Detalii inedite despre refugiații din România

Specialiștii calificați reprezintă categoria profesională predominantă în rândul refugiaților ucraineni aflați în România. Cu toate acestea, refugiații manifestă un nivel scăzut de interes pentru ocuparea unui loc de muncă în România (27%) comparativ cu cei din Polonia (63%) și Republica Cehă (52%). Sunt doar câteva dintre datele relevate de studiul „Refugiații ucraineni în România” elaborat de EWL Migration Platform și Centrul de Studii Est-Europene de la Universitatea din Varșovia.

Cercetarea arată că marea majoritate a refugiaților care locuiesc în România (70%) au absolvit studii universitare. 26% dintre aceștia sunt specialiști cu un nivel de calificare înalt, respectiv 11% sunt paramedici și asistenți, iar 10% sunt medici. În plus, studiul a arătat că până la 18% dintre refugiații ucraineni care stau în România declară cunoștințe de comunicare în limba română, iar 15% în limba engleză.

Cu toate acestea, datele studiului arată că refugiații manifestă un nivel scăzut de interes pentru ocuparea unui loc de muncă în România (27%) comparativ cu cei din Polonia (63%) și Republica Cehă (52%). Majoritatea respondenților (59%) intenționează să aplice pentru statutul de refugiat în țară. Doar 9% își declară intenția de a se întreține cu propriile mijloace financiare.

„La data de 15 iunie 2022, în România erau angajați doar 3.000 de refugiați din Ucraina, dintre care peste 500 (1/6) erau angajați de EWL Migration Platform. Rezultatele studiului efectuat anterior ne-au permis să creăm cu succes un profil al femeilor refugiate dispuse să muncească, precum și să le identificăm nevoile în ceea ce privește adăpostul, hrana și îngrijirea copiilor”, a declarat Michalina Sielewicz, Director pentru Dezvoltarea Afacerilor Internaționale al EWL Migration Platform.

Specialiștii EWL afirmă că buna cooperare cu partenerii români a făcut posibilă găsirea cu succes a ofertelor de muncă adaptate predispozițiilor individuale ale refugiaților ucraineni. Candidaților le-au fost prezentate avantajele angajării în România, care este o destinație atractivă pentru migrația forței de muncă din punct de vedere al beneficiilor extrasalariale.

Autorii raportului au subliniat că marea majoritate a refugiaților (până la 96,5%) sunt femei, dintre care mai mult de jumătate sunt mame cu copii sub 18 ani.

Studiul arată că aproape unul din cinci refugiați intenționează să își continue drumul nu să se oprească în România. Cel mai adesea, ei indică destinații precum Polonia (30%), Italia (22%) și Republica Cehă (19%). Aproape jumătate (47%) dintre respondenții care stau în România intenționează să se întoarcă în Ucraina cât mai curând posibil. La rândul lor, 28% dintre respondenți declară intenția de a rămâne mai mult timp în România.

„Spre deosebire de cei cu care am vorbit în Polonia și Cehia, refugiații din România indică apartenența țării la NATO ca fiind unul dintre motivele pentru alegerea României (64%). Acest fapt joacă un rol cheie în contextul migrației refugiaților dictată de conflictul armat. Garantarea siguranței și a solidarității este o prioritate în ajutorul acordat refugiaților.”, adaugă Michalina Sielewicz.

Raportul a fost realizat în urma analizei rezultatelor studiului sociologic „Refugiații ucraineni în România”, efectuat în perioada 13 mai – 23 mai 2022 în București, Brașov, Craiova și Iași de către EWL Migration Platform și Centrul de Studii Est-Europene de la Universitatea din Varşovia. Au fost chestionați 400 de cetățeni ucraineni care au decis să vină în România după 24 februarie 2022 din cauza agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

8 Comentarii

  1. au venit cu tele-munca……

    Primul refugiat de război ucrainean, angajat la Poșta Română
    București, 18 aprilie 2022 – Poșta Română este, începând de astăzi, noul loc de muncă pentru o ucraineancă din Kiev,
    un fost director comercial al Loteriei Naționale Ucrainiene…….

  2. E simplu: Johannis să ceară cu tupeu, sus și tare, pe model Zelinski, banii necesari de la Usofa și UE pentru întreținerea acestor oameni nevoiași, că doar nu e războiul României.
    Rilax. Glumeam și io.

  3. He he ! Pai ce credeati dumneavoastra ? Cind vii in Romania cu Mercedes de zeci de mii de euro sau in A4 si in portbagaj cu valize burdusite cu euro sau dolari, iti mai arde sa dai cu matura pe strada sau sa zugravesti apartamente ? Cum khazarii astia au pretentii de a fi din „familia” neamului ales (sanchi, falsi !) probabil ca viseaza doar la posturi de la director in sus !

  4. Cred că mulți nu s-au declarat refugiați. Mie mi se pare că sint foarte mulți, aud rusește vorbindu-se peste tot (sau ucraineste, că sună cam la fel pentru cineva ca mine care nu știe limba).
    Chiar și pe la mine pe la bloc sint unii. Cred că statul habar n-are citi sint de fapt și cu ce se ocupă.

  5. Baaa, pripasule! de cand e A4 vre-o proba de masina? jupanii discuta de la A8 cu motor 12 dublu V in sus.

  6. 1) Câți refugiați sunt în ROMÂNIA? din care bărbați apți de război ,;femei între 20-40 ani fără copii?
    2)cât costă întreținerea zilnică a unui REFUGIAT? De unde provin acești bani ? (mai știi :poate din bugetul previzionat!?
    3) Cine și cu ce repară CALEA FERATĂ ȘI VAGOANELE din PODU-ILOAIEI?

  7. Nu am nimic cu acesti refugiati veniti din Ukraina ,dar nici nu doresc ca sa ii intretinem noi ,din contibutia noastra.Guvernul si clasa politica are datoria sa gindeasca ce trebue de facut ca sa nu sufere populatia mai rau de cit sufera la ora actuala datorita restrictiilor fara cap ,date de americani si EU rusilor care s-au intors ca un bumerang impotriva noastra.

  8. Sunt acesti „refugiati” vaccinati? Poata masca? Nu de alta dar vreau sa stiu si eu de ce refugiatii ucrainieni au dreptul sa imprastie un virus letal in Romania dupa ce doi ani de zile romanii au fost terorizati de talibanii vaccinului.

    Acum brusc, virusul letal nu mai conteaza. Ucrainienii pot sa mearga nevaccinati si fara masca peste tot si sa imprastie virusul letal fara nicio problema.

    Unde e jigodia aia USR-ista de tomlin/vaccinatu covidatu/tudor/tomlin/etc. care-i injura pe nevaccinati in pandemie si le ura moarte si vroia sa fie dati afara de la locul de munca? Va spun eu unde e; la glory holurile din toaletele publice unde se duc refugiatii ucrainieni.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.