Derută în coaliția de la Berlin. Mai rezistă Angela Merkel?

Un an și o lună a rezistat Andrea Nahles în fruntea Partidului Social Democrat german. Lidera partidului și-a anunțat, duminică, demisia din funcțiile de conducere, din cauza lipsei de susținere. Partidul a înrgeistrat un nou rezultat foarte slab la alegerile europarlamentare și pare să plătească din nou prețul participării la marile coaliții dreapta-stânga conduse de Angela Merkel.

”Nu mai am susținerea necesară pentru a-mi exercita funcțiile”, a scris Andrea Nahles, potrivit Der Spiegel. Revista germană amintește că Nahles a fost prima femeie care a condus SPD. Nahles a renunțat și la sefia grupului SPD din Bundestag.

Pentru publicația economică Handelsblatt, plecarea lui Nahles nu este decât un aspect secundar. ”Ținând cont de starea în care se află SPD, demisia este un aspect periferic. Partidul are nevoie de o reformă”. ”Declinul a început cu mult înainte de epoca Nahles. Dacă SPD vrea să supraviețuiască și să fie o forță relevantă, trebuie să facă ceva ce nu-i place – să fie radical. O privire la scena politică a vecinilor francezi ar trebui să le arate care este miza”, scrie Die Zeit. Iar Frankurter Allgemeine Zeitung scrie că Partidul Socialist din Franța ”încă nu și-a revenit după înfrângerile dezastruoase de la alegerile prezidențiale și legislativce (din 2017)”.

Marea întrebare este în ce măsură retragerea liderei social-democrate va afecta stabilitatea coaliției lui Merkel. Va cădea și guvernul Merkel? Va mai încerca Merkel să formeze un nou guvern, mai cu seamă că ea nu se mai află la conducerea creștin-democratilor, unde a succedat-o deja Annegret Kramp-Karrenbauer? Va fi acesta un moment prielnic pentru reorientarea lui Merkel către Bruxelles, unde ar prelua conducerea Consiliului European (așa cum susține de ceva vreme fostul premier italian Matteo Renzi) sau conducerea Comisiei Europene?

Nu e atât de simplu ca guvernul să cadă, scrie Die Zeit. ”În cazul unor noi alegeri, SPD ar avea cel mai mult de pierdut: poate jumătate din deputații de acum, influența și puterea pe care, altfel, ar avea-o în următorii patru ani”. ZDF scris că și conservatorii din CDU se tem de niște alegeri anticipate. De ce? Pentru că Partidul Verde i-a putea depăși și pe ei, așa cum a făcut-o deja cu social-democrații, la europarlamentare. Partidele ecologiste sunt pe val în Occident și, în timp ce întreaga presă este concentrată pe ascensiunea extremei drepte și a partidelor antistem, ecologiștii devin o forță în Germania, Olanda, Belgia, țările scandinave. Verzii s-au înstăpânit deja pe patrimoniul politic al social-democraților, scrie Suddeutsche Zeitung, adăugând că ”s-a încheiat perioada în care SPD se putea numi partid popular”. Această din urmă publicație consideră că se apropie, totuși, sfârșitul coaliției lui Merkel, mai cu seamă că Nahles a fost un element cheie în constituirea coaliției. ”Social-democrații au învins-o pe cea care, cu mare efort, a creat aceast alianță. Ce rost mai are să se chinuiască în continuare în acest fel?”, scrie publicația bavareză.

Alternativa pentru Germania, extrema-dreaptă, acum principala formațiune de opoziție din Bundestag, își freaca palmele la auzul demisiei lui Nahles. ”Nu numai că SPD este în disolutie, însă marea coaliție devine o fantomă pe scena politică”, a scris pe Twitter Alice Weidel, copreședinta AfD.

”Controversata lideră a SPD și-a surprins partidul”, scrie Die Welt. Die Zeit consideră că anunțul indică ”o mare înfrângere personală” pentru Nahles. Partidul condus de ea a adunat doar 15,8% din voturi la europarlamentare, o contraperformanță istorică, ”care l-ar fi făcut pe orice lider să ia o asemenea măsură”, scrie Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Una dintre cauzele majore ale decăderii SPD este participarea la marile coaliții ale Angelei Merkel în poziția de vioară a doua, de țap ispășitor la finalul fiecărui ciclu legislativ. ”SPD a dus o politică a compromisului, cu aliați de dreapta, ceea ce i-a deranjat mult pe alegătorii săi și a dus la scăderea scorului la urme de la un scrutin la altul. Tot mai multe voci din partid au cerut retragerea SPD din coaliția de guvernare”, scrie Deutsche Welle. Pe de altă parte, publicația Focus scrie ca ”Andrea Nahles a susținut participarea la coaliție, iar un comandant care nu mai este urmat de trupele sale nu mai poate fi numit comandant”.

”Social democrația germana este amenințată de o criză”, scrie Die Zeit. ”Este un moment istoric”, scrie Der Spiegel, care spune că demisia lui Nahles a produs un șoc in partid, un șoc ”de care partidul are nevoie dacă vrea să mai aibă un viitor”.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

1 Comentariu

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.