Dispar probele din dosarul lui Sebastian Ghiță

Tribunalul Prahova a anulat mai multe probe strânse de procurorii DNA în ultimul dosar în care fostul deputat Sebastian Ghiţă, fugit în Serbia, a fost trimis în judecată pentru trafic de influenţă şi instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, în legătură cu mai multe contracte din domeniul IT primite de două dintre firmele sale de la diverse autorităţi publice.

Este vorba de dosarul în care Sebastian Ghiţă a fost trimis în judecată în octombrie 2022, alături de Bogdan Padiu (director general al SC Teamnet International) – pentru complicitate la trafic de influenţă şi Cristian Anastasescu (administrator al SC Asesoft International) – pentru complicitate la trafic de influenţă şi fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată. Ambele firme sunt controlate de Sebastian Ghiţă.

Un judecător de cameră preliminară de la Tribunalul Prahova a admis cererile şi excepţiile ridicate de avocaţii lui Sebastian Ghiţă, fiind constatată neregularitatea rechizitoriului întocmit de DNA în legătură cu insuficienta descriere a elementelor materiale care s-ar circumscrie condiţiilor de tipicitate ale infracţiunilor pentru care Sebastian Ghiţă şi Bogdan Padiu au fost trimişi în judecată, inclusiv în ceea ce priveşte numărul actelor materiale, datele şi locul comiterii presupuselor fapte.

De asemenea, magistratul a constatat „nulitatea absolută parţială” a unei ordonanţe din 2016 emisă de DNA – Serviciul Teritorial Ploieşti şi a dispus excluderea din materialul probator a înscrisurilor şi informaţiilor în format electronic, furnizate în baza acestei ordonanţe de către unităţile bancare, care conţin tranzacţii financiare, rulajele conturilor identificate şi extrasele de cont.

În plus, au fost excluse de la dosar un raport de constatare din domeniul financiar-fiscal întocmit la data de 17.05.2019, precum şi declaraţiile date de Irina Socol împotriva lui Ghiţă.

Decizia nu este definitivă, însă DNA are termen cinci zile să transmită instanţei dacă menţine trimiterea în judecată, având în vedere eliminarea probelor menţionate, sau solicită restituirea dosarului.

În dosarul trimis în instanţă, DNA susţine că mai multe instituţii şi autorităţi publice au contractat, în perioada 2006 – 2015, programe informatice finanţate din fonduri publice şi din fonduri europene, de la mai multe societăţi comerciale cu activitate în domeniul IT sau de la asocierea dintre acestea şi două societăţi iniţial deţinute, ulterior controlate de Sebastian Ghiţă (Teamnet International şi Asesoft International n.r.).

În această perioadă, segmentul proiectelor de infrastructură IT din România ar fi fost afectat, într-un mod determinant, de influenţa şi controlul deţinut de acesta, în acord cu factorul politic, asupra modului de încredinţare şi chiar de generare a marilor proiecte de IT, de către autorităţile publice. De regulă, câştigarea unei licitaţii privind achiziţia de servicii în domeniul IT, de către societăţile de profil, ar fi avut un preţ care se achita inculpatului Ghiţă Sebastian Aurelian, pretins de acesta. Acest preţ ar fi fost achitat prin intermediul societăţilor controlate de inculpat, pe bază de operaţiuni fictive înregistrate între societăţile interesate în procedura achiziţiei şi societăţile controlate de inculpat”, spune DNA.

Concret, Sebastian Ghiţă ar fi pretins şi ar fi primit diferite sume de bani, în perioada 2010-2014, de la reprezentanţii unei societăţi din domeniul IT, pretinzând sau lăsând să se creadă că are influenţă asupra factorilor de decizie şi funcţionarilor publici implicaţi în proceduri de achiziţie publică, pentru a-i determina să atribuie acelei societăţi, contracte de achiziţie publică sau să permită derularea în bune condiţii a contractelor deja încheiate.

Provenienţa banilor reprezentând „preţul” intervenţiei ar fi fost disimulată, la indicaţiile lui Sebastian Ghiţă, în operaţiuni comerciale fictive între societatea care a primit contractele publice şi două firme controlate de fostul deputat, prin intermediul celorlalţi doi şi al unor societăţi offshore.

Plăţile ar fi fost disimulate în contravaloarea unor servicii IT care nu au fost prestate în realitate şi care au avut la bază documente false. La întocmirea/semnarea documentelor false ar fi participat ceilalţi doi coinculpaţi, în calitate de administrator, respectiv director general al celor două firme controlate de Ghiţă.

Astfel, potrivit modalităţii indicate de Sebastian Ghiţă, în perioada 2010 – septembrie 2014, societatea beneficiară a contractelor publice ar fi plătit în conturile celor două firme controlate de fostul deputat suma totală de 29.464.441 lei, după cum urmează:

* 280.000 lei, în perioada iunie-iulie 2010;

* 8.212.191 lei, în perioada martie 2011-septembrie 2014;

* 1.116.614 lei, în perioada 2008 -2013;

* 2.233.592 lei, în perioada 2013-2014;

* 17.622.044 lei, în perioada ianuarie 2013-iulie 2014.

Presupusele intervenţii ar fi vizat implementarea/finanţarea/derularea în bune condiţii a unor proiecte din domeniul sănătăţii cum ar fi implementarea versiunii centralizate a SIUI (sistemul informativ unic integrat), Prescripţia electronică, Cardul Naţional de Sănătate, Dosarul electronic de sănătate, Sistemul informatic pentru gestiunea concediilor medicale, Sisteme pentru gestiunea reţetelor de medicamente necompensate, precum şi în alte domenii cum ar fi cadastrul (Registrul electronic National al Nomenclaturilor Stradale), externe (Sistemul informatic pentru managementul integrat al serviciilor pentru cetăţeni), Casa de pensii (Dezvoltarea sistemului de administrare a documentelor şi proceselor de muncă în administraţia publică), Agenţia pentru ocuparea forţei de muncă (gestionarea resurselor pentru îmbunătăţirea calităţii serviciilor aferente persoanelor aflate în căutare de muncă), mediu (servicii de elaborare a Planului de management integrat Delta Dunării), implementarea de sisteme informatice la unele consilii judeţene.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

11 Comentarii

  1. Atâta timp cât cetățenii votează cu PSD și PNL (care fură din banii contribuabililor și fug apoi în străinătate), nu prea avem ce face.

  2. Politica dosarelor prin turnatorii false, are si reverso, dispar actele din dosare, ceva obisnuit inca din 2004.

  3. „… și fug apoi în străinătate), nu prea avem ce face.”

    Votati AUR, ei sunt deja in strainatate, adica banii ajung la ai nostri.

  4. In Romania numai fraierii fac puscarie ,baietii destepti sint liberi ca pasarea cerului ori undeva in concedii nelimitate afara din tara, ori in tara ,dar protejati pana la clasarea dosarelor.

  5. o Metoda Fă-te-că-lucrezi: Procurorul face dosarul praf încă din faza de urmărire, care durează minim 8 ani. După care urmează alți 3 ani de cameră preliminară. O „judecată” la mișto cu N abuzuri, pentru a avea apărarea corupților ce să atace în apel. După care, la peste 15 ani de la comiterea faptelor și ce să vezi? PRESCRIPȚIE!
    o Metoda CCR: Dai ordin pe unitate la butoanele din Curtea Constituțională a Rusiei și ei îți fac „pe persoană fizică” o decizie, care să avantajeze toți corupții din toate procesele și ce ză vezi??? – NULITATEA ABSOLUTĂ A PROBELOR ȘI ACTELOR PROCEDURALE! FAPTA NU EXISTĂ! ACHITARE!
    o Metoda Puiu Popoviciu: instanța și parchetul comit niște abuzuri atât de mari, gen pronunțarea hotărârii la spitalul de psihiatrie, încât se lasă cu condamnări la CEDO și „decizia” nu poate produce efecte, pentru că niciun stat civilizat nu se poate asocia cu o asemenea bătaie de joc.

    Cel mai grețos este teatrul foarte ieftin jucat de judecători, procurori și avocați, care se prefac foarte bine că nu sunt membri ai acelorași loji masonice sau unități militare, uneori chiar ai acelorași clanuri. Și mai ales bâlciul din sala de judecată, unde ei cică „lucreză” la înfăptuirea justiției – ȘI NICI NU SUNT ÎNȚELEȘI DE LA BUN ÎNCEPUT CUM SĂ FACĂ PRAF DOSARUL!

    Așteptăm cu sufletul la gură verdictul peste 30 de ani din acest dosar! În final tot contribuabilul o să-i plătească securistului Ghiță daune, pentru imensul prejudiciu făcut marilor firme de software, care puteau oricând să rivalizeze cu Microsoft, dar l-ea lucrat „statul paralel” că era invidios pe succesurile disidentului cu epoleți.

  6. Nu credem ca vom scapa de laba lunga a Rusiei . O proba fara tăgada este prezenta lui Ghiță , care , liniștit își vede de afaceri si își transmite ordinele in România din Serbia.Acest model al colaboratorului ,,rusesc “ sta in Serbia ,,pretena “ cu Rusia autocrata sub arest la domiciliu . Ghiță zis ,, copilu” dispune de 100 milioane euro , capital format din banii furati de la romani. Originea banilor fiind făcută din afaceri ilegale , ,,copilu” fiind cercetat penal in mai multe dosare fiind acuzat de spălare de bani , folosire de de informații confidențiale , șantaj , mita, cumpărare de influența . Este proprietarul postului TV , România care a devenit o oficina a rusilor ventiland numai fake News. Si toate acestea intr- o țara România , unde exista de 10 ani o Baza militară americană si una a UE din anul 2022. Dar s- ar părea ca ,,scopul scuza mijloacele”.

  7. EVIDENT ca dispar probele.
    Asta e recompensa imediata pentru ca romaniatv s-a alaturat entuziast la mega-operatiunea media de maculare a cuplului firea-pandele. Ba chiar rtv e in pole position, alaturi de posturile securiste consacrate labe1 si sritv.
    Ca dosarul ghita e o facatura nu conteaza deloc – sau ma rog, conteaza doar pentru ca faciliteaza demantelarea ulterioara a lui pe motiv de procedura, daca vine ordinul.
    Conteaza intelegerea prealabila, pactul dintre lacheii ocupantului strategic si belgradeanul nostru. In curand il vom revedea back home, in sanul familiei greu incercate …
    Faptul ca se insista atata pe tema denota ca:
    – nu exista nici un fel de probe reale la adresa lor (dealtfel a aparut varianta ridicola ca pandele controleaza si justitia!!)
    – polul politic firea-pandele are greutate, trimite dincolo de coldea – la rezervistii din armata deci
    – este o preocupare reala pentru agentura cia-fbi de la ultimele etaje ale casei poporului
    – prabusirea trebuie sa fie spectaculoasa ergo un exemplu pentru alti potentiali amatori
    Un certain regard pentru agentul dublu gusa, cameleonizat in ultima vreme drept deontolog al presei romanesti (sa razi in hohote) care face fete-fete cand rogojan il ameninta cu deconspirarea – asa se explica si panica lui cand pandele i-a cerut drept la replica in direct la goldfm

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.