane ale tinerei generaţii, a cântat pe marile scene de operă şi săli de concerte din întreaga lume, precum “Royal Opera House Covent Garden”, “Metropolitan Opera” din New York, “San Francisco Opera”, Opera Naţională din Paris, “Wiener Staatsoper”, “Berliner Staatsoper”, “Los Angeles Opera”, “Deutsche Oper Berlin” şi “Teatro Real” din Madrid. Cântareaţa a câştigat numeroase premii naţionale şi internaţionale, fiind printre altele, laureată a Competiţiilor Internaţionale de la München (1990) şi Washington (1991).

Mihaela Martin se numără printre cei mai importanţi violonişti ai generaţiei sale, fiind câştigătoarea mai multor competiţii internaţionale. A concertat sub conducerea dirijorilor Kurt Masur, Nikolaus Harnoncourt, Charles Dutoit şi Neeme Järvi. Printre orchestrele cu care a cântat se numără “BBC Symphony”, “Royal Philharmonic Orchestra”, “Montreal Symphony”, “Mozarteum Salzburg”, “Gewandhaus” din Leipzig şi “Holywood Bowl”.

Violoncelistul suedez Frans Helmerson este câştigător al competiţiei “Cassadó” din Florenţa. A colaborat cu orchestre prestigioase sub conducerea unor dirijori precum Seiji Ozawa, Colin Davies, Neeme Järvi, Evgeni Svetlanov, Esa-Pekka Salonen, Mstislav  Rostropovich. În anul 2002, împreună cu Mihaela Martin, Stephan Picard şi Nobuko Imai a fondat  “Michelangelo String Quartet”.

Pianistul Cristian Niculescu a colaborat cu orchestre de renume, “Cleveland Chamber Symphony”, “Berliner Philharmoniker”, “Konzerthausorchester” din Berlin, “Norddeutscher-Rundfunk” din Hamburg, “Münchner Philharmoniker”. Cristian Niculescu a fost invitat să cânte la “Berliner Festspiele”, “Hamburger Musikfest”, “Classic Open Air Berlin-Gendarmenmarkt”, Festivalul Internaţional „George Enescu“.

Concertul este organizat de Institutul Cultural Roman din Berlin în colaborare cu Ambasada României în Republica Federală Germania, cu susţinerea Ministerului Afacerilor Externe (Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni).

“The Straits”, supravieţuitorii unei legende

Un succes fulminant recent pentru The Straits la Albert Hall

Două ore de hituri “Dire Straits”, la Sala Palatului.

Foştii membri ai legendarei trupe rock “Dire Straits” vor urca pe scena pe 1 Decembrie Şi ne vor oferi un spectacol memorabil.

“Dire Straits” nu mai are nevoie de nicio introducere, însă merită să menţionăm câteva dintre cele mai mari realizari ale trupei. Este, fără indoială, unul dintre cele mai influente şi mai cunoscute grupuri muzicale din istorie, având peste 120 de milioane de discuri vândute în întreaga lume. Activitatea “Dire Straits” a fost apreciată şi la nivel oficial prin 4 titluri “Grammy” şi 3 “Brit Awards”.

După o activitate de 15 ani, “Dire Straits” s-a dezmembrat în 1996,  moştenirea lor fiind dusă mai departe de către trupa “The Straits”. Aceasta cântă exclusiv piese ale celebrilor britanici şi răspândeşte atmosfera tipică unui concert “Dire Straits” în întreaga lume.

Componenta “The Straits” îi numără pe Alan Clark – primul clăpar al trupei care a avut o influenţă imensă asupra stilului “Dire Straits”; Chris White – responsabilul cu fascinantul sunet de saxofon din “Dire Straits”; Steve Ferrone – recunoscut drept unul dintre cei mai buni toboşari, însoţind muzicieni precum Eric Clapton sau Slash; Terrence Reis – un chitarist excepţional al cărui stil este similar cu cel al lui Mark Knopfler; Michael Feet – un basist şi vocalist foarte apreciat care s-a alăturat şi lui David Gilmour sau Art Garfunkel; Jamie Square – un clăpar şi solist vocal foarte talentat; Adam Phillips –  un chitarist foarte bun, concertând alături de Lionel Ritchie, Rod Stewart sau Cher.

“The Straits” vor răspândi asupra Bucureştiului farmecul muzicii “Dire Straits” într-un spectacol de două ore în care fanii muzicii britanicilor vor putea asculta: „Sultan of swings”, „Your latest trick”, „Tunnels of Love”, „Money for nothing”, „Brothers in arms” sau „Romeo and Julliet”.

Trupa “Scorpions” revine la Bucureşti!

The Scorpions în noul turneu Rock’n’ Roll Forever

Veste buna pentru fanii Scorpions! Alţi veterani ai scenei mondiale a rock-ului revin într-un concert incendiar la Romexpo. 

Cea mai renumită şi consacrată trupă hard rock/heavy metal din Germania, “Scorpions”, a început în septembrie 2013 un nou turneu: „Rock’n Roll Forever”, turneu ce include pe harta sa şi România! Pe data de 14 decembrie 2013, dupa Rusia, Ucraina, Lituania, Estonia, Finlanda şi alte ţări, „Rock’n Roll Forever” ajunge la Bucureşti, unde membrii trupei “Scorpions” vor încinge atmosfera, aşa cum doar ei ştiu să o facă!

Succesul înregistrat cu ultimul album „Sting in the Tail” (2010) a convins o lume întreagă că trupa “Scorpions” încă mai are multe de spus pe scena muzicii rock internaţionale.

Dragostea şi admiraţia milioanelor de fani i-au convins pe membrii trupei să plece într-un nou turneu – „Rock’n Roll Forever”, în care să îşi încânte fanii cu piesele de pe cel mai recent album, dar şi cu hiturile cu care au cucerit toate generaţiile.

“Scorpions” este o trupă germană de rock, originară din Hanovra. Trupa a fost înfiinţată în 1965 şi are în componenţa actuală cinci muzicieni ce provin din ţări diferite. Celebră în anii ’80 pentru piese precum „Rock You Like a Hurricane”, „No One Like You”, „Still Loving You”, trupa “Scorpions” s-a afirmat ca fiind cel mai valoros grup heavy al Germaniei!

Balada „The Wind of Change / Vântul schimbării”, lansată în 1990 şi considerată un simbol al căderii Zidului Berlinului, a devenit un succes la scară mondială, fiind cel mai bine vândut single al anului 1991. Asocierea trupei “The Scorpions” cu prăbuşirea Zidului Berlinului a fost consacrată în 1999. Astfel, cu ocazia ceremoniilor organizate pentru a marca a 10-a aniversare a căderii Zidului, rockerii germani au interpretat piesa „The Wind of Change” acompaniaţi de o orchestră compusă din 160 de violonişti. De-a lungul carierei sale, formaţia a vândut mai bine de 75 de milioane de albume în întreaga lume.

Sesiune de autografe Margareta Pâslaru

Margareta Pâslaru

“Curtea Veche Publishing” vă invită să o întâlniţi pe Margareta Pâslaru în cadrul unei sesiuni speciale de autografe, prilejuită de aniversarea a 55 de ani de activitate desfăşurată pe multiple planuri şi a 70 de viaţă. Fanii îndrăgitei artiste o vor putea reîntâlni joi, 28 noiembrie, de la ora 17.00, în cadrul unei sesiuni de autografe în jurul volumului “Eu şi Timpul. Viaţă, vocaţie, viziune”. Evenimentul va avea loc la Librăria Eminescu .

În volumul “Eu şi Timpul. Viaţă, vocaţie, viziune”, Margareta Pâslaru reuşeşte să suprindă cinematografic şi să redea cu sensibilitate momente reprezentative din viaţa şi cariera sa. Cititorii vor fi bucuroşi să descopere în cartea cu amintiri 100 de ilustraţii din arhiva personală, multe dintre ele prezentate publicului în premieră.

Dintr-o familie de artişti, Margareta Pâslaru a moştenit înclinaţiile spre artă, ştiind să danseze, să creeze costume, să cânte şi să interpreteze roluri interesante, având adesea alături artişti remarcabili ce au rămas în inimile oamenilor, precum Toma Caragiu, Ştefan Iordache, Marin Moraru, George Măruţă, Rodica Tapalagă sau Maria Tănase.

Titlul volumului a fost ales, după cum declară chiar Margareta Pâslaru, ca urmare a obsesiei sale pentru ireversibilul TIMP, ce a urmărit-o încă de la vârsta de 9 ani, când a conştientizat că “nu va mai serba niciodată 9 ani la 9 iulie”. Această preocupare a continuat prin cântecele compuse de-a lungul timpului: “Ceasul vrăjitor” (1967), “Timpul” (1970), “Eu şi Timpul” (1980). Momentul decisiv pentru alegerea titlului cărţii autobiografice a rămas, însă, emoţionanta redescoperire, la 69 de ani, a bustului realizat de Corneliu Medrea, bust ce o reprezenta chiar pe artistă la 19 ani. Fotografia ce ilustrează acest moment apare pe coperta cărţii. “Nimic nu este întâmplător”(Margareta Pâslaru).


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.