Lansare de carte în oglindă

Destinul la Hotel

Diseară, de la ora 18:00, scriitorul și istoricul Adrian Majuru, director al Muzeului Municipiului București, lansează a doua ediție a volumului său „Destinul din oglindă” – micro-roman fantastic ilustrat apărut la Oscar Print. Sunt invitați să participe toți cei interesați spun organizatorii evenimentului.

Lansarea are loc la Grand Hotel Continental (Calea Victoriei nr. 56, intrarea din Ion Câmpineanu), la etajul 4 (Sala Tonitza). Invitații speciali ai autorului sunt actorii Irina Movilă și Marius Bodochi de la Teatrul Național București.

Istoricul și scriitorul Adrian Majuru (n. 1968), directorul Muzeului Muncipiului București, este cunoscut publicului pentru lucrările sale de istorie publicate în ultimii 15 ani, și este autorul unor volume de proză scurtă precum „Șapte variațiuni pentru flautul fermecat” (Oscar Print, 2011), sau „Legenda Khazară” (Caligraf, 2008). De asemenea, Adrian Majuru este autorul textului romanului grafic ”Tata Moșu.O poveste interbelică” (editura MMB, 2016), primul roman grafic exclusiv românesc (în sensul că subiectul romanului, autorul textului, ilustratorul și editura sunt românești). Prima ediție a micro-romanului fantastic ilustrat „Destinul din oglindă” a fost publicată în anul 2005 de Editura Paralela 45, aceasta fiind și lucrarea de debut literar a autorului.

Bogdan Suceavă remarca în „Timpul” acum doisprezece ani: ”romanul lui A. Majuru recompune istoria Bucureștiului din ultimii 200 de ani, adică era (acum apusă), a unei capitale europene decente, când noblețea nu era o iluzie și grația nu era o raritate. Naratorul din romanul lui Adrian Majuru se disimulează în umbra fiecărei scene cu o discreție pe care i-o bănuim și autorului, ca și cum și-ar dori să nu îl simțim și să nu ne atingă, cu excepția acelor momente când își propune să puncteze ceva ce nu putea trecut cu vederea… (…) Efectul suprapunerii tuturor acestor tablouri într-o singură ședință de lectură e halucinant: cu toate momentele reamintite aproape simultan, Bucureștiul devine personaj, geografia ajunge să domine destinele. Și e un oraș al dezamăgirilor și tragediilor… Lumea lui Adrian Majuru e profund îndatorată nu doar minuțioasei documentări istorice (cu referințe la Ionescu-Gion și alți iconografi ai lumii bucureștene), ci și artei de a reciti în spirit și faptă pe Mateiu Caragiale”.

La rândul său, Valentin Protopopescu recunoștea că era în fața unui volum „dificil de clasat, căci este un melanj savant de realitate și ficțiune, «Destinul din oglindă» câștigă foarte mult prin ilustrațiile ingenios alese, ce întovărășesc inspirat alegațiile fanteziste și referirile istorice stricte ale autorului. Recunoscându-și modele și influențe precum «Portretul lui Dorian Gray» de Oscar Wilde, «Craii de Curtea Veche» de Mateiu Caragiale, «Peisaj pictat în ceai» de Milorad Pavic și «Enciclopedia morților» de Danilo Kiš, Adrian Majuru are inteligența să se înscrie într-o tradiție literară venerabilă și extrem de iubită de cititori”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Andrei Radulescu 226 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.