Dosarul Roșia Montană! Proba care ar putea să ne scape de despăgubirea de 4,4 miliarde de dolari

Tribunalul de Arbitraj de la Washington a admis ca probă, în dosarul Roșia Montană, cel de-al doilea memoriu Amicus Curiae trimis de Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu, parte a rețelei Mining Watch, și Greenpeace România.

Cele două organizații de protecție a mediului au transmis, înainte de ultima înfățișare a părților din dosar, un memoriu Amicus Curiae către Tribunalul de Arbitraj de la Washington. Organizațiile de mediu au comunicat astfel decizia Curții de Apel Ploiești care a anulat irevocabil și ultimul certificat de descărcare arheologică pentru proiectul minier din Masivul Cârnic – Roșia Montană. Această hotărâre ar putea ajuta România să scape de plata a 4,4 miliarde de dolari către Gabriel Resources.

„Este o decizie rar întâlnită ca un al doilea Amicus Curiae să fie admis de instanță. Este o decizie care ne dă speranță. Nu mai contează acum cine a informat Tribunalul, că am fost tot noi, societatea civilă, și nu Guvernul. Important este că informația a ajuns acolo unde trebuie. Procesul este aproape de final, iar decizia Curții de Apel din Ploiești era prea importantă să o lăsăm la mâna statului, care nu comunică mai deloc pe acest subiect,” a declarat Stephanie Roth, reprezentantul Mining Watch.

„Memoriul a fost modul nostru de a ne asigura că am făcut tot ce era posibil pentru a scădea riscul unei despăgubiri imense. Nu am vrea ca românii să ajungă să plătească 4 miliarde de dolari din cauza unei activități prea puțin vizibile a statului român în proces”, a continuat Stephanie Roth.

Amicus Curiae este o modalitate prin care cetățenii pot interveni într-un proces în care nu sunt părți directe. Acest memoriu este al doilea Amicus Curiae trimis de organizațiile de mediu din România în procesul de arbitraj de la Washington. Prima intervenție a fost admisă de către Tribunal.

Decizia societății civile vine după ce, în probele depuse până acum la Tribunalul de la Washington, Guvernul României a avut aceeași poziție ca avocații Gabriel Resources: ambele părți au menționat eronat că decizia primei instanțe ar fi fost finală. Respectiva decizie menținea certificatul de descărcare arheologică și era astfel favorabilă Gabriel Resources. La recurs însă, Curtea de Apel Ploiești a constatat irevocabil că certificatul pentru proiectul minier a fost emis nelegal, astfel că nu s-ar fi putut desfășura lucrări de construcție în zonă. Această decizie, deși a fost luată în februarie, nu a mai ajuns și la Washington, chestiune pe care memoriul Mining Watch și Greenpeace își propune să o rezolve.

Pentru ca documentul să fie admis de Tribunal, a fost nevoie ca ambele părți din dosar să admită informarea trimisă de Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu, parte a rețelei Mining Watch, și Greenpeace România.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 18
Cosmin Pam Matei 4594 Articole
Author

12 Comentarii

  1. Guvernele nu reprezentau interesele statului roman si doar a unor organizatii oculte din cadru Mafiillr internationale , dar asta e apa de ploaie . RM nu are valoare economica atat de mare pe cat este prezentata , valoarea mare este la minele de aur pe care statul roman nu le mai exploateaza (ca nu sunt rentabile !!!!?) si care sunt exploatate de straini , iar marele bancher al tarii nu vrea sa cumpere aur romanesc pe lei, pentru ca e frica de intarirea leului in raport cu celelalte valute ,si asa ne pleaca din tara aur si primim inapoi datorii pentru viitor .

    • bha taica, an 1944 ati scapat si lau ampuscat numai pa antonescu. Acum tatarilor veti ampuscati toti. Nu scapati niciunu, bha, ca nu sunteti uitatati. Nici voi tatarii de teleorman, nici nemtii, nici boszggorii, aleagasar cenusa de neamu vostru. Ca tare va mai place munca.

      voi tatarii tzagani sunteti mult mai blestemati comparat cu boszggorii. La voi sa vede imediat pa coloare ca sunteti blestemati. Ardevar focu.

      bha strambilor, cum de credeti ca scapati.

  2. Inca nu e momentul sa scoti aurul din pamant. Il duce repede Manole in Anglia. Nimeni nu stie care-i soarta aurului care a fost instrainat la englezi. Parlamentul nu intreaba, sereiul lui Johanis se face ca ploua.

  3. Unde sunt VIP-urile de carton din Romania, cu patalamale de absolventi la Drept, cu doctorate ca sunt „dastepti” si doctori in Legi si aplicarea acestora?! Bai, repetentilor cu Dreptul, nu sunteti capabili sa descifrati actele unui proces atat de important pt Romania, cum este Rosia Montana, colcaie Parlamentul si Guvernul si institutiile bugetare, de posesori de hartii cu Dreptul asta, care a ajuns o batjocura dupa 90′.

  4. Cum a bagat Spanu pe Harap Alb in robie. Cam asa e povestea cu gidanii.
    Tu ai aurul si ramai robul lor din hartii mincinoase. Ia sa trimita Ciuca trupe de comanda sa aduca in lanturi pe toti sefii gidanilor hotzi si sa-i puna sa semneze ca nu au pretentii, ba sa si despagubeasca sratul roman cu 100 miliarde.
    Cam asa lucrezi cu hotzii, nu stai la povesti cu ei.

  5. Nu prea inteleg ce asteptari au unii de la guvernanti.nu va e clar pentru cine lucreaza politrucii?nu stiti ce au facut cu alte resurse minerale,gen gaz,petrol,carbune,uraniu etc???le-au instrainat pe degeaba sau au oprit exploatarea.jaf si ticalosie.serviciile secrete și politrucii lucreaza pentru stapanii lor externi.pentru noi doar se fac ca lucrează.

  6. PeNaLii au sabotat tot timpul interesele țării în proces, prim-menestrelu’ Șică Mandolină a refuzat să trimită la U.N.E.S.C.O. dosarul Roșia Montană!

  7. ratiunii naste monstrii. Sau pe romaneste, te bagi in troaca, te mananca porcii.
    Or mai fi pe gogoloiul asta atatia tampi ca la noi per mp?

  8. Tender? Hărțile lui??? „Gașca chinezilor” a zis „ok”? Și diamantele Senegalul ui pe 99 de ani?

  9. se poate face si al 3lea Amicus Curiae:
    „Această decizie, deși a fost luată în februarie,”,
    hotararea cu ne-descarcarea s-a produs in „atarea de alerta”
    in conditii improprii Justitiei,
    nu exista.

  10. Până când nu se va da pedeapsa cu moartea simbolică comutată obligatoriu în Detenție pe viață fără posibilitatea de recurs pt crinmle de trădare a poporului și a intereselor sale legitime și juste, nu va fi pace în politica noastră, iar succesele vor lipsi mereu.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.