Donald Trump: «Votarea trebuie să înceteze!»

Acesta a fost mesajul preşedintelui Statelor Unite, aplaudat călduros de cei prezenţi la Casa Albă, mult după miezul nopţii de 3 spre 4 noiembrie 2020. Preluat în afara contextului, nu a făcut decât să dea apă la moară detractorilor săi, care s-au grăbit să-l interpreteze ca fiind vorba de sistarea numărării voturilor în această fază a procesului electoral, mai ales că preşedintele Trump şi-a întărit spusele afirmând că, fiind vorba de o fraudare, echipa sa se va adresa, în acest sens, Curţii Supreme.

un articol de G.S.Jivănescu 4 noiembrie 2020

Realitatea e că instanţa supremă a SUA nu are căderea de a decide acest lucru, atâta vreme cât, conform legislaţiei în vigoare în cele 50 de state şi în Districtul Columbia, operaţiunea de contabilizare a voturilor este în curs. Sunt atât de multe diferenţe, încât a fost nevoie de reglementări federale care să uniformizeze constituirea Colegiului Electoral. Deşi unele state au legiferat un termen mai apropiat de finalizare a procedurilor de desemnare a electorilor (şi, implicit, de terminare, la nivel local, a numărătorii), conform unei astfel de legi federale, 8 decembrie ar fi data-limită de încetare a operaţiunii de numărare.

Cu aceeaşi ocazie, preşedintele Trump s-a grăbit să se declare învingător, bazându-se pe faptul că a reuşit să câştige electorii din Florida şi Texas (ceea ce era de aşteptat) ca şi pe cei dinOhio, printre alţii. Spre dimineaţă, revenirea sa puternică din ultimele săptămâni (ca şi cum afecţinea COVID-19, de care a fost vindecat, i-a potenţat decisiv campania) a reuşit, ca şi în 2016, să dea peste cap majoritatea sondajelor, lăsând o umbră de îndoială în legătură cu capacitatea echipei Biden-Harris de a atinge pragul celor 270 de electori necesari victoriei în colegiu.

In prima jumătate a zilei de 4 noiembrie, scorul s-a stabilizat la 224 vs.213 în favoarea democraţilor, cu 9 state în care nu se putea desemna un învingător înainte de numărarea a 99-100% din voturi. Aceste state erau: Alaska – cu 3 electori, Nevada – 6, Arizona – 11, în vest, Wisconsin – 10, Michigan – 16, în centru-nord, Pennsylvania – 20, între Midwest şi Atlantic, iar pe coasta de est, de la sud spre nord, Georgia – 16, Carolina de Nord – 15 şi Maine – cu 4 electori (dintre care doi desemnaţi de cele două districte electorale). Spre amiază, scorul lui Biden a sărit la 238, democraţii fiind consideraţi câştigători în Arizona şi adjudecându-şi cel puţin 3 electori din Maine (în singurul stat ce mai practică un procedeu similar – Nebraska, din 5 electori, unul este pentru Biden, ceilalţi – pentru Trump).

La ora 9 dimineaţa (ora locală, – 10 h. faţă de HEOr), s-au reluat operaţiunile de numărare a voturilor în Nevada, fiind posibil ca cei 6 electori ai acestui stat să fie tot în favoarea lui Biden. Pe de altă parte, echipa Trump-Pence e în avans în Alaska şi se aşteaptă să câştige ultimul elector desemnat în Maine, ceea ce ar face ca scorul să devină 254 vs.217. Cu acest scor se va pleca, cel mai probabil, la culcare în centrul şi răsăritul Europei, Biden fiind ca şi declarat câştigător în Wisconsin, cu o diferenţă de câteva zeci de mii de voturi.

Bătălia finală se va da în patru state, ele cumulând 67 de electori, toţi urmând a fi desemnaţi conform principiului „Winner takes it all” aplicat la scara fiecărui stat. Pentru a ajunge la Casa Albă, Biden ar mai avea nevoie de cei 16 electori din Michigan, adică exact cât să ajungă la suma de 270, ceilalţi 51 nemaifiind esenţiali. Şi în acest stat din nord, Biden e în avans, fiind la un pas de a fi declarat învingător. Numai că, în statul Wisconsin, după ce Hillary Clinton a contestat rezultatul votării din 2016 (democraţii acceptând cu greu faptul că au pierdut în Michigan şi Wisconsin, unde aveau întâietate, prin tradiţie), s-a legiferat că, la o diferenţă de 1%, sau mai mică, între competitori, se pot depune contestaţii la nivelul întregului stat. Dat fiind că acolo nu se poate face o renumăre automată, operaţiunea, odată admisă, va fi efectuată pe banii solicitantului (ceea ce, la câţi bani s-au cheltuit în campania din acest an, ar constitui o sumă nesemnificativă). Astfel, în Wisconsin, se deschide prima portiţă spre litigiile ce vor urma.

Soluţionarea acestora va fi de competenţa curţilor supreme din statele respective, cu excepţia speţelor admise de curţile federale ce vor ajunge în faţa Curţii Supreme, unde trei dintre cei nouă judecători au fost nominalizaţi chiar de preşedintele Trump în anii mandatului său, singura speranţă a adversarilor fiind aceea că unii s-ar putea recuza.

Celelate trei state rămase în socoteală – Pennsylvania (unde, conform legii, până în dimineaţa zilei de 3 noiembrie nu începuse numărarea milioanelor de voturi poştale), Carolina de Nord şi Georgia, au termene legale diferite de primire a voturilor prin corespondenţă. Astfel, în Pennsylvania acesta e prelungit cu trei zile (în ciuda unor încercări disperate ale republicanilor de a anula aceste prevederi, inclusiv luni, în preziua încheierii votării), până vineri la 5 PM, în Carolina de Nord – cu nouă (pentru cei ce n-au votat încă şi au buletinele de vot acasă, mai au la dispoziţie ceva timp s-o facă, întrucât data poştei nu prea contează), în timp ce în Georgia absentee voting s-a încheiat în seara de 3 noiembrie, la închiderea urnelor. Deci, în absenţa unei diferenţe mari între voturile acordate uneia dintre cele două echipe, care să facă inutilă cramponarea în a nu se declara înfrântă, rezultatele din primele două state vor fi cunoscute mai târziu (doar pentru a fi atacate în justiţie!), în timp ce scorul final din Georgia va fi cunoscut azi.

Scenariul în care Trump şi Biden ar obţine fiecare câte 269 de electori nu este, încă, cu totul exclus, dacă Biden va câştiga Carolina de Nord (adică 15 electori) în loc de Michigan dintre cele patru state menţionate pentru finalul confruntării. Cel mai probabil, însă, astă-seară, Biden şi Harris vor trăi iluzia victoriei, dacă ticket-ul lor va fi declarat oficial câştigător în Nevada, Wisconsin şi Michigan.
Adică 270 vs.268 în favoarea democraţilor – cel mai strâns scor din istoria Statelor Unite şi o tardivă consolare pentru înfrângerea din decembrie 2000 – 271 vs.266 în favoarea lui Bush Jr, după intervenţia Curţii Supreme, pe care o are şi preşedintele Trump la îndemână. După douăzeci de ani, toată tevatura judiciară ce se va declanşa, nu peste multe zile, în legătură cu stabilirea învingătorilor, va fi suficientă pentru ca toţi „amicii“ Americii să urle în cor: «Demo-Crazy!»

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2

10 Comentarii

  1. Cine’l intelege pe Trump……ar intelege.
    Nu am votat nici pe el nici pe Biden, dar pot spune asta : Trump este un idivid fara principii (doar banii si puterea) . Ipocrizia si minciuna au devenit virtutii in politica Americana. Am votat contra lui pentru ce a facut Palestinienilor, Venezuelei, Siriei (de unde fura petrol zilnic-ca un gangster), Iranului.

  2. Interesant articol. Trump doreste aruncarea la cos a voturilor prin posta, blocate chiar de USPS, fie intentionat, fie din incapacitate. Democratii au sfatuit electoratul lor sa voteze prin posta. Trump le-a spus suporterilor lui sa nu voteze prin posta pentru ca voturile ar putea fi fraudate (ratacite). Asa ca de aceea Trump cere aruncarea la cos a voturilor cetatenilor.
    Iata de ce nesimtitul de Trump trebuie aruncat la cosul de gunoi al istoriei. Atunci cand PDL a pierdut alegerile in fata USL, un pedelist a spus „ar fi votat si o matura in locul unui candidat de la PDL”. Da, am fi votat aproape orice in locul lui Trump.

  3. Daca alegatorii care voteaza prin corespondenta sunt obligati sa se inscrie pentru a primi formularele de vot…. Unde sunt numerele cu cei inscrisi pentru votul prin corespondenta care au primit formularele ? Doar democratii pot vota prin corespondenta fara numar si fara ca votantii sa fie inscrisi in liste de vot publice … ?

  4. In cazul lui Trump,merge brici cantecul Corinei Chiriac:
    „Opriti timpul, clipa asta minunata
    In suflet vreau s-o pastrez
    Sa iubesc si sa visez”
    Trump,ca orice dictator belaliurus,vrea sa se opreasca numaratoarea voturilor acolo unde este convenabil pentru el..:))

  5. ESTE O ABERATIE CA IN URMA UNEI „PROCEDURI” EVIDENT FRAUDULOASE SA PRIMESTI BALOTI CU VOTURI DUPA CE URNELE S-AU INCHIS !! DONALD TRUMP ARE DREPTATE ! ESTE FRAUDA IN PLINA LUMINA ! SUNT IMAGINI FILMATE DEJA! ESTE EXACT FRAUDA SOROSISTA CARE A FOST SI LA „ALEGERILE” – NULE DIN PUNCTUL MEU DE VEDERE – CARE AU AVUT LOC LA NOI. ASA A FOST SI CU GEORGE w. BUSH SI A CASTIGAT ATUNCI LA CURTEA SUPREMA.

  6. Tataie Sleepy Joe a fost vazut dimineata la volanul unui autobuz care căra votanti democrati din judetul Illinois in judetul Michigan iar dupa-amiaza se aude ca se ocupă cu distributia de zahar si ulei (un kil de fiecare) in cartierele sarace din Washington DC ! Totul depinde acum de rezultatele din Carolina de Sud si Coreea de Nord, din Pensylvania si Transylvania …

  7. @ Horia Cornescu!! Dar confrațele criminal al lui Biden, ex-președintele Obama, ce a făcut? În New York Times scrie că :“Niciun presedinte al SUA nu a facut razboi atat de mult timp ca Obama”. (Sîc!) Asa că mai lasăti vrăjeala și ipocrizia! Se vede de la o poștă că ăștia toți care-l lingeti pe Bideu,sunteti postaci plătiți… că altfel ați avea argumente valabile…

  8. La adapostul făcăturii numită pandemie, satanistii globalisti care își vor marioneta Biden la putere, s-au apucat să fure voturi cu sacii… Acelasi tupeu nesimțit ca și confratii satanisti-pnlisti-uslisti care au „câștigat” in România prin fraudă masivă! Sictir!!!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.