Decizia UE după condamnarea celor doi jurnalişti Reuters

 Uniunea Europeană cere eliberarea imediată şi necondiţionată a celor doi jurnalişti Reuters condamnaţi luni la şapte ani de închisoare de către un tribunal din Myanmar pentru încălcarea unei legi a secretui de stat, relatează Reuters. Cei doi jurnalişti Reuters arestaţi anul trecut în Myanmar sub acuzaţia că au obţinut documente oficiale secrete au fost condamnaţi la şapte ani de înschisoare, scrie BBC.

Un judecător din Myanmar i-a găsit pe Wa Lone, în vârstă de 32 de ani, şi pe Kyaw Soe Oo, 28 de ani, vinovaţi de încălcarea unei legi cu privire la secretele de stat şi au fost condamnaţi la şapte ani de închisoare.

Serviciul de politică externă al UE a transmis că sentinţa „subminează libertatea presei, dreptul publicului la informaţie şi dezvoltarea statului de drept în Myanmar”.

„Trebuie să fie revizuite sentinţele de închisoare ale lui Wa Lone şi ale lui Kyaw Soe Oo, iar cei doi jurnalişti să fie eliberaţi imediat şi necondiţionat”, a anunţat serviciul.

Cei doi jurnalişti – Wa Lone, în vârstă de 32 de ani, şi Kyaw Soe Oo, în vârstă de 28 de ani – au fost condamnaţi la şapte ani de închisoare de către o instanţă din Myanmar, fiind acuzaţi că au obţinut documente secrete de stat cu intenţia de a afecta securitatea naţională.

Cei doi reporteri au fost arestaţi anul trecut pentru încălcarea legii privind secretul de stat. La momentul arestării lor, în luna decembrie a anului trecut, reporterii lucrau la o anchetă privind uciderea a zece musulmani Rohingya într-un sat din vestul statului Rakhine, în timpul unei intervenii militare despre care agenţiile ONU au spus că a dus la strămutarea a 700.000 de Rohingya în Bangladesh.

Reporterii au spus că au fost arestaţi aproape imediat după ce au primit nişte documente într-un restaurant din nordul Yangon de la doi poliţişti pe care nu îi cunoşteau.

În luna aprilie, căpitanul de poliţie Moe Yan Neing a depus mărturie că un ofiţer a cerut subordonaţilor să îi dea documente secrete lui Wa Lone pentru a-l prinde pe reporter.

După această audiere, Moe Yan Neing a fost condamnat la un an de închisoare pentru că a încălcat disciplina impusă în poliţie şi a vorbit cu Wa Lone.

Scriitori, jurnalişti şi activişti ai drepturilor omului din întreaga lume au făcut front comun pentru cei doi reporteri închişi, iar ONU şi oficiali ai mai multor ţări vestice au cerut eliberarea lor.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

1 Comentariu

  1. Spioni ca si noi!Ce nu face omul sa castige un ban,sa manance si gura lui…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.