Decizia OMV după votul legii offshore

Transgaz

Directorul OMV, Rainer Seele, a anunţat că amână pentru anul viitor decizia de a exploata gazele din Marea Neagră, după ce Parlamentul a aprobat legea offshore. “Nu putem lua decizia finală de investiţie la Petrom în acest trimestru, aşa cum planificasem”, a declarant directorul general al OMV, citat de Reuters.

El a adăugat că grupul austriac trebuie mai întâi să evalueze condiţiile pentru ceea ce a numit “investiţii de miliarde de euro”. Decizia finală de investiţie va fi luată anul viitor. OMV este asociată în explorarea blocului Neptun cu compania americană ExxonMobil. Parlamentul a votat miercuri legea offshore, dar Rainer Seele a spus pentru Reuters că votul a venit prea târziu. ”Suntem foarte îngrijorați din cauza faptului că există restricții la vânzarea gazelor”, a mai spus șeful OMV. Cel mai probabil, el s-a referit la o prevedere din legea offshore, care există însă și în legea energiei, care spune că minimum 50% din cantitatea totală de gaze extrase din Marea Neagră trebuie tranzacționată pe piața internă din România. În 2012, OMV și ExxonMobil au anunțat că au descoperit 1,5-3 miliarde de metri cubi de rezerve de gaze prin sonda Domino-1 situată la aproximativ 170 de kilometri de țărmul românesc.

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat miercuri proiectul legii offshore, cu 170 de voturi „pentru”, 3 voturi împotrivă şi o abţinere. Este legea cu cea mai mare miză financiară din istoria țării penru că reglementează extracția de hidrocarburi de pe platoul românesc al Mării Negre. În joc sunt sume de miliarde de euro, bani pe care statul român urmează să-i încaseze în următorii 30 de ani. Ministerul de Finanțe estimează că România ar putea obține de pe urma exploatării gazelor din Marea Neagră 5 miliarde de dolari de pe urma redevențelor, 4,5 miliarde de dolari în urma impozitului pe profit și 4,3 miliarde de dolari ce rezultă din impozitul suplimentar. În total vor fi 13,8 miliarde de dolari. Această sumă este estimată la o o producție de 115 miliarde de metri cubi de gaze și un preț de valorificare de 130 lei/MWh. Investitorii vor încasa 18 miliarde de dolari după investiții totale de 7,4 miliarde de dolari. Partea de profit a statului este undeva la 43-44%. În trei dintre perimetre sunt confirmate descoperiri: Neptun, cu 42-82 miliarde de metri cubi de gaze, Trident, cu 30 miliarde de metri cubi, Midia-Pelican, cu 10 miliarde de metri cubi. La Neptun caută hidrocarburi OMV Petrom și Exxon, la Trident Lukoil și Romgaz iar la Midia-Pelican The Carlyle. Ultimul preț de referință, conform ordinului din 17 octombrie 2018 al ANRM, este 1.406,8 lei/1.000 cubi, ceea ce înseamnă un preț de 130 lei/MWh.

Votul final a fost dat de către PSD, ALDE și reprezentanții minoritărilor. PNL, USR și PMP nu au participat la vot. La dezbaterea din plen, PSD au acceptat un amendament al PNL în sensul că redevenţele şi regimul fiscal să rămână aceleaşi pe toată durata exploatării perimetrelor. Liderul deputaţilor social-democraţi, Daniel Suciu, a anunţat că PSD va susţine acest amendament: „Cred că pot să iau de bun ce mi-au spus colegii de la Partidul Naţional Liberal că discutăm între bărbaţi, fiind vorba de o lege pentru România, că legea offshore va întruni un larg consens la votul final, ceea ce au nevoie şi românii şi investitorii. Este cel mai important semnal pe care putem să îl dăm. Este important ca pe un proiect atât de important să putem găsi resurse de mediere şi de înţelegere. Statul român este protejat de această lege. Profitul se împarte echitabil între România şi investitori. (…) Partidul Social Democrat susţine în consens cu toate partidele această clauză de stabilitate, care oricum era în lege. E un semnal foarte bun pe care Parlamentul şi partidele pot să îl dea şi României şi investitorilor”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Cosmin Pam Matei 4565 Articole
Author

14 Comentarii

    • Da.SUBSCRIU.Sa lasam gazele si petrolul copiilor,nepotilor si stranepotilor nostri,nu sa-l dam pe degeaba austro-ungarilor!!!

  1. La ce va asteptati de la colonialistul OMV?Daca putea,ducea toata rezerva de petrol a Romaniei in Africa unde
    lucrau linistiti,ca niste colonialisti de treaba!Nu in Austria,ca poluau!

  2. Austrieci Editat, cu tradatorii romani laolalta! Pe ce ca aluat petrolul si gazul de la intern(jumatate), pe mai nimic, acum face galagie si la petrolul din M Neagra! Care tara din lume mai ofera astfel de conditii, cu redeventa mica, taxe si impozite, inghetate pe tot timpul exploatarii? Oare noi suntem nebuni? Ne-am amanetat viitorul unor imperiali hrapareti? Dar cu companiile carora le vom concesiona pe viitor perimetre, tot asa va fi? Ei sunt nemultumiti ca nu pot duce tot gazul in Austro-Ungaria!

  3. Nu pot decat sa ma bucur cand o corporatie e ingrijorata de faptul ca exista restrictii privind vanzarea unui produs. Hai sa ne uitam putin la chinezi, poate preluam ceva.

  4. Nu le este jena celor de la OMV? Au luat pe nimic petrolul si gazele Romaniei si acum fac mofturi. Si-au scos investitia de cca.680 millioane dollari din primul an si pe deasupra inca cca.200 milioane dollari. Ati multumit tradatorilor? Nu e prost cine cere ,e corupt cine da.

  5. Joc de glezne. Se dau loviți dar își freacă mâinile. Aia cu 50% gaz pe bursa internă este o vrăjeală. Presiunea în rețelele de gaze din Ungaria și Austria este mai mare decât presiunea din rețeaua Transgaz. Nu pot fi interconectate. Vor pompa gaz doar pe BRUA și vor tranzacționa și la București și la Viena. Iar deducerea aia de 30% din cheltuielile de explorare va fi atât de mare încât se vor da loviți că nu își acoperă cheltuielile cu toată producția extrasă pe 10 ani. Statul român va lua ce dau diezii pesedeului. Singura variantă corectă ar fi fost să împartă producția frățește. Fiecare parte să facă ce vrea cu partea ei de gaze.

    • Sa imparta frateste? Ca rusii nu? Un rus si un roman au gasit o oala cu aur. Rusul spune: sa o impartim frateste. Romanul raspunde: neee, neee s-o impartim juma-juma.

  6. Citisem pe undeva ca in aceasta lege offshore slutita de tradatorii de tara din parlament si cu gluga de coceni de la Cotroceni, cum ca pe langa aceasta hotie pe fata a legii offshore prin care dam de pomana aproape tot gazul strainilor, ca e american, rus sau austriac, tot un hot este, nationalitatea e nesemnificativa, e ca si cum te-ar interese de geaca poarta hotul care iti fura din casa, scria cum ca aceste firme straine pot trece cu conductele pe unde vor fara a avea nevoie de autorizatii sau de acceptul proprietarilor terenurilor si multe alte exceptii de genul? Pai ce jaf mai mare ca asta este? Cine o sa ii opreasca pe straini sa umfle costurile incat statul sa primeasca mai nimic? Mi se parea o alta excrocherie gen Petrom, BCR, Romtelecom cand s-au dat de pomana strainilor iar noi am ramas cu buza umflata, mandri ca suntem slugi la straini. Tare as vrea sa avem si noi politicieni patrioti si nu scursura asta de clasa politica alcatuita din tot felul de oligofreni si hoti. De la Tariceanu nu aveam nici o asteptare, ca doar el a dat perimetrele unor firme de aiurea dar macar astialalti sa fi facut ceva pentru tara, eu ma intreb cum reusesc salbaticii aia din Africa sa obtina redevente atat de mari si toti intelijentii astia cu buzunarele pana la talpi lucreaza doar impotriva Romaniei, iaca in an centenar am mai reusit sa dam ceva de pomana strainilor, la 100 de ani de la unire facem cadou gazele naturale din M. Neagra unor jefuitori care nu vor sa plateasca nimic in tara.

  7. OMV Petrom trebuie sa intre urgent in proprietatea statului prin nationalizare.Lipsa resurselor in caz de agresiune sau razboi,pune in situatia clara ca, Romania nu se poate apara,pentru ca lipsesc resursele.Multinationala Petrom cu capital asa zis austriac,dar neoficial este in proprietate ruseasca,ne duce in situatia incompatibila de a ne apara teritoriul national.Modelul economic din Ungaria si Polonia trebuie urmat urgent de Romania,mai ales ca Austriecii incalca toate intelegerile cu Romania,chiar privind pretul la pompa,si umflarea nesimtit de falsa a cheltuielilor de productie, in scopul declararii unui cat mai mic profit,ba chiar sa mearga pe pierderi ca LUKOIL, care a mai fost prinsa cu evaziune fiscala.Organele de control trebuie schimbate pentru ca au dovedit ineficienta,impostura ,incompetenta,si banuite ca ar fi corupte.Cum sa nu te revolti ,cand vezi ca benzina este mai ieftina in Austria decat in Romania care nu au un gram de petrol productie proprie.Se pierd sute de miliarde de lei din cauza compilicitatii la escrocherii si hotii a administratiei,a bugetarilor,cu atributii de monitorizare si control al celor doua mari rafinarii care ar trebui sa apartina in mod normal de siguranta nationala,in proprietatea statului roman.

  8. ori ca nu obtinem nimic, ori ca nu le exploatam pentru noi e acelasi lucru; daca nu e de acord ca sa primim si noi ceva banuti, atunci pa! nu , la anul,la Sfantul Asteapta!
    !

  9. probabil rezervele sunt de zeci de ori mai mari decât s-a declarat de exploratori şi îşi dau seama că piaţa românească nu va putea absorbi cantitatea. deci din start o minciună privitor la rezervele găsite. poate aşteaptă să se alipească şi basarabia prin ea să livrăm gaze la ruşi şi la ucraineni, să facem damping, că doar suntem cei mai … ieftini….dar nu are rost să discutăm despre smecheri, ar trebui ca noi să ne pregătim pentru potop, să deschidem industria chimică şi petrochimică, gaz la tot poporul, să producem energie electrică, să cumpărăm avioane şi flotă ca arabii pentru tot globul ( export indirect de combustibil) să trecem camioanele şi maşinile pe gaz, să facem sere, irigaţii, fabrici de gaz lichid , ….

  10. Sa nu mai spunem ca strainii ne-au jefuit sau ca ne-a obligat Banca Mondiala,FMI,UE! Nu ne-a obligat nimeni! Ai nostri decidenti-tradatori au dat totul pe nimic. Chiar nu s-au infruptat decidentii? Cel mai simplu era sa se imparta productia,x% firma straina ,y% statul roman si fiecare facea ce voia cu gazele sale. De ce nu s-a facut asa?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.