Declaraţia Forului Democrat al Românilor din Moldova privind necesitatea scoaterii partidului comuniştilor în afara legii

Către:

Parlamentul Republicii Moldova

Guvernul Republicii Moldova

Comisia pentru studierea şi aprecierea regimului comunist totalitar din Republica Moldova

Timp de câteva luni de zile, Comisia pentru studierea şi aprecierea regimului totalitar comunist din Republica Moldova, instituită la 14 ianuarie 2010 prin decret prezidenţial, a cercetat activitatea partidului comunist pe teritoriul actualei Republici Moldova.

Regimul comunist, instalat mai întâi în spaţiul din stânga Nistrului, apoi, după 28 iunie 1940, adus cu forţa şi în cel dintre Prut şi Nistru, a însemnat o imensă tragedie pentru Basarabia, Nordul Bucovinei şi Transnistria: peste de milion şi jumătate de oameni masacraţi, băgaţi în închisori (30 000 de persoane), deportaţi (74.515 persoane), omorâţi în foametea organizată din anii 1946-’47 (173.689 persoane), mobilizaţi cu forţa drept carne de tun pe fronturile celui de-al Doilea Război Mondial (din cei peste 350.000, 54.618 au murit, alţi aproape 100.000 fiind invalizi de război), nevoiţi să emigreze în 1940 şi 1944 (circa un milion de concetăţeni au părăsit Basarabia numai în anii 1940 şi 1944), ceea ce prezintă un genocid de proporţii la adresa populaţiei băştinaşe din partea regimului comunist totalitar.

La acesta se mai adaugă: mutilarea fiinţei naţionale prin anularea abuzivă a identităţii româneşti a basarabenilor, prin scoaterea limbii române din învăţământ şi sfera socială, prin sechestrarea adevărului istoric, prin interzicerea credinţei strămoşeşti, lăcaşurile sfinte fiind demolate sau transformate în grajduri, localuri de petrecere ş.a.m.d.

Ca şi regimul nazist, regimul comunist a fost unul inuman, criminal, de teroare şi de jaf, fapt constatat şi în numeroase documente ale forurilor internaţionale (ONU, UE, APCE, OSCE, etc.).

Credem că e de stringentă actualitate nu doar ca regimul totalitar comunist să fie condamnat, ci şi ca Partidul Comuniştilor să fie scos în afara legii, precum s-a procedat şi cu Partidul Naţional-Socialist în Germania şi cu alte partide de esenţă totalitaristă în alte ţări..

A condamna comunismul fără a scoate Partidul Comuniştilor în afara legii ar însemna o acţiune nefinalizată, un foc de artificii cu efect nul.

Odată cu condamnarea acestui regim criminal devine necesară interzicerea prin lege a utilizării simbolurilor comuniste şi ale foste URSS, aşa cum sunt interzise simbolurile naziste şi ale Germaniei hitleriste, precum şi interzicerea noţiunii de comunist în titulatura partidelor comuniste şi în spaţiul public, a manifestărilor care ar încerca să reabiliteze crimele fostului regim totalitar.

Acest act legislativ ar corespunde întru totul Rezoluţiilor APCE nr. 1096 (1996) – Cu privire la măsurile de distrugere a moştenirii fostelor regimuri comuniste, nr. 1481 (2006) – „Necesitatea unei condamnări internaţionale a crimelor comuniste totalitare”, nr. 1723 (aprilie 2010) – „Comemorarea victimelor Marii Foamete (Holodomor), precum şi concluziile Comisiei pentru studierea şi aprecierea regimului comunist din Republica Moldova.

E necesar, de asemenea, urmând modelul Ţărilor Baltice şi al altor state:

– de a crea o comisie de evaluare a daunelor comise de ocupaţia sovietică;

– de a inaugura un muzeu al crimelor comuniste (care ar putea fi amenajat în ultima cameră de gazare din Europa, care a funcţionat până în 1953 în beciurile fostei Procuraturi Generale de pe strada Alexandru cel Bun, nr. 18, din Chişinău);

– a ridica monumente ale rezistenţei anticomuniste, ale victimelor deportărilor, ale celor sacrificaţi în cel de-al Doilea Război Mondial, ale foametei organizate în fiecare dintre localităţile noastre;

– de a crea un Institut de Studiere a Crimelor Totalitarismului în Republica Moldova;

– de a elabora un manual privind crimele comunismului, care ar fi studiat în şcolile din Republica Moldova, începând cu 1 septembrie a.c.;

– de a onora decizia Parlamentului de demolare a monumentelor totalitariste pe teritoriul Republicii Moldova din 27 august 1991.

Toate aceste propuneri se conţin şi în Declaraţiile FDRM: „Despre genocidul comunist din Basarabia şi Bucovina, 28 iunie 1940 – 1 ianuarie 1950″ din 10 octombrie 2006, „Despre Rezoluţia APCE „Necesitatea unei condamnări internaţionale a crimelor regimurilor comuniste totalitare” din 18 februarie 2006, „Despre necesitatea creării Institutului de Cercetare a Crimelor Comuniste” din 14 martie 2006, „Despre condamnarea regimului comunist din România” din 26 decembrie 2006, ş.a.

Condamnarea comunismului şi scoaterea partidului comuniştilor în afara legii ar însemna un act de purificare pentru întreaga societate, inclusiv pentru cei care-şi zic urmaşi doar ai „faptelor bune” ale lui Lenin-Stalin.

Forul Democrat al Românilor din Moldova, fiind expresia voinţei unei mişcări civice de masă, care întruneşte peste 120 de ONG-uri, care are numeroşi membri-victime ale crimelor regimului totalitar comunist sovietic, a aşteptat ca partidul comuniştilor – moştenitorul celora care au iniţiat crime oribile la adresa poporului nostru – să se pocăiască şi să se dezică de trecutul lui sângeros, lucru pe care, spre regret, nu l-a făcut, ba mai mult, acesta a încercat să-şi justifice masacrele, iar aceasta ne obligă să susţinem propunerile Comisiei parlamentare pentru studierea şi aprecierea regimului totalitar comunist din Republica Moldova şi să cerem Parlamentului şi Guvernului Republicii Moldova condamnarea definitivă a comunismului, interzicerea simbolurilor comuniste şi scoaterea în afara legii a urmaşilor lui Lenin-Stalin – Partidul Comuniştilor din Republica Moldova.

Consiliul Director şi Sfatul Înţelepţilor ale Forului Democrat al Românilor din Moldova:

Nicolae DABIJA, scriitor, membru de Onoare al Academiei Române (preşedinte);

Acad. Mihai CIMPOI, preşedinte al Uniunii Scriitorilor din Moldova;

Constantin TĂNASE, director al publicaţiei „Timpul” (vice-preşedinte);

Ion BUGA, doctor în istorie, profesor universitar (secretar general);

Gheorghe PALADE, doctor în istorie, Asociaţia Istoricilor;

Valeriu SAHARNEANU, preşedinte al Uniunii Jurnaliştilor din Moldova;

Valeriu DULGHERU, şef de catedră, Universitatea Tehnică, doctor în ştiinţe tehnice (vicepreşedinte);

Anatol VIDRAŞCU, editor;

Valerian DOROGAN, prorector al Universităţii Tehnice din Moldova;

Nina JOSU, preşedintă a Asociaţiei pentru Literatura şi Cultura Română „Astra” – „O.Ghibu”;

Alecu RENIŢĂ, preşedinte al Mişcării Ecologiste din R.Moldova;

Petru MUNTEANU, avocat;

protoiereu Ioan CIUNTU, preşedinte al Comisiei Cultură a Mitropoliei Basarabiei;

Mihai PATRAŞ, doctor în ştiinţe economice;

Gheorghe MAXIAN, profesor (Orhei);

Mihai MORĂRAŞ, preşedinte al Filialei FDRM de la USM;

Acad. Sergiu CHIRCĂ;

Ion DICUSARĂ, doctor în ştiinţe tehnice;

Ion MELNICIUC, doctor în filologie, şef de catedră, USM

Ion UNGUREANU, ex-ministru al Culturii;

Ion COSTAŞ, ex-ministru al Apărării;

Acad. Alexandru MOŞANU;

Acad. Petru SOLTAN;

Boris DRUŢĂ, avocat;

Aurelian SILVESTRU, doctor în pedagogie, directorul Liceului „Prometeu”;

Acad. Anatol CODRU;

Acad. Ion MAHU, preşedinte al Asociaţiei Veteranilor Armatei Române;

Timotei MELNIC, preşedinte al Ligii Pedagogilor;

Aneta GROSU, redactor-şef la „Gazeta de Gardă”;

Boris MOVILĂ, publicist;

Acad. Gheorghe GHIDIRIM;

Acad. Anatol CIOBANU;

Acad. Diomid GHERMAN;

Alexei MARULEA, om de afaceri;

Sergiu NUCĂ, ziarist;

Tudor NEGRU, doctor în drept:

Vasile TĂRÂŢEANU, preşedinte al Comunităţilor Româneşti din Ucraina;

Petru GROZAVU, preşedinte al Asociaţiei „Dunărea şi Marea” (Basarabia de Sud);

Ilie ILAŞCU, fost deţinut politic;

Andrei IVANŢOC, fost deţinut politic;

Tudor PETROV-POPA, fost deţinut politic;

Alexandru LEŞCO, fost deţinut politic

Chişinău, 3 iunie 2010

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.