Doi vulpoi de acvariu

E a nu ştiu câta oară când premierul Orban încearcă să modifice prin OUG drepturi câştigate prin lege, procedură interzisă de Constituţie.

Nu cred că Orban are memorie de peşte de acvariu şi de aceea uită mereu unde e peretele de sticlă al Constituţiei. Acum a încercat să reducă alocaţiile pentru copii. În fapt, s-a prefăcut că încearcă, ştiind prea bine că nici măcar USR nu va susţine o astfel de ordonanţă în Parlament.

Orban nu vrea să piardă voturile părinţilor, cum nici USR nu vrea să le piardă. De ce, atunci, a dat o ordonanţă fără şanse? Premierul joacă un rol de vulpoi. Ştie că UE i-ar putea reproşa plata alocaţiilor (apoi a pensiilor) la cotele cerute de lege şi vrea să lase impresia că el a încercat să evite această dezechilibrare a bugetului următor, una care va impune revenirea FMI în România, dat fiind faptul că destabilizarea noastră macroeconomică va obliga agenţiile de rating să treacă România în categoria cea mai rea.

PNL va câştiga alegerile cu acest preţ. Va plăti integral, în cele din urmă, şi alocaţiile, şi pensiile, dar va lăsa impresia că s-a luptat din răsputeri să nu fie necesară revenirea FMI în România. Va putea da vina pe PSD pentru această nouă criză a echilibrelor noastre macroeconomice. Cine să-şi mai aducă aminte că guvernul ar fi trebuit să propună legi noi dacă voia cu adevărat să taie din creşterile alocaţiilor şi pensiilor?!

Vulpoi de mâna a paisprezecea, premierul pregăteşte terenul politic al minciunilor pentru zilele lui 2021, când va trebui să justifice prăbuşirea ratingului nostru de ţară la nivelul junk (gunoi), ceea ce are a impune noul contract cu FMI. În esenţă, acest joc al minciunilor nu ar fi fost necesar dacă preşedintele Iohannis şi-ar fi reluat rolul de moderator şi ar fi ales să formeze un guvern de uniune naţională care să accepte reducerea (amânarea) creşterilor prevăzute de legi pentru alocaţii şi pensii. Nu a vrut să împartă puterea cu PSD. A ales să o împartă cu FMI. Patriot, nu-i aşa?!

Iohannis vorbeşte acum despre ursul din pădure: că vom face proiecte care vor fi eligibile, că vom avea autostrăzi… Nu spune cum vom reveni în 2021 la un deficit de sub 3 la sută, căci suntem obligaţi de UE să revenim. Ce cheltuieli parlamentare vor fi sacrificate după parlamentare? Ce taxe şi impozite noi vor asigura veniturile necesare bugetului? PSD nu emigrează. Poate da vina pe el încă un an. Terenul e pregătit. Creşterea pesedistă a pensiilor are a fi cauza cauzelor. De aia trebuie să privatizăm TAROM. De aia trebuie să vindem una-alta, inclusiv scroafa moartă din coteţ…

Iohannis a ajuns, deodată cu democraţii din SUA, la un nou nivel teologico-politic. Într-o lume în care orice succes poate fi prezentat ca un eşec (şi viceversa), esenţa politicului nu mai ţine de binele public, ci de arătarea răului întrupat. Răul politic care nu poate fi arătat cu degetul zi de zi ca o bubă în carne a devenit mult prea greu de înţeles, căci discernerea, acum, nu mai este între bine şi rău, ci între nuanţe de rău. Discernământul nostru trece prin cea mai mare încercare din istoria sa.

Dar unii ezoterici susţin că omenirea se află în echivalentul celei de-a 40-a zile petrecute de Cel Botezat în deşert. Ni se arată, apoteotic, fundamentalist, avantajele transformării pietrelor în pâini: hrana spirituală de tip strict materialist. Reacţia omenirii merge deja către şi-şi. Şi hrană de tip materialist, şi hrană de tip spiritualist, fără fundamentalisme intolerante. Actuala criză pandemică contribuie, în felul ei, la discreditarea fundamentalismelor.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4
Ioan Buduca 1112 Articole
Author

6 Comentarii

  1. Misto! Au reusit sa il enerveze psd pe hOrban cu adevaratele actiuni in aproape un an de guvernare! Atat de rau l-au enervat incat nici de la jurnalisti nu accepta adevarul prostiilor lui facute despre care se face ca a uitat! Adevarul doare si raneste, hOrba-e, exact cum si copii si cetatenii sunt raniti grav ca incalcati constitutia si legea semnata si aprobata de marele vostru trantor de lux!
    „Spume, spume, cu spume,
    Din sapun la bot,
    Spume, spume, cu spume,
    Ajunsesi exact cat un ciot!”

  2. Guvernul lui Tramp din Romania nu mai are mult timp oricum.
    Clepsidra s-a cam golit.
    Incapatanarea de a ramane la guvernare e comica, orice tragere de timp e total inutila si o stiu si ei.
    Dupa pierderea alegerilor de catre republicani in SUA, in noiembrie 2020, presedintele de facto al Americii va fi o femeie procuror, cu alte conceptii.
    Asta inseamna guverne noi in statele din parteneriatul strategic.
    Partenerul politic logic pentru Partidul Democrat din SUA, in Romania, este PSD.
    S-a intors roata.

  3. Hai, nu zău?! Dar de ce nu a fost PSD atât de patriot și sa renunțe știind, ca și voi care i cântați osanale, ca va fi un dezastru? Patriotismul lor unde e?

  4. Din păcate adevărat. Nu mi-aş fi dorit nimic mai mult pe lume decât să pot contrazice.
    Suntem trataţi cu un cinism fără margini şi ni se va repeat scrâşnit: Ghinion! Inspirat de marele blond de peste ocean care, din puţul gândirii, cugeta că trebuie să fie mai rău înainte să fie mai bine.
    Noi avem certitudinea că va fi mai rău. Cât despre mai bine – e programat să nu se întâmple.
    Tocmai avem o nouă probă de România educată: caricatura de ministru Anisie, dă afară pe unul din puţinii oameni de ştiinţă adevărtă de la Măgurele. Probabil că a tras cu urechea la uşa lui şi n-a auzit laserul funcţionând…
    Cât despre disputele actuale? Ar fi uşor închise, fără drept de apel, dacă am discuta despre principii, nu despre detalii nerelevante. În orice ţară din Uniunea Europeană – din care pretindem că facem parte – ponderea pensiilor din PIB este între 14% – 15%. La noi este pe la 7% – 8%. Cu toate creşterile preconizate am fi ajuns pe la 11%, adică tot sub nivelul mediu european! Aşa că discuţia reală e despre ponderi în PIB, nu pe 100 de lei în plus. Aici e esenţa coerenţei sociale, ignorată la unison de toate partidele.
    La fel cheltuielile pentru educaţie: în UE sunt de cca. 6% PIB. La noi pe la 3% – 4%… Aceeaşi proastă, al cărei nume nu merită repetat, declara cu mândria ţaţei de cartier la ultima rectificare, că n-are nevoie de fonduri suplimentare, întrucât cele deja alocate sunt suficiente…
    Cu alocaţiile pentru copii e la fel.
    Suma sumarum : întregul eşafodaj social a devenit hidrocefal, cu o armată de funcţionari locali, poliţişti locali, amante locale, care sunt plătiţi din banii ce s-ar cuveni unui raţional echilibru social.
    Drept care se aplică îndemnul primarului traseist Chirică: Păstrăm analfabetismul cu evlavie…

  5. Zice autorul …”…dacă preşedintele Iohannis şi-ar fi reluat rolul de moderator…”. Am ras mai tare ca la filmele cu Stan si Bran. UNDE A VAZUT AUTORUL ASA CEVA IN ROMANIA LUI johanis?!? Cand l-a vazut autorul pe johanis MEDIIND? Atunci cand declara PUBLIC ca EL ESTE IN RAZBOI CU PSD? Unde l-a vazut mediind? Nu ma mai pot opri di ras!

  6. Guvernul asta de panarame antiromanesti trebuie sa plece repede. Doar Ciolos cu ortacii sai sorosisti si necrescuti mintal ii pot egala pe cei de acum.Vina cea mai mare o are Ciolacu care s-a prefacut mereu ca-i va scapa pe romani de aceasta ciuma reala. Desi stia ca fiecare luna cu acest guvern al ‘meu’ ingropa tara cu cate un an, a lungit-o demagogic fiind acum mai vinovat decat iresponsabilii Iohanis si Orban. Sa intelegem ca Ciolacu este sluga securitatii?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.