Dezvoltarea durabilă este un megatrend

Dezvoltarea durabilă este un megatrend și o provocare pentru societatea contemporană, care se confruntă cu amenințarea din ce în ce mai mare a epuizării resurselor Pământului, arată un studiu Reveal Marketing Research.

Compania de cercetare a derulat un studiu la nivel național pentru a înțelege ce înseamnă și cât de importantă este pentru români dezvoltarea durabilă în construcții.

Dezvoltarea durabilă – ce este mai exact și de ce avem nevoie de ea?

Conceptul de dezvoltare durabilă cuprinde mai multe dimensiuni ce au la bază ideea că resursele naturale sunt limitate și că rolul omenirii este de a le ocroti, de a le folosi cu grijă pentru a-și satisface nevoile și de a se asigura că ele sunt suficiente și pentru generațiile viitoare. Ceea ce înseamnă că o societate durabilă știe să fie responsabilă, concentrată pe protejarea mediului  și menținerea echilibrului dintre diversele sale (eco)sisteme, în timp ce asigură creșterea și dezvoltarea economică.

  • 66% dintre români au încredere în eficiența materialelor de construcții durabile și ecologice
  • 75% dintre respondenți consideră că sustenabilitatea este la fel de importantă precum confortul în procesul de construcție și folosință a unei locuințe
  • Pentru românii care își doresc o casă mai prietenoasă cu mediul, specialiștii din construcții recomandă utilizarea BCA (33%)

 

Sustenabilitatea definește calitatea materialelor de zidărie

Rezultatele studiului realizat de Reveal Marketing Research arată că în timpul procesului de informare asupra unei locuințe românii caută activ soluții funcționale, prețul (88%) și calitatea materialelor de zidărie folosite (83%) fiind cele mai importante aspecte evaluate.

Dacă ne referim la atributele materialelor de zidărie folosite, 2 din 3 români declară că ar avea multă și foarte multă încredere să construiască o casă cu cel mai durabil și ecologic material, mai ales cei tineri, cu vârsta între 18 și 24 ani (70%), dar și cei care în prezent locuiesc în locuințe din cărămidă (71%) sau BCA (68%).

Pentru 52% dintre respondenți se observă că este important ca materialele de zidărie să fie prietenoase cu mediul înconjurător. Mai mult decât atât, 40% dintre români declară că au ales un material de construcție cu caracter durabil și eficient energetic, ce ajută la reducerea emisiilor de carbon din atmosferă.

În viziunea românilor, casa ideală este construită în armonie cu mediul înconjurător

75% dintre respondenți consideră că sustenabilitatea este la fel de importantă precum confortul când vine vorba de procesul de construcție a unei case sau a unui bloc de apartamente, procentul atingând pragul de 81% în cazul specialiștilor din domeniul construcțiilor.

În ceea ce privește viziunea românilor despre locuința ideală, o treime dintre aceștia consideră că aceasta ar trebui să fie prietenoasă cu mediul în procesul de construcție și de folosință (28%), un procent semnificativ mai mare înregistrându-se în cazul tinerilor sub 35 ani (35%) care, în general, manifestă un interes mai ridicat de a proteja mediul înconjurător.

Specialiștii încurajează inițiativele ecologice în construcții

În prezent, peste jumătate dintre specialiștii în domeniu sunt preocupați în mare măsură de problemele ecologice în construcții, spre exemplu de problema emisiilor de carbon (53%) sau de utilizarea unor surse de energie neregenerabile (52%).

Mai mult decât atât, în cazul acestora se remarcă tendința de a recomanda în mai mare măsură materialul BCA pentru românii care își doresc o locuință ușor de construit (62%) și sustenabilă (33%).

 

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

10 Comentarii

  1. Ba ne facetzi sa ridem cu timpeniile voastre..

    China si India construiesc 1500 de termocentrale si Voi Ii dati cu climate change, epuizarea resurselor si sustainable development…lmao

  2. utilizarea BCA în construcţia imobiliară înseamnă o „bogăţie” de Radon la casa omului

  3. Dezvoltarea durabila e valabila doar pentru incarcat conturile habaucilor, pentru cresterea cifrei de afaceri in procent urias, si, tot ‘dezvoltarea durabila’ este valabila pentru constructii nerezistente pentru cel putin 15-20 ani.

  4. Vorbe goale.si reclama la materiale de construcții.
    Cimentul,cărămida sunt naturale,sustenabile.
    Vrei să-mi un sistem germanic de rahat.la de 5 ori raport preț/valoare.

  5. Dezvoltarea durabila un slogan pentru fraierii si saracii planetei. Daca se dorea dezv durabila in Ro nu se taiau padurile, se distrugeau spatiile verzi si se faceau centrale termice de cartier, mai multe tramvaie moderne nu fiare vechi!

  6. Articol platit de globalistii de la WEF aia care umbla cu ESG-ul in gura peste tot, care blocheaza orice investitie majora pe motiv ca nu e ecologica sau echitabila social. Au firme care incaseaza bani pentru a da scoruri de ESG companiilor si proiectelor. Culmea ridicolului acestui sistem, in SUA, Tesla a picat la scor, dar Chevron sau Exxon au trecut cu brio.

  7. Conceptul de „dezvoltare durabilă” a pătruns in România prin Tratatul de pre-aderare la UE. Atunci am fost condiționați prin PHARE si SAPHARD să facem „dezvoltare durabilă”.

    Ulterior, prin aderarea din 2007, ni s-au impus strategiile de „dezvoltare durabilă”.

    Conceptul este perimat încă din prima perioadă programatică 2007-2013.

    In a doua perioadă programatică 2014-2020, deja nimeni nu-l mai băga în seamă, deoarece este un fals care se bazează pe lozinci. N-are niciun suport științific si/sau pragmatic.

    In perioada programatică 2021-2027, mai sunt câteva reminiscențe inerțiale ale „dezvoltării durabile”. Pentru această perioadă programatică nici măcar o strategie de dezvoltare la nivel de UE nu mai există.

    „Dezvoltarea durabilă” e o lozincă in spatele căreia s-au spoliat popoarele Europei.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.