Demagogia în formă pură. Fără penali în funcții publice

politica-politicieni

USR, pentru mine Uniunea Salvați Gălăgia, a lansat de curând, cu mare fast, campania Fără penali în funcții publice – inițiativă de modificare a Constituției.

Din start trebuie spuse răspicate trei lucruri. Primul, că sunt conștient de aversele de înjurături și epitete la adresa subsemnatului. Doar că ele mă lasă rece, întrucât principiul sfânt al democrației, libertatea de expresie, cel în numele căruia tot românul își spune of-ul, trebuie a funcționa pe toate direcțiile, adică toți avem același drept, cel de a ne spune opinia. Chiar dacă nu avem aceeași opinie! Dar mai trebuie să treacă anii ca societatea română să priceapă spiritul, și nu litera vorbelor lui Ion Rațiu, care îl parafraza pe Voltaire: „Voi lupta până la ultima mea picătură de sânge ca să ai dreptul să nu fii de acord cu mine! Dacă eşti în stare să faci treaba asta atunci însemnează că am început să învăţăm ce e democraţia“.

Al doilea lucru care merită a fi punctat e faptul că prin venele mele curge sânge de dreapta. Adică noțiuni precum ordine, echilibru, morală, familie și tradiție. Concepte precum cel potrivit căruia, omul nu este obligatoriu îndreptat spre rău, ci acele aspecte ce încolțesc în sine pot constitui un pericol constant. Iar legat de stat, acesta trebuie a oferi economiei de piață și inițiativei private suportul care să stea la baza unei dezvoltări durabile și sănătoase, dar trebuie a avea o implicare scăzută în treburile cetățeanului și  trebuie să susțină drepturile fundamentale ale fiecărui individ în parte, drepturi ce nu pot fi supuse unui sufragiu popular.

În fine, că tot vorbeam de principiile democrației, să mai punctăm unul. Delegarea puterii poporului către aleși se realizează prin vot direct și liber. La ultimele alegeri din România, PSD + ALDE au obținut în Parlament 52,3% din mandate. Corect, la o prezență de numai 39,5%, însă nimeni nu a ținut pe absolut nimeni cu forța în casă. Fudulitatea, ignoranța și prostia se plătesc. Sau, de ce nu? Aceasta a fost voința poporului român.

Apropo de înțelegea puterii votului, a importanței sale cruciale și a semnificației sale de mod unic de delegare a puterii de la popor către reprezentanți: la alegerile parlamentare de acum câteva zile din Ungaria, prezența a fost de… 63,21% !!!

Dar să trecem la miezul problemei.

USR, pentru mine Uniunea Salvați Gălăgia, a lansat de curând, cu mare fast, campania Fără penali în funcții publice – inițiativă de modificare a Constituției. De curiozitate, zilele trecute am trecut pe la cortul lor din Cluj, iar apoi am lecturat susținerile lor. Concluzia pentru mine e una singură: demagogie pură, iar Uniunea Salvați Gălăgia nu se dezminte.

Prima deziluzie a fost la cortul din Cluj-Napoca. Acolo unde am stat la distanță un 7-10 minute și am privit și ascultat, iar apoi m-am apropiat și am întrebat. Am văzut oameni, tineri mai ales, care cu zel nespus semnau inițiativa legislativă. Unii chiar se mândreau cu faptul că nu au fost la vot, dar îi aranjează ei acum. Cum pe cine? Pe ei, pe penali. Care penali? Nu mai contează. Penalii fac parte din masa incoloră, inodoră, insipidă care îi cuprinde și pe hoți. Aceea masă din cauza căreia ei nu au mers la vot pentru că nu au pe cine vota, uitând atunci să uziteze de o pârghie a democrației. Democrație în numele căreia acum însă uzitează de o altă pârghie inițiativa cetățenească. Dar fiecare cu alegerile sale…

Și m-am apropiat de cort. Acolo, două gazde. Sfios, întreb, ce sunt penalii? Toți aceia din Parlament, mi se explică. Hoții aceia. Cei condamnați definitiv, mă luminează a doua gazdă. Și cei care au dosar penal, întreb eu? Toți penalii, toți hoții din Parlament, sunt lămurit. Mda… e clar! Să sperăm însă că toți cei ce semnează știu ce semnează și că înainte de a semna și-au rezervat o oră pentru a citi cu maximă atenție expunerea de motive a inițiatorilor și explicațiile referitoare la situația de fapt și la ceea ce se dorește. Dar, la fel ca și în ceea ce privește cultura omului de rând legat de creditul cu buletinul din anii 2000, slabe șanse. Fără penali în funcții publice. Fără pesediștii hoți din Parlament. Schimbăm rezultatul alegerilor cu o inițiativă legislativă. E mai de bone tone a semna lista decât a merge la vot!

A doua deziluzie a fost tocmai expunerea stării de fapt și a motivelor inițiatorilor. De unde am aflat că de fapt nu e vorba de penali în accepțiunea omului de rând. Dar sintagma penali dă bine! Însă e vorba de, „Nu pot fi aleși în organele administrației publice locale, în Camera Deputaților, în Senat și în funcția de Președinte al României cetățenii condamnați definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracțiuni săvârșite cu intenție, până la intervenirea unei situații care înlătură consecințele condamnării“.

În traducere, e vorba de cei condamnați definitiv la închisoare pentru fapte săvârșite cu intenție. Să fim bine înțeleși, cei condamnați la închisoare cu suspendare nu intră în această categorie! Sau da?! Pedeapsă privativă de libertate. Pedeapsa cu închisoarea care mai apoi e suspendată nu e  privativă de libertate!

Însăși formularea modificării e ambiguă. Ca să nu mai amintim de aprigele dezbateri din 2016, de la validarea mandatelor primarilor care aveau condamnări cu suspendare! facem o modificare la fel de interpretabilă și ambiguă ca restul Legilor. Am uitat, vorba judecătorului de Curte Constituțională cu certificat de handicapat, Augustin Zegrean, „Asta este măreţia dreptului, toate legile lasă loc de interpretări.“

De asemenea, nu intră în această categorie cei care au un dosar penal în lucru la vreun Parchet sau cei ce se află cu dosarul în faza de judecare și încă nu au o condamnare definitivă. Evident, nu intră în categoria amintită nici cei condamnați pentru fapte din culpă (omorul din culpă de exemplu, adică în cazul unui accident auto). Nu e vorba nicăieri de fapte de corupție. Neglijența în serviciu poate fi asimilată cu o faptă de corupție, dar e din culpă. Deci nu intră în această categorie. Așadar, nici vorbă de penali în accepțiunea populară a termenului și, până la urmă, în modul în care este folosită noțiunea chiar și de inițiatori.

În acest moment dreptul de a fi ales aparține cetățenilor români care au drept de vot și domiciliul în țară, dacă nu fac parte din categoriile menționate la Art. 40 alin. 3 Constituție: Nu pot face parte din partide politice judecătorii Curţii Constituţionale, avocaţii poporului, magistraţii, membrii activi ai armatei, poliţiştii şi alte categorii de funcţionari publici stabilite prin lege organică. De asemenea, avem limitare de vârstă pentru alegerea în Cameră (23 ani), Senat (33) și ca președinte (35).

Ceea ce se dorește e simplu: ai o condamnare cu închisoarea pentru o faptă săvârșită cu intenție, adio dreptului de a fi ales. Până la intervenirea unei situații care înlătură consecințele condamnării. Adică dezincriminarea faptei, amnistia sau reabilitarea (în cazul pedepselor de până la 2 ani. dacă nu se săvârșește o altă infracțiune în decurs de 3 ani de la data executării pedepsei sau prin decizie judecătorească. în cazul pedepselor de 2-25  ani și termen de  4-10 ani în care nu se săvârșește o altă infracțiune). Adică reabilitarea poate veni după doar un mandat de la sentința definitivă!

Revenind la acel Adio dreptului de a fi ales (ca parlamentar sau în organele administrației publice), rămân în discuție dreptul fundamental din  Convenția Europeană a Drepturilor Omului și Declarația Universală a Drepturilor Omului, care garantează dreptul de a fi ales. CEDO apreciază că „Ineligibilitatea trebuie în primul rând să fie reglementată prin norme de drept clare“. Ceea ce nu e cazul nici măcar în modificare, ce să mai spunem de restul legislației. Și oricum, legat de ineligibilitate, acest aspect este deja apanajul instanțelor românești de judecată, care pot decide suspendarea dreptului de a fi ales ca măsură complementară în cazul unor pedepse din dosare penale.

Dar dincolo de toate aceste slalomuri prin legislație, și departe de mine gândul de a fi fost ele de finețe, acesta fiind apanajul specialiștilor, mi-a sărit un ochi și am zâmbit la o formulare din expunerea de motive. „Propunerea de schimbare a Constituției este una care are la bază inițiativa cetățenească mult strigată de românii care au ieșit în stradă în 2017 și 2018“. Perfect! Inițiativa cetățenească este o pârghie a democrației. Dar ce ne facem cu rezultatul alegerilor libere din 2016, care au spus că peste 50% din români vor PSD+ALDE la guvernare, construcție politică plină de penali? Rezultatul votului, altă pârghie a a democrației, nu mai contează?!

Oricum, pentru mine, demersul Fără penali în funcții publice e demagogie pură. Și atât!

Iar tu, cititorule, fii liber! Gândește și alege. Spune pas sau semnează!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 10
Mihai Petean 155 Articole
Author

18 Comentarii

  1. Mai corect , trebuiau sa adune semnaturi pentru un referendum la legea pensiei, peniile dupa acelasi algoritm de calcul cu corecturi la numarul minim de ani de cotizare, 35 ani la cei din civilie, 27 ani la militari si MAI si 22 la servicii si magistrati. Cine a avut salarii mari sa aiba si pensie mare, DAR NU NESIMTITA – ex.BOTOS 25.000 lei!!!!.

  2. Spune pas, semnează sau propune amendamente (ceea ce, până la urmă, realizați și dumneavoastră prin acest text). După aceea, putem trage vreo concluzie (sunt primite, discutate, omologate; sau intervine vreun nu pe undeva în acest parcurs). Ați discutat cu vreunul din parlamentarii uniunii aceste chestiuni? Ați trimis textul la vreo adresă de contact a uniunii în caz că așa ceva există?

  3. Nu fiti rai! Uniunea Saltimbancilor Romanesti vrea sa-si dea demisia MARELE ESCROC IMOBILIAR DOVEDIT DE JUSTITIE, care este INTAIUL PENAL, conform propriei ei lui logici. Pai, ce, n-ar fi corect asa? Intrebati-i direct pe cei din Uniunea Saltimbancilor Romanesti, intr-o emisiune in direct, la un post TV, daca asta vor, sa-i vedeti cum le cad ochii in gura si va privesc printre masele. Bietii oameni, executa si ei niste ordine, ca pentru asta primesc mese gratuit la carciumile la care sunt repartizati, si sariti cu gura pe ei. Ma rog, sariti cu … scrisul, nu cu gura.

  4. Atunci de cereti cazier judiciar, pentru simplul fapt, ca cetateanul vrea sa mearga la scoala de soferi amatori? Ipocritule!

  5. Am spus pas USR-iului, deci si penibilei sale initiative. Un grup de panglicari multicolori, cu vederi securistoide, sustinuti de neuronul atrofiat al # rezistentilor. O mana de demagogi ce-si plimba ideile prin tavernele toaletelor marilor orase. Atat si nimic mai mult!

  6. asta-i necazul votului universal. votul unui academician este egal cu al unui analfabet.

  7. Ce spuneti dvs e corect. Problema e ca in Romania lipseste cu desavarsire o minima cultura juridica iar frustrarile sunt enorme. Peste toate acestea mai apar si presiunile interne si mai ales externe ca lucrurile sa nu se schimbe. USR e o oaste de pripas folosita in acest sens. Deci, nu poti cauta logica unde ea nu e.

  8. Eiiii, dar si sa te conduca aia care nu-si pot justifica averile nu e bine, de aceea JOS CU HOTII DIN FUNCTIILE PUBLICE, JOS CU CLICA LUI DRACNEA SI CU TOTI ANALFABETI PE CARE SI I-A PUS IN FUNCTII!!!!

  9. Petean,nu ai notiuni simple si nici proprietatea termenilor!Unde e demagogia?

  10. Are ceva originalitate articolul domnului Mihai Petean, ne-a lasat cracanati cu zicerea inedita a domniei sale:” prin venele mele curge sânge de dreapta.”, de unde or veni hematiile alea de dreapta prin venele gazetarului nu prea intelegem astia care mai citim si mai comentam la gazeta ! Nu cunosc ce varsta are autorul articolului (asta ca sa intelegem mai bine de unde ii vin convingerile sale de dreapta) dar azi in zona politica de dreapta in tara asta sunt numai niste caricaturi politice in frunte cu sotul doamnei Carmen si haitele sale tehnocrate conduse de calamitatea Dacian Julien Ciolos care se screme sa puna pe tapet o noua aglomerare politica, repet: chipurile de dreapta alaturi de rasurile astea de politicieni ( declarati sigur de dreapta !) de azi: PNL, USR, PMP, UDMR, campati cu multa propaganda in opozitie cu stanga aflata azi la Putere: PSD-ALDE. Eu asa spune pe final nu ca la jocul clasic de carti-poker” pas ”, nici nu semnez, cum recomanda autorul, as recomanda un:”para’ ndarat la pace ” in clasicul joc cu zaruri de prin mahalale tarii, voluptosul joc de ” barbut ”! Sa auzim si de mai bine ! –

  11. Intr-o tara saraca si condusa de serviciile secrete, nu poate exista o politica autentica, indiferent ca vorbim de dreapta sau stanga. Acesta e motivul pentru care orice discutie despre dezvoltare in Romania nu are nici un sens.

  12. Nicio tara din lume si includ aici si dictaturile din China si Africa nu au penali in functiile publice! Autorul face o grava confuzie intre „functie publica” si „ales”. Dragnea „alesul” nu este premier pentru simplu fapt ca chiar PSD-ul lui Nastase a inteles ca Romania nu poate fi reprezentata intre tarile civilizate de un guvern penal sau in alte cuvinte de inalti functionari infractori si au pus un lucru dictat de buna-cuviinta si patriotism sub forma de lege. Initiativa USR nu spune ca Dragnea, infractorul condamnat de justitie, nu poate fi ales in Parlament, ci ca aceasta nu poate avea o functie publica prin care reprezinta Romania, ca de exemplu cea de presedinte al Camerei Deputatilor!

  13. @Banu maracine
    bubui…de taceai filosof ramaneai !
    DEMAGOGÍE, demagogii, s. f. Înșelare a opiniei publice prin promisiuni mincinoase, discursuri bombastice etc., practicată de cineva pentru a-și crea popularitate – Din fr. démagogie.

    • Explica tu unde e demagogia USR? A strans cumva deja USR-ul cele 500000 de semnaturi si nu a inceput procedurile de modificare a legislatiei cum a promis? Cum a inselat USR opinia publica, ce este bombastic intr-o initiativa legislativa?! Nu e de ajuns sa dai copy-paste la explicatiile din dictionar, mai trebuie sa fii dotat cu inteligenta si gandire critica pentru a intelege cuvintele. Avand in vedere ca 40% din romanii care ies de pe bancile scolii sunt analfabeti functionali, nu e de mirare ca citim comentarii copy-paste, nimic original!

  14. Zicerea autorului cu sangele de dreapta care-i curge prin vene seamana perfect cu celebra zicere a unui bolsevic nemt
    legendat ca sosial-democrat, Oskar Lafontaine, care si-a tradat partidul la ordin, pentru ca noul partid STASI al lui
    Gregor Gysi sa poata accede in Parlament( Bundestag), concomitent permitand coalitiei crestin democrate sa revina in
    forta la putere sub carambul celebrei ENGIE. Acest bolsevic german a declarat mandru, ca inima lui bate pe stanga!?
    Despre anarhistii sörosisti din USR nu am nimic de obiectat fata de ce a spus autorul…

  15. Nicio problemă, se pare că onor parlamentul vrea să modifice Constituţia, ca să se stabilească odată pentru totdeauna că NUMAI cei cu condamnări pentru corupţie (cu sau fără privare de libertate) vor putea accede în funcţii publice.
    Aşa că iniţiativa USR nu face nici cât o cceapă degerată

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.