De la „solidaritate” la „solitaritate”

În doar cîteva săptămîni, planeta întreagă a trecut de la ideea de „solidaritate” la cea de „solitaritate”, de la bucuria de a fi împreună împotriva oricărui pericol, la obligaţia de a ne izola de comunitate pentru a scăpa de consecinţele acestui nou pericol care ne bîntuie pe toţi.

Dicţionarele definesc „solidaritatea” ca „sentiment care îi determină pe oameni să-și acorde ajutor reciproc”. Este un sentiment care transformă compasiunea pentru suferinţa cuiva în dorinţa de a-i fi alături pentru a depăşi punctul culminant al acestei suferinţe.

În schimb, pînă acum, cuvîntul „solitaritate” nu există, căci nici unul dintre dicţionare nu-l conţine! Cuvîntul „solitaritate”, practic, trebuie abia acum să fie definit. Tot ca o formă de solidaritate, dar una care, în loc să ne unească, ne obligă să fim separaţi, să stăm fiecare în casă! Este tot un fel de ajutor reciproc pe care ni-l acordăm, dar unul în care, pentru a ne proteja, ne obligă să ne separăm.

Solitaritatea” devine astfel sinonimul cuvîntului „solidaritate”, deşi, aparent, el este mai degrabă un antonim al acestuia, care ar trebui, deci, să aibă un sens contrar.

Coronavirusul, iată, intervine pînă şi în dicţionarele limbilor, introducînd acest cuvînt nou, „solitaritate”, cu sensul unei solidarităţi prin izolare de ceilalţi. Oricît ar părea de ciudat, „solitaritatea” a devenit acum principala formă de solidaritate în faţa noului pericol care stă în faţa noastră.

Există acum, în majoritatea ţărilor lovite de pandemia aceasta, chiar legi care impun „solitaritatea” pentru ca transmiterea virusului să fie încetinită, astfel încît evoluţia bolii să nu ajungă să depăşească în perioada imediat următoare caăacitatea sistemelor de sănătate, ca numărul celor contaminaţi să nu crească în ritmul înspăimîntător înregistrat în ultima lună în aproape toate ţările.

Tocmai noutatea acestui tip de solidaritate, numită „solitaritate”, îi face pe oameni să încalce deseori legile care o impun ca metodă necesară a bătăliei cu virusul. Ne-am obişnuit să fim solidari în faţa pericolelor, iar acum ni se cere să ne izolăm în case pentru a ne proteja pe noi şi pe cei din jur, adică să fim „solitari” de bună voie!

Nevoia, aşadar, ne impune să ne obişnuim şi cu această formă a solidarităţii prin izolare de ceilalţi. În aceste momente, din cauza Coronavirusului, trebuie să învăţăm să fim „solitari”, dacă vrem să fim, cu adevărat, „solidari” în această bătălie cu cei din preajma noastră.

SOLITARITATEA”, iată cuvîntul care înlocuieşte pentru un timp „solidaritatea”! Este nu numai necesară, ci şi obligatorie atunci cînd vine peste noi un astfel de virus despre care nu ştim nimic, nu avem medicamente să-l combatem şi nici un vaccin care să ne apere de contaminare.

Deci, dacă vrem să ne fie bine, să fim solidari în „solitaritate”!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ion Spânu 1818 Articole
Author

4 Comentarii

  1. Solitaritatea devine solidaritate pe online. Realitatea palpabila pierde masiv iar realitatea virtuala castiga cu brio. Va fi o alta consecinta importanta si nefericita a acestei globale crize a momentului. Titlul analizei surprinde prin sinteza si inedit!

  2. Din pacate multi romani, in loc sa stea inchisi in case in apartamentele lor din Bergamo, Milano sau Brescia si sa joace „Solitaire” („Klondike”, varianta anglo-saxona) au ales sa fie „solidari” cu bunicii, copiii, prietenii si vecinii din Romania si, in semn de „solidaritate”, sa vina acasa (in nepasarea complice si inconstienta a autoritatilor) si sa-i imbratiseze cu caldura. Adica, cu febra.

  3. Numai un jurnalist care a dovedit de mult timp că este un real / veritabil profesionat, așa cum este dl Ion SPÂNU, putea constata o gravă abatere a UE de la principiul de bază al creării acestei mult dorite organizații.
    SOLIDARITATEA mult / foarte mult clamată a fost înlocuită cu SOLITARITATEA !
    Țările bogate (Germania, Franța ș.a.) au dovedit că prea puțin le pasă de soarta țărilor sărace, așa cum este – de exemplu – România.
    Este dureroasă constatarea că – de exemplu – Franței i s-au acordat 300 miliarde euro pentru a face față dificultăților create de actuala pandemie, iar României un batjocoritor 1 (un) miliard !?
    SOLITARITATEA (cuvânt nou introdus în limba / presa română de către dl Ion SPÂNU; în DEX – pag. 1001 – sunt înscrise doar cuvintele: SOLITARISM și SOLITUDINE) instituită cu brutalitate de țările bogate din UE constituie – din păcate – un argument temeinic folosit de românii care sunt tot mai dezamăgiți de practica samavolnică / anti-democratică practicată de UE.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.