Dovada: România nu e „cea mai coruptă țară” din UE

România, a patra cea mai coruptă țară UE, conform topului Transparency International. Țara noastră se situează în Uniunea Europeană pe locul 24 din 28 în ceea ce privește percepția privind corupția, scorul României scăzând cu un punct în 2018 comparativ cu anul anterior, potrivit unui raport anual al organizației Transparency International.

Transparency International a prezentat marți raportul anual privind Indicele de Percepţie a Corupţiei (IPC) la nivel global, gradul de corupţie în sectorul public fiind stabilit prin consultarea unor experţi şi oameni de afaceri din cele 180 de ţări incluse în analiză.

Potrivit clasamentului pe anul 2018 privind corupţia realizat de Transparency International, România se situează pe locul 61 la nivel mondial, având 47 de puncte, în scădere de două poziții față de 2017.

La nivelul celor 28 de state ale Uniunii Europene, România se situează pe locul 24, înaintea Ungariei (46 de puncte), Greciei (45) şi Bulgariei (42 de puncte).

„Deși România și Bulgaria au realizat unele progrese în ultimii ani în raportul IPC, ambele au înregistrat o scădere de un punct într-un an marcat de un scandal major de corupție în Ungaria și proteste anticorupție masive în România”, notează Transparency.

Grecia a pierdut trei puncte din 2017 și până astăzi, în timp ce punctajul Ungariei a scăzut cu opt puncte în ultimii cinci ani.

Cu un scor mediu regional de 66 de puncte din 100, UE și Europa de Vest rămâne cea mai bine clasată regiune în ceea ce privește percepția privind corupția, însă în ultimii ani s-au înregistrat evoluții îngrijorătoare ce problema corupției rămâne una majoră chiar și în această regiune.

Un raport al Consiliului Europei a confirmat că membrii ai instituțiilor democratice europene au fost beneficiari ai unui scheme de spălare de bani inițiată de oficiali de la Baku cu scopul îmbunătățirii imaginii internaționale a Azerbaijanului.

Mai mult, în unele țări europene au venit la putere lideri politici cu tendințe populiste, care exploatează temerile cetățenilor pentru a-și justifica maniera nedemocratică de guvernare.

Indicele Transparency International foloseşte o scală de la 0 la 100, în care 0 puncte înseamnă un grad extrem de ridicat de corupţie, iar 100 de puncte, lipsa corupţiei.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

6 Comentarii

  1. V-am ruga să ne spuneți pe locuri sunt țările care finațează Transparency International.

    • Transparency International e o oficină Soros, așa că nu luați totul chiar cum e scris acolo. Clasamentu e făcut pe adversitățile pe care le are bătrînu senil față de cîteva guverne, cum e cel al Ungariei

  2. Vedeti cat conteaza sa vizitezi Israelul de 2-3 ori pe an?Punct ochit,punct lovit:)))

  3. Issar escu turbeaza de furie! Economia Romaniei a crescut cu 26% in 2 ani . PIB-ul pe locuitor a depasit deja Croatia iar anul acesta va depasi si pe cel al Greciei si Letoniei. Nu mai suntem penultimii din coada. Deja suntem ai 3-lea iar la sfarsitul anului vom fi ai 5-lea…. din coada! Daca ritmul se pastreaza(se tin astia de progr. de guv.) in 3 ani ajungem si Ungaria si Portugalia…..pe bune !

  4. Va să zică Idiocy International stabilește gradul de corupție al unei țări în funcție de… protestele ”anticorupție” ale opoziției!
    M-am lămurit.

  5. Probabil ca nici nu am fost vreodata ultima tara din Europa ci a fost doar imaginea creata insistent de media, ca parte a preparativelor pentru aranjamentele din 1989.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.