Decizia Secției pentru judecători în cazul completurilor de 5

Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât, miercuri, să recomande înfiinţarea unui „număr optim” de completuri de cinci judecători la instanța supremă, respectiv „cel puţin 3 completuri în materie penală şi 3 completuri în alte materii decât cea penală, care să asigure conformarea cu exigenţele expuse în decizia Curţii Constituţionale”. Până acum existau câte 2 completuri la fiecare secție. Conform hotărârii Secției pentru judecători a CSM, judecătorii vor fi desemnaţi prin tragere la sorţi, în şedinţă publică, iar toate dosarele aflate pe rolul ICCJ, de competenţa completurilor de 5 judecători, „înfiinţate din anul 2014 şi până în prezent, se repartizează aleatoriu, în sistem informatizat, completurilor nou înfiinţate de 5 judecători”.

Comunicat

Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii ( cu unanimitatea, respectiv majoritatea voturilor şi cu 1 abţinere –  judecător Tarcea Cristina Iulia) a dispus emiterea unei hotărâri în vederea respectării exigenţelor expuse în conţinutul Deciziei nr. 685 din data de 7 noiembrie 2018 a Curţii Constituţionale a României, după cum urmează:

Art. 1. – Secţia pentru judecători recomandă înfiinţarea unui număr optim de completuri de 5 judecători, de cel puţin 3 completuri în materie penală şi 3 completuri în alte materii decât cea penală, care să asigure conformarea cu exigenţele expuse în Decizia Curţii Constituţionale nr. 685/2018, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1021 din 29 noiembrie 2018 (paragrafele 188 şi 196), sub aspectul garanţiilor impuse de respectarea dreptului la un proces echitabil.

Art. 2. – Colegiul de conducere al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, în aplicarea dispoziţiilor art. 32 alin. (1) din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, comunică Secţiei pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii numărul de completuri de 5 judecători în materie penală şi în alte materii decât cea penală, precum şi structura acestor din urmă completuri din punct de vedere al reprezentativității judecătorilor din cadrul secţiilor instanţei supreme.

Art. 3. – După comunicarea prevăzută la art. 2, judecătorii care vor face parte din aceste completuri sunt desemnaţi, prin tragere la sorţi, în şedinţă publică, de preşedintele sau, în lipsa acestuia, de unul dintre cei 2 vicepreşedinţi ai Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, în cadrul unei proceduri neutre, publice, transparente, după cum urmează:

– tragerea la sorţi se realizează după convocarea tuturor judecătorilor în activitate din cadrul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în scopul desfăşurării acestei proceduri; lipsa unuia sau mai multor judecători convocaţi nu împiedică desfăşurarea procedurii; la şedinţa publică în care are loc tragerea la sorţi poate participa orice persoană interesată;

– decanul de vârstă al judecătorilor instanţei supreme participă în mod obligatoriu la efectuarea tragerii la sorţi; în cazul în care acesta se află în imposibilitate obiectivă de participare, este înlocuit de următorul judecător, în ordinea descrescătoare a vârstei;

– tragerea la sorţi se înregistrează audio-video;

– tragerea la sorţi se va realiza dintre toţi judecătorii în funcţie ai secţiei/secţiilor respective;

– decanul de vârstă al judecătorilor Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie va verifica prin citire, în prezenţa celorlalţi judecători, numele judecătorilor înscrişi pe bilete în vederea tragerii la sorţi şi va proceda la introducerea acestora în dispozitive (bile) identice, care să asigure secretul numelui;

– dispozitivele menţionate vor fi introduse în urne separate corespunzătoare completurilor în materie penală, respectiv în alte materii decât cea penală; bilele cu numele preşedintelui şi ale vicepreşedinţilor Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie vor fi introduse în urna corespunzătoare secţiei din care provin; – preşedintele sau, în lipsa acestuia, unul dintre cei 2 vicepreşedinţi ai Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie va extrage numărul de judecători necesar în vederea compunerii tuturor completurilor de 5 judecători;

– după tragerea la sorţi a titularilor completurilor de 5 judecători, se va proceda la întocmirea listei de permanenţă pentru materia penală, respectiv pentru alte materii decât cea penală, ordinea permanenţei fiind stabilită prin tragerea la sorţi a tuturor celorlalţi judecători ai secţiei/secţiilor respective, care vor asigura, prin rotaţie, în ordinea intervenţiei situaţiilor de înlocuire, participarea în completuri în cazul înlocuirii titularului în condiţiile legii; aceste situaţii se notează într-o evidenţă specială;

– rezultatele tragerii la sorţi se consemnează într-un proces-verbal semnat de preşedintele sau, în lipsa acestuia, de unul dintre cei 2 vicepreşedinţi ai Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, precum şi de judecătorul care a participat la procedură.

Art. 4. – (1) După efectuarea tragerii la sorţi, în condiţiile art. 3, toate dosarele aflate în prezent pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, de competenţa completurilor de 5 judecători, înfiinţate din anul 2014 şi până în prezent, se repartizează aleatoriu, în sistem informatizat, completurilor nou înfiinţate de 5 judecători.

(2) Preşedintele fiecărui complet ia măsurile urgente în vederea judecării cauzei, inclusiv sub aspectul stabilirii termenului.

(3) Toate dosarele care vor fi înregistrate pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie până la sfârşitul anului 2018, de competenţa completurilor de 5 judecători, vor fi repartizate completurilor nou înfiinţate potrivit prezentei hotărâri.

Art. 5. – Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va comunica Secţiei pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii procesul verbal prevăzut la alin. (3), precum şi măsurile administrative dispuse în conformitate cu art. 4 alin. (1).

Art. 6. – Prezenta hotărâre se aduce la îndeplinire de îndată, în vederea creării premiselor pentru rezolvarea potenţialelor situaţii cu caracter urgent apărute în activitatea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Pentru desemnarea completurilor de 5 judecători care vor funcţiona în anul 2019, Secţia pentru judecători va adopta o hotărâre în acest sens.

Art. 7. – Prezenta hotărâre se publică pe pagina de internet a Consiliului Superior al Magistraturii

Secţia pentru Judecători a CSM a dezbătut, miercuri, situaţia completurilor de 5 judecători de la instanţa supremă, după decizia CCR de luna trecută. Preşedintele CSM, Simona Marcu, a declarat anterior presei că Secția va crea condiţiile astfel încât completurile de 5 să redevină funcţionale. În prezent, acestea se află în imposibilitate de activitate după ce Curtea de Apel București a suspendat tragerea la sorți la cererea lui Liviu Dragnea.

În motivarea deciziei prin care Curtea Constituţională a stabilit că există conflict juridic de natură constituţională între Parlament şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pe tema constituirii completurilor de 5 judecători, magistraţii au precizat că obligaţia de a identifica soluţiile, la nivel de principiu, cu privire la legala compunere a completurilor de judecată şi de a asigura punerea lor în aplicare revine Secţiei pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Ca urmare a deciziei Curții de Apel București care a anulat tragerea la sorți din noiembrie la cererea lui Dragnea, magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) au decis, luni, ca 25 de cauze ale completurilor de 5 judecători să fie amânate pe 14 ianuarie, în urma deciziei Curţii de Apel Bucureşti privind anularea tragerii la sorţi a completurilor din 9 noiembrie. Între procese se numără şi cel al lui Liviu Dragnea, dar şi cel al lui Toni Greblă, achitat în primă instanţă pentru fapte de corupţie.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

6 Comentarii

  1. Completurile de cinci trebuie sa fie numite partid. ”Partidul e-n toate/ E-n cele ce sunt/ Și-n cele ce mâine vor râde la soare…”

    • Nu, nu de PSD ci de USR sau PNL! Dar poate ca ar trebui revenit la numirea lor de catre Binom, ca pana acum! Ce , nu era bine???

  2. Deci cu procesul Turceni-Rovinari este strunit dl. Victor Ponta pe calea anti PSD-ul Dragnea. Și cum ne aburea el cu dezertorii din PSD care au venit la partidul lui, noua variantă a sreistilui UNPR, fiindcă numai el urmează calea adevăratei social democrații pontace.

  3. „…magistraţii vor crea condiţiile astfel încât completurile de 5 să redevină funcţionale.” ! Auoleu ! Pai si pana acum erau „functionale”, ca functia batea gradul ! Problema este cum sa le faca LEGALE !

  4. Asadar ditai completurile de 5 sa judece gainariile lui Livache,inamicul public nr.1,demne de eventual jude de provincie,in loc sa lamurasca ce-i cu baltoaca Belina si eventual plantatiile sale de prin Brazilia,mismasurile pontosului caracteristice oricarui avocat ce se respecta si se infrupta copios din resursele bietului jusitiabil,in loc sa patrunda in esenta matrapazlacurilor megaltice inca de pe vremea cand era procuretele lui Bombonel si niscai giumbuslucruri neclare despre struti si alte oratanii crescute la curtea lui Grebla,care probabil au decedat intre timp si sunt la a treia sau a patra generatie.Cam asta se judeca in continuare de vreo 7-8-1o ani firar coruptia lui peste…Aproape ca ghicesti solutia,fara sa ai nevoie de 5 capete aprinse si luminate :Livache,tras pe linie moarta,cu vreo 2-3 anisori din care va executa vreo luna,Pontosul achitat pentru buna purtare mai ales in ultima perioada cand combate mai bine decat Mandolina,dupa instructajul de gen mustrare si avertisment a confratilor sai cu ochi albastri,iar saracul Grebla va primi vreo trei luni cu suspendare pentru ca a indraznit sa critice statul aproape paralelipiped si a intrat in guvernul Viorichii…

    • Vorba lui Cocosila din Morometii , ot Silstea Glumesti,Teleorman:’d’aia, ca sunteti prosti, bha!’ Of, Doamne, si ce bine mergea Justitia in Romanika,cu nashu’ in suflet! Unsa, nu altceva ! Asa ca va mai dati voi cu cooroo de morminte o leaca, pe urma va obisnuiti ca v-a scazut Puterea si mai sperati ca badea Soros sa va ajute ,cum-necum.. Vorba ceea sper’mata!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.