Declaraţiile scrise ale martorilor nu corespund cu cele date în faţa instanţei

Oricît ar părea de necrezut, consemnarea declaraţiilor de martor din timpul audierilor de la Tribunalul Argeş nu corespund nici cu cele făcute în cursul urmăririi penale şi nici măcar cu cele făcute în sala de judecată! Un exemplu este declaraţia lui Nicolae Ursu, poliţistul care a primit cererea de dispariţie a Elodiei.

A dispărut episodul „şaorma de la Pepperoni” din declaraţia poliţistului Nicolae Ursu!

Fiind de faţă, în sala de judecată de la Tribunalul Argeş, au auzit foarte bine şi am notat ce a declarat Nicolae Ursu în timpul audierii. De asemenea am reţinut un episod cel puţin ciudat din timpul acestei audieri. La un moment dat, întrebat de avocata lui Cioacă, Nicolae Ursu şi-a amintit că, în timpul percheziţiei din 12 septembrie 2007, a plecat cu acesta şi alţi doi poliţişti, la ordinul celui care conducea acţiunea, la un alt apartament pentru verificări. La întoarcere, cei patru s-au oprit la un restaurant pentru a mînca o… şaormă!

Judecătorul Neacşu de la Tribunalul Argeş a răbufnit chiar în instanţă: „Ce aţi făcut, măi? L-aţi dus pe inculpat la restaurnat în timpul percheziţiei?”

Întrînd acum în posesia declaraţiei oficiale de martor a lui Nicolae Ursu, am constatat cu surprindere că acest episod nu a mai fost consemnat, ba, chiar, a fost înlăturat definitiv din declaraţie! Iată şi documentul în facsimil:

În partea de jos a declaraţiei citim: „Eu personal nu am primit nici o dispoziţie să plec cu inculpatul din apartamentul în care acesta a locuit cu victima în timpul cercetării la faţa locului. Nu-mi aduc aminte dacă vreun lucrător de poliţie a ieşit cu inculpatul din apartament în timpul cercetărilor de la faţa locului, dar menţin declaraţiile date la up. Nu-mi amintesc dacă în timpul cercetărilor am fost cu echipa la vreun restaurant să mîncăm un sandvich.

Simpla lectură a declaraţiei consemnate în scris arată că, în timpul audierii, s-a discutat despre acest subiect, iar Nicolae Ursu declară că îşi menţine declaraţia din timpul urmăririi penale, dată la 25.01.2008. Iată facsimiulul acesteia:

Aşadar, contrar celor consemnate în declaraţia de la Tribunalul Argeş, Nicolae Ursu spune clar în 2008 că „a primit dispoziţie” să-l scoată din apartament pe Cioacă în timpul percheziţiei! În 2013, însă, declară: „Eu personal nu am primit nici o dispoziţie să plec cu inculpatul din apartament”!

Mai mult, chiar, în facsimilul de mai sus, în declaraţia din 2008, scrie exact ce s-a întîmplat în timpul acestei deplasări cu Cioacă: „La întoarcere ne-am oprit la localul „Pepperoni” unde am luat cîte o şaorma în afară de Cioacă şi colegul Murgaciu care nu au dorit să mănînce!”.

Din moment ce Nicolae Ursu declară că-şi menţine declaraţia din 2008, desigur că ar trebui să fie o concordanţă între ceea ce susţine acum şi ce a declarat atunci. Cred că oricine îşi dă seama că, auzind ce spune în instanţă, avocata lui Cioacă nu putea să nu-i citească în faţa judecătorului declaraţia din 2008, ceea ce s-a şi întîmplat.

În aceste condiţii, Nicolae Ursu şi-a amintit de acea declaraţie din 2008 şi a recunoscut episodul „şaorma de la Pepperoni”, ceea ce l-a iritat pe judecătorul Neacşu! Cu toate acestea, în declaraţia scrisă, semnată de martor, acest amănunt nu a mai fost consemnat, lucru care poate fi verificat foarte uşor dacă se va solicita audierea declaraţiei de pe banda magnetică pe care a fost înregistrată la Tribunal!

Oricine ar putea să întrebe: dar ce este atît de important în acest episod? Răspunsul este însă de o importanţă capitală: exact în timp ce Cioacă era dus la restaurant ca doi poliţişti să mănînce cîte o şaormă, cei rămaşi în casă au descoperit petele de sînge de pe uşa dormitorului!

Şi atunci, nu se pune întrebarea dacă nu cumva şaorma avea alt rol?

Nicolae Ursu a uitat că Ilie Cristian i-a scris un e-mail în care vorbea de pericolul în care se afla Elodia din dosarul cu mari cantităţi de aur!

Dar episodul „şaorma de la Pepperoni” nu este singurul care nu a fost consemnat aşa cum s-a discutat la audierile de la Tribunalul Argeş.

Întrebat de avocata Maria Vasii dacă îşi aminteşte ce i-a scris Ilie Cristian în e-mail-ul trimis din Afganistan imediat după declararea dispariţiei Elodiei, Nicolae Ursu şi-a amintit cu greu de acest document, deşi chiar el este cel care l-a depus în dosar! Arătîndu-i-se e-mail-ul, şi-a amintit că l-a primit şi a confirmat cele scrise în acest document.

Şi aici este un episod hazliu care s-a petrecut la Tribunalul Argeş: judecătorul Neacşu, care demonstrat deseori că nu citise materialul de urmărire penală, i-a dictat grefierei că „Nicolae Ursu i-a trimis un e-mail lui Ilie Cristian”! Mult mai atentă la declaraţia lui Ursu, grefiera l-a corectat pe judecător şi i-a spus că, de fapt, Ilie Cristian i-a trimis acel e-mail lui Nicolae Ursu şi nu invers. Întrebîndu-l din nou pe Ursu, judecătorul a înţeles în sfîrşit cine a trimis acel e-mail şi a dictat textul conform declaraţiei! Şi acest moment a rămas, desigur, înregistrat audio.

Ce nu a aflat însă nici acum judecătorul Neacşu este conţinutul acelui e-mail, deşi documentul se află chiar în dosarul cauzei!

Iată, însă, mai întîi, ce a declarat Nicolae Ursu în 2008 în faţa procurorilor:

Aşadar, Nicolae Ursu spune că în ziua de 6 septembrie 2007 (cînd mama Elodiei a aflat că Elodia a fost declarată dispărută) a fost contactat acasă, pe telefonul personal, de SPP-istul Ilie Cristian, care i-a spus că a aflat chiar de la Elodia, în timpul vacanţei din Dubai, „că avea nişte clienţi în proces cu nişte aur confiscat”!

După cîteva zile, Nicolae Ursu a primit şi acel e-mail de la Ilie Cristian în care a aflat mai multe amănunte despre acest proces al Elodiei: „Aşa cum v-am mai spus, am auzit-o pe Elodia vorbind în cîteva rînduri despre nişte clienţi de-ai ei plasaţi, se pare, în lumea interlopă. Este vorba, din cîte îmi amintesc, de nişte cetăţeni turci, de o mare cantitate de aur confiscată de poliţie, şi apoi returnată. De asemenea îmi amintesc foarte bine spunîndu-mi că avea de gînd să se retragă din acest caz din cauza riscurilor posibile.

De bună credinţă, aşadar, Ilie Cristian a încercat prin declaraţia sa să ofere poliţiştilor orice informaţie referitoare la Elodia, astfel încît să o poată găsi, întrucît aflase în acea zi de 6.09.2007, chiar de la mama Elodiei sau de la Claudia, prietena avocatei, că iubita lui dispăruse de la domiciliu iar anchetatorii ştiau de vacanţa în Dubai a celor doi îndrăgostiţi!

Iată însă şi facsimilul acestui e-mail trimis poliţiştilor de către de Ilie Cristian încă din septembrie 2007:

Aşa cum arată documentele de la dosar, lucrurile ar trebui să fie cît se poate de clare. Nu putem însă să trecem peste dezinteresul total al anchetatorilor faţă de aceste informaţii preţioase oferite de Ilie Cristian şi subliniem încă o dată că aceştia nu au făcut nici cel mai mic efort pentru a afla măcar dacă aceste date sînt exacte!

Mai mult, chiar, în 2013, Ilie Cristian a fost chemat din nou la audieri de către procurorul Varga, cel care preluase cazul, însă, îl loc să i ceară amănunte despre cele declarate în 2008, el este, practic, pus să retracteze informaţiile oferite atunci! Iată dovada:

Deci, nici vorbă de cetăţenii turci cu aurul, din cauza cărora Elodia se simţea în pericol înainte de dispariţia ei! Mai mult, acum Ilie Cristian este îndemnat să facă o precizare cel puţin hazlie: „Oricum, raportat la relaţia noastră, aceasta mi-ar fi spus dacă este ameninţată sau dacă relaţia profesională cu anumiţi clienţi ar pune-o în pericol”!

Păi, chiar din declaraţia lui Ilie Cristian din 2008, Elodia chiar l-a anunţat! Şi ce a făcut ca s-o apere sau măcar să afle unde s-ar putea afla, din moment ce, din datele oficiale, ştim că se afla în ţară încă din septembrie 2007?

Şi, iată că nu numai procurorul a fost interesat ca în dosar să nu se mai vorbească despre e-amil-ul lui Ilie Cristian în care vorbea despre pericolul în care Elodia spunea că se află, ci şi judecătorul de la Tribunalul Argeş, care a trecut peste pasajul acesta şi a consemnat, atît în declaraţia martorului Nicolae Ursu, cît şi în cea a lui Ilie Cristian, doar că Elodia era „supărată”!

Declaraţia lui Nicolae Ursu o puteţi vedea mai sus, unde se scrie: „Pe mail-ul trimis de martorul Ilie Cristian, mi-a scris în mare despre cele petrecute în timpul vacanţei petrecute cu victima. Pe mail, martorul mi-a comunicat că pe perioada vacanţei victima ar fi fost supărată”! Ce-i spusese cu adevărat, putem afla chiar din e-mail-ul trimis de Ilie Cristian, reprodus, de asemenea, mai sus!

Şi pentru ca totul să fie văzut în întreg contextul, iată cum s-a consemnat acest episod şi în declaraţia dată în faţa aceluiaşi judecător de către Ilie Cristian:

Punînd faţă în faţă toate aceste documente, oricine poate afla adevărul în privinţa declaraţiilor succesive ale diverselor persoane audiate în cazul Elodia, precum şi cîte interese există încă pentru ca orice altă variantă a dispariţiei Elodiei, în afara crimei săvîrşite de Cristian Cioacă, să fie înlăturată!

După cum se poate vedea uşor, atît procurorii, cît şi unii judecători par a vorbi aceeaşi limbă cînd este vorba despre ascunderea unor informaţii sau chiar despre mistificarea lor!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ion Spânu 1818 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.