Dezinteres mare pentru votul în străinătate

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) constată că, după 33 de zile de funcționalitate a portalului www.votstrainatate.ro, numărul cetățenilor români care s-au înregistrat ca alegători în străinătate este „dezamăgitor de mic”. S-au înscris doar 13.800 de alegători şi termenul limită expiră în 13 zile.

„Președintele AEP, Constantin-Florin Mitulețu-Buică, face un apel către toți cetățenii care se află în străinătate cu documente legale de şedere (conform Ordinul ministrului afacerilor externe nr. 1627 din 26.08.2019, care abrogă Ordinul nr. 500/2016) să se înregistreze, pentru ca autoritățile române să înființeze secții de votare conform numărului de înregistrări, şi nu pe baza unor informații vehiculate în spațiul public referitoare la numărul de cetățeni care s-ar afla într-o localitate sau stat”, se arată ]ntr-un comunicat al AEP.

Ministerul de Externe estimează că este nevoie de cel puțin 900 de secții de votare în străinătate, însă acest număr nu este susținut de intenția clară a alegătorilor pentru a participa la prezidențiale.
”Dacă la scrutinul din 26 mai au fost organizate în străinătate 441 de secții de votare şi au votat aproape 400.000 de cetățeni, acum estimările MAE arată că trebuie înființate nu mai puțin de 900 de secții de votare, estimări care nu au în spate o evidență clară a intenției de vot la alegerile prezidențiale din anul 2019, respectiv în datele de 8, 9, 10 noiembrie şi 22, 23, 24 noiembrie2019”, a precizat președintele AEP.

Potrivit legii, dacă se înregistrează cu opțiunea pentru vot la secțiile de votare cel puțin 100 de cetățeni din aceeași localitate sau grup de localități, pentru aceștia va fi înființată o secție de votare.
„Mă aștept ca măcar cei aproape 400.000 de cetățeni români care au votat la europarlamentare, unii așteptând multe ore la coadă, să se înregistreze, astfel încât să nu avem secții de votare care să funcționeze nejustificat”, a mai spus Constantin-Florin Mitulețu-Buică.

Președintele AEP precizează că a luat act de solicitările unor cetățeni români către misiunile diplomatice pentru înființarea câtorva sute de secții de votare în străinătate, dar că, pe baza înregistrărilor de până acum, nu ar putea fi înființate legal nici măcar zece secții de votare.

Astfel, până joi, ora 16.00, erau înregistrați pe portalul www.votstrainatate.ro doar 13.800 de alegători români pentru vot la secția de votare și doar 14.401 de alegători pentru votul prin corespondență. În topul înregistrărilor sunt Marea Britanie, Germania și Spania, dar cu un număr foarte mic în comparație cu numărul de cetățeni români care au votat în aceste țări la scrutinul din 26 mai 2019, potrivit AEP.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

22 de Comentarii

  1. Cam mare dezinteres deoarece nu mai pot face turism circoteca ponegrind totul in jur! Am scris de multe ori: cine este interesat si vrea sa voteze,decat sa dea cativa zeci de euro sau franci pentru deplasarea in locatia votului,mai bine rotunjesc financiar si vin direct in tara sa voteze! Au mai multe avantaje: vad familia sau prietenii,isi clatesc ochii cu peisajele superbe din patria mama,voteaza daca tin neaparat si e o mica vacanta,o evadare in afara spatiului in care isi petrec zilele si noptile! Ce e asa greu de inteles! In plus,diasporenii traiesc in afara tarii si destui nu vor sa se implice in treburile interne deoarece vad cu ochii lor, pe pielea lor si buzunarele lor ce viitor este programat pentru orice natiune!

  2. Nu s-au înscris? Însemnă că pică mitul milioanelor de votanți din diaspora. Totodată, prin înscriere și intrarea în normalitate se caută anormalitatea. Să vedeți în ziua/zilele de vot cât scandal va fi în multe orașe din Italia, Spania, Anglia, Franța, Germania și pe unde or moi fi români, deoarece asta se și dorește. Mulți vor veni la vot în ultima zi și ultimele ore tocmai pentru a crea subiecte de presă și a provoca scandaluri media, acuzând Guvernul că nu a luat măsuri și își bate joc de alegători. Asta, să nu mai vorbim de cei ce se așează la coadă a doua oară pentru a îngroșa rândurile și da impresia unei dezordini la votare. Oare SIE nu a avut, la alegerile anterioare, date privind votarea și să informeze autoritățile statului?

  3. CAND TREBUIE SA PREZINTE ACTE OFICIALE , DOMICILIUL IN STRAINATE, DIASPORA DISPARE, CEEA CE INSEAMNA CA ” ALEGATUORII ” NAZSTULUI kLAUS IOHANNIS,AI USR NU EXISTA, EI PROVIN DIN imigranti ARABI, ORI DIN TRANSPORTATI FRAUDULOS DIN TARA.

  4. Atunci când interesele ţărişoarei o cer, vor fi cozi la secţiile de votare, chiar dacă au fost alocate trei zile pentru acest exerciţiu democratic…

  5. Inghesuiala de la sectiile de votare din strainatate a fost o operatie pusa la cale de aici, din tara, nicidecum nu a fost rodul inghesuileii romanilor aflati in strainatate cu serviciul sau/si cu domiciliul.

  6. Domnilor, de ce mintzitzi cu nerusinare? Eu sunt un roman din strainatate, emigrat in Canada, si tot odata cetatean canadian. Am vrut sa ma inscriu la AEP pentru a vota prin corespondenta… Am prezentat acte doveditoare, conform ordinului 1627 din 26.08.2019… am prezentat chiar mai mult decat se cerea si am primit invariabil acelasi raspuns:

    „Astfel, vă comunicăm că cererea dumneavoastră nu a fost finalizată cu success din următoarele motive: lipsa unui act de identitate romanesc VALABIL.”

    Pai de unde sa-i dau eu un act romanesc valabil, in afara certificatului de nastere (unde este scris si CNP-ul) daca eu numai am nici buletin/carte de identitate si nici pasaport romanesc valabil? In situatia mea se afla toti romanii traitori pe continentul nord american, si vorbim de peste jumatate de milion de votanti.

    Am scris si presedintelui de aceasta situatie, dar probabil ca-mi va raspunde dupa alegeri, daca-mi va raspunde… am scris si la avocatul poporului si-am scris si la redactia ziarului Cotidianul… Nimic pana acum. Concluzie: autoritatile romane nu doresc o participare reala la vot a diasporei… ei doresc doar sa justifice furtul la urne cu votul diasporei (asa cum a facut bashinescu).

    • Ia-ti pasaport, asa dovedesti. Mergi direct la ambasada si te ajuta.

    • Cum adica Nea Vasile, tu cand te urci in avion sau sofezi, prezinti certificatul de nastere sau un act de identitate/pasaport/carnet de conducere, oricine poate detine un certificat de nastere, dar asta nu dovedeste ca-i persoana… Scuze, dar nu toate certificatele de nastere sunt a unor persoane in viata. De ce nu detii si un act valabil daca ”te consideri roman”? Iti nu-ti pasa sau iti renegi originea, dar ai pretentii, vrei drepturi cu aceia pt care buletinul nu-i o rusine.

  7. „Dezinteres pentru votul în străinătate”? Nu, nu se poate. Acum când d-l președinte atrăgea atenția, dădea ordin „Guvernului toxic” să ia toate măsurile, să asigure condițiile ca milioanele de cetățeni români din Diaspora să poată vota. Cu siguranță că la viitoarele alegeri: prezidențiale și parlamentare bieții noștrii Românași se vor înghesui la cozile din fața Secțiilor de vot, spre sfârșitul programului, pentru ași dovedi grija de soarta ȚĂRII, patriotismul cerând, protestând să-și poată exprima Dreptul Constituțional de a vota. Să fim serioși. De câțiva ani s-a recomandat românilor din străinătate să se înscrie în listele de vot, pentru ca secțiile de vot să poată fi organizate, dotate, inclusiv cu buletine de vot. Cu siguranță Opoziția va găsi motive de a critica. Toate cele bune și puțină răcoare!

  8. Pentru Vasile, am înțeles că sunteți cetătean canadian. Aveți și cetățenia română, deci dublă cetățenie? Din comentariu nu reiese. Hai nu fi naiv. Singur, spui că nu ai buletin/carte de identitate și nici pașaport românesc valabile. Pentru a avea drept de vot trebuie să-ți dovedești cetățenia română. Cu Certificatul de naștere dovedești ca ai fost născut în România.

  9. Pentru Sandu Chira… CNP-ul este unic si cu ajutorul lui se poate verifica IMEDIAT daca esti cetatean roman. Chestia cu actul romanesc VALABIL e facuta doar pentru a refuza votul romanilor din strainatate. Aceasta gaselnitza a fost introdusa la alegerile europarlamentare de anul asta, cand m-am vazut in imposibilitatea de a vota. In trecut s-a putut vota pe baza pasaportului romanesc expirat tocmai pentru ca continea CODUL NUMERIC PERSONAL. Se lua legatura cu Bucurestiul si se afla in timp real daca (mai) esti cetatean roman sau nu. Acum nu se doreste votul nostru… se doreste doar justificarea.

  10. Pentru nenea Iancu… pana vine pasaportul romanesc, trec alegerile. La ambasadele si consulatele romanesti ia cu mult mai mult timp, decat in tzara, pana primesti pasaportul… undeva la 3 luni. Si mai mult decat atat, n-am nevoie de doua pasapoarte , e suficient unul, cel canadian.

  11. Pentru Vasile, un act de identitate este un document oficial cu poza titularului si cu data valida. Doar britanicii aveau certifiat de conducere o hartie A4 fara poza.
    Nu ai act de identitate, nu poti vota. Vrei sa votezi, fa-ti CI, e mai usor. Am si eu dubla cetatenie si votez in tara de adoptie, cu pasaportul, nu cu certificatul de naturalizare

  12. Pentru Vasile,D-le Vasile apreciez tonul civilizat. Eu am spus părerea mea. Nu doresc sa intru în polemică cu dumneata. Dacă vrei să votezi, încearcă să obții carte de identitate, sau pașaport valabile. Cu cereri la președinte, sau la alte autorități nu cred că vei rezolva ceva. Intreabă la Ambasadă, sau Consulat cum poți obține, mai repede pașaport valabil. Apropo, de când ești în Canada, de a expirat pașaportul și în ce zonă a Canadei locuiești? Cum e viața în Canada? Asta, doar dacă vrei să continuăm dialogul. Cu bine!

  13. Ce ai pazit in ultimii ani? pt ca un buletin, CI, este valabil zece ani, iar dupa o varsta devine permanent de cati ani nu ai fost in Romania? Ca roman, cred ca Ambasadele nu ar trebui sa ofere CI sau pasapoarte, de ce sa mai ai dreptul la cetatenie romana, daca tu nu vii in Romania, limba romana o cunos multi, de la studentii straini la traducatori, multi copii de ambadasori s-au nascut in Romania sau ai studentilor straini, asta nu dovedeste ca sunt romani, ci doar ca au folosit un spital romanesc asa cum fac si ale noastre VIP-ese care nasc in ”strainataturi” ca sa dea bine la sticla…dim 26 mai ce ai pazit? Cum de te-au lasat sa votezi fara CI/pasaport? Cumva functionarii din ambasada din Canada fraudeaza alegerile, acceptand ca persoane fara acte romanesti cu poza sa voteze?

  14. @pt Vasile

    eu cred ca problema este strict tehnica..intr-adevar numai cu CI sau pasaportul poti certifica ca ai drept de vot!

    totusi cred ca ati depasit o limita..

    inteleg frustrarea celor vad acum ca cozile acelea au fost aranjamente…ca sa nu mai spun ca au fost *stimulate*..si vai doamne, ce patesc diasporenii nostri si minunatul lor simt patriotic…dupa tiparul cozilor la sectiile de votare de la Gara de Nord, cu nebunia de-acolo, deci o golaneala politica..

    si cum sa organizezi referendum in aceeasi zi cu alegerile europarlamentare cand exista o recomandare a comisiei de la Venetia de a nu se face acest lucru..deci o alta golaneala

    cum dai decizia de a organiza referendumul doar dupa ce numarul sectiilor de votare la europarlamentare a fost publicat in Monitorul Oficial si, ca atare, nimic nu se mai putea face….deci a treia golaneala politica

    totusi cred ca tonul dumneavoastra a depasit o limita…omul si-a spus pasul…

  15. @livia : Figuranti transportati de la o sectie de votare la alta. Vot multiplu. Spectacolul numai la Paris s-a facut. Restul ambasadelor si consulatelor abtindându-se. Si, ca un facut, TV numai la ambasada României la Paris era prezenta. Ziaristi, cu alte cuvinte, complici zelosi la frauda. @mariuta : iar îti dai cu parerea, mamaie? nu scapa lumea de tine? @Vasile : peste tot, nu numai în România, ministerele de interne (fiindca de ele depind prefectii) cer, în ultima vreme, intervale de luni de zile pentru eliberarile de acte (confirmând identitatea si starea civila, familia, mai ales). Rezultat, cred, al valurilor de clandestini, + mafiei actelor false, rezultate, si ele, mai ales, invaziilor lui Clinton (Hitlery, Lybia), Bush (Irak) si Obama (Siria si Ucraina). Plus loviturile de stat, cu largul concurs al CIA, în tari cu resurse naturale. ps du-te la consulat si nu te lasa pâna n-ai o întrevedere PERSONALA c-un consul. Nu hârtii, CONSULUL. Zbierati unul la altul, si pâna la urma se rezolva. Sa puna mâna pe telefon în fata ta. Johannis : nici el, nici precedentii, nici Dancila si caracuda, nu raspund. NIMENI nu raspunde-n România. „Democratie” de surdo-mutzi. Estica. Fiindca-n toata Europa estica, fosta sub turci, e la fel.

  16. @pt Vasile : mare-i gradina. Tine si tu minte ca statul de nastere nu s-a mai pomenit sa retraga cetatenia cuiva. Apatrizii numarându-se pe degete, la o populatie mondiala de aproape 9 miliarde de locuitori. Român te-ai nascut, român ramâi, daca nu renunti CHIAR TU la cetatenie, printr-un document scris @ Sandu Chira, pensionar : Johannis n-are nevoie de dispora, sa fim seriosi. Îi ajunge organizatia consacrata, c-un „presedinte”, al carui nume nu-l tin minte, si care sa se ocupe de falsificarea alegerilor (plata figurantilor, „birouri de vot” deschise pâna târziu sub ochii „presei”, si-altele-de-astea). Cerificatul de nastere : poate sa dea si alte informatii-n afar locului de nastere. Important e sa le si cauti. Unii si-au pierdut TOATE actele de identitate (inundatii ori alte calamitati naturale, razboie), si tot nu-s considerati rezindenti ilegali în Europa, cel putin. + asa-zisii „pescuiti” din Mediterana, Mare Nostrum, tot fara acte de identitate, dar ajunsi la tarm, unde si ramân. Unii traiesc fara identitate toata viata. Privindu-l, însa, pe Vasile, tipul are de-a face cu reaua vointa a asa-ziselor „autoritati” române (ajunse prin consulate dupa peschesuri grase ori prin cumetrii).

  17. Pentru Ileana Rollason, în trecut apreciam comentariile lu matale. Celor două de mai sus, nu le înțeleg „logica”. Nu înțeleg ce î-mi reproșați, referitor la aluzia mea la președintele K.W.Iohannis. Știu că C.N. conține cnp-ul, precum și numele părinților, însă nu dovedește cetățenia. Pentru votare sunt acceptate buletinul/C.I, sau Pașaportul.
    Vasile „al nostru” spune că nu are aceste acte de stare civilă valabile, iar pașaportul românesc nu-i trebuie, considerând că îi ajunge cel canadian. E problema lui. Să fie sănătos! In comentariul meu inițial, am exprimat opinia că cetățenii români din diaspora, se vor închesui la cozi și la viitoare alegeri. Ei acum să vă „critic” și eu. Afirmați: „… la o populatie mondiala de aproape 9 miliarde de locuitori”. De unde aveți acestă informație/cifră? Populația mondială este aproape 7 miliarde, nu 9 miliarde cum spuneți. Apoi spuneți: „peste tot, nu numai în România, ministerele de interne (fiindca de ele depind prefectii)”. Nu, prefecții nu depind de ministerul de interne. Prefecții sunt numiți de Guvern, fiind reprezentanții guvernului în teritoriu, nu sunt subordonați minsterului de interne. Ministrul de interne intră în componența guvernului, Dacă numele sub care comentați/postați este real vă felicit. Sănătate și zile mai răcoroase!

  18. Completare:- Votarea se desfășoară în Secțiile de vot. Acestea nu sunt identice cu birourile de vot. Birourile de vot se ocupă cu numărarea, centralizarea
    voturilor și transmiterea datelor la BEC (Biroul Electoral Central).

  19. @Sandu Chira, pensionar : nu va reprosez nimic, dar absolut nimic. Eram ironica fata de-o situatie, si-anume ca Johannis n-are nevoie de voturile din diaspora, alegerile tot sunt contrafacute si „cozile”, spectacol de bâlci, cu indivizi platiti. Nu-l sufar pe individ, nu va temeti. Atentie la CNP, repet, fiindca spune mai multe despre cineva decât da impresia. Dovedeste cetatenia, fiindca bandele numerice nu-s universale, de ele nu se poate folosi, într-o anume împrejurare (a identificarii cuiva), decât o tara de pe lume. Le sunt la fel pasapoartelor. Un informatician poate fi-n stare sa faca o istorie-ntreaga dintr-o banda numerica. Pentru rest, da, aveti dreptate privindu-l pe prefect, numai c-asa-i când se grabeste lumea, si-n privinta populatiei mondiale, ce mi-s 7, ce mi-s 9 milioane, la ritmul actual al exploziei demografice (mai ales ca tocmai explozia asta, care deloc nu se justifica, o s-o si distruga. Daca am exagerat, n-am exagerat decât cu vreun an-doi). ps. Da, asa ma cheama (dupa casatorie).

  20. NU VA MAI STRESATI,MERGE CRIZATU ,RUJATU BATISTUTÃ SI LE SPUNE SÃ VOTEZE PE LISTE SUPLIMENTARE.DACÃ NU?TOT PESEDEI VOR FI DE VINÃ.DAR IE NAMBÃR OAN DE SÃPOCA,,BATISTUTÃ,O ZI ANUNTAT DEMULT.,,,BÃLOSU RÃMÎNE NAVETIST LA COTROCENI DUPA 30 DECEMBRIE,,,OR REZOLVAT DEJA,STS DACÃ ÎI ILEGAL CUM SO ADEVERIT,ÎI CLAR,ROMÂNI VOR AVEA GHINION,.SASUL VA CALÃRII CONSTITUTIA IN CONTINUARE,ÎNCÃ5 ANI.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.