”Dosarele de cadre” ale Statului Islamic, pe mâna serviciilor și a presei

Sky News a anunțat că deține documente confindențiale cu numele a mii de jihadiști recrutați de organizația Statul Islamic. Este o ”scurgere” care poate avea o importanță deosebită pentru lupta împotriva organizației jihadiste.

”Mii de dosare secrete ale serviciului de recrutare al Daech”, titrează The Times. Dosarele conțin numele și adresele a 22.000 de jihadiști și au fost trimise trustului britanic de presă pe un stick USB de catre unul dintre membrii grupării. Televiziunea Sky News a anunțat miercuri că documentele provin de la un individ care le-a furat de la șeful securității Daech. Sky News a trimis documentele serviciilor britanice de informații.

The Guardian a confirmat informația și a anunțat că aceleași documente au fost trimise și serviciului german de informații. ”Un purtător de cuvânt al poliției federale germane a confirmat că instituția se află în posesia acestor documente confindențiale, precizând că experții le-au autentificat. Autoritățile germane nu precizează cum au fost obținute documentele și nici despre câte nume este vorba”. Informația a fost publicată luni de Suddeutsche Zeitung și de televiziunile WDR si NDR.

CNN a anunțat joi că o publicație a rebelilor sirieni, Zaman Al-Wasl, a publicat 122 de pagini de documente conținând informații similare. Ziarul a anunțat că a obținut documentele de la un dezertor din cadrul Daech.

Dosarele în cauză conțin: numele, adresa, țara de origine, țările tranzitate de jihadisti, uneori chiar și grupa sanguină a acestora, numele mamei, data de naștere, starea civila, nivelul de educație, nivelul de cunoaștere al shariei, profesia, locul de muncă, averea pe care au lăsat-o în țara de origine, data și locul decesului. Este vorba de niște formulare de recrutare în care sunt trecute 23 de întrebări la care au răspuns jihadiști din 55 de țări. Peste 70% dintre ei sunt originari din țările arabe. În ce-i privește pe europeni, majoritatea sunt din Franța, Germania și Marea Britanie, scrie The Times. Chestionarul german pentru viitorii membri îi întreaba pe aceștia dacă vor să devină kamikaze sau dacă preferă să aibă un alt rol și dacă au experiență jihadistă.

Publicația rebelilor sirieni oferă amănunte despre o serie de jihadiști care doreau să comită atentate sinucigașe. Unul dintre ei este din Australia, însă pare nepotrivit pentru o asemenea misiune deoarece are probleme de vedere și nu știe să conducă mașini cu cutie de viteze manuală. Un alt jihadist cere să fie trimis cât mai repede într-o misiune sinucigașă deoarece are dureri mari din cauza unei schije care l-a rănit la cap.

Mai mulți specialiști în terorism și-au exprimat rezervele față de aceste documente. Individul care a furnizat documentele celor de la Sky News ar fi Abu Hamed, un membru al Armatei Siriene Libere care s-a alăturat jihadiștilor. El le-a sustras și le-a oferit unui ziarist din Turcia, spunând că a părăsit gruparea din cauză că nu se mai respecta preceptele islamice stricte. Hamed a mai spus că liderii Daech au părăsit cartierul lor general din Raqqa, în Siria, și s-au retras în deșert. Presa internațională a scris că, în cazul în care documentele sunt autentice, scurgerea lor poate avea consecințe importante. Fostul șef al contra-terorismului din cadrul MI6, Richard Barrett, a catalogat documentele acestea drept ”o sursă inestimabilă pentru analiști”.

Scurgerea de informații ar putea oferi serviciilor secrete pârghii pentru combaterea organizației teroriste. Printre cele câteva zeci de britanici aflați în scriptele Daech se numără câțiva jihadiști cunoscuți de servicii, doi dintre ei fiind uciși în urma unor lovituri aeriene. Este vorba de Reyaad Khan, de 21 de ani, originar din Cardiff, și de Junaid Hussein, un hacker de 20 de ani.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.