Dragnea a anunțat cât vor câștiga medicii, profesorii, militarii și actorii

Medicii primari vor primi în următorii ani 3.700 de euro pe lună, un asistent principal 5.100 de lei, un profesor universitar 13.600 de lei, un învățător 5.400 de lei, un plutonier de armată sau de poliție 3.600 de lei, un actor 6.900 de lei. Acestea sunt principalele sume prevăzute în viitoarea lege a salarizării ce va fi depusă la Parlament.

Anunțul a fost făcut de Liviu Dragnea, șeful PSD. “Astăzi, pot spune că proiectul de Lege a salarizării unitare este gata și urmează să fie depus la Parlament.
Ierarhizarea funcțiilor s-a facut după modelele practicate în celelalte state membre ale Uniunii Europene, iar pentru alinierea funcțiilor pe această ierarhizare Guvernul va aloca 32 de miliarde de lei până în 2020, așa cum am promis și în campania electorală”, a scris Dragnea pe contul său de Facebook.

„Joi vom semna, ca inițiativă parlamentară, legea salarizării unice. Sorin Grindeanu și Lia Olguța Vasilescu mi-au zis că, în opinia lor, cea mai bună variantă este să o transformăm într-o inițiativă parlamentară și nu într-o inițiativă legislativă a guvernului pentru a câștiga timp. Cel mai bine este ca dezbaterile să aibă loc în comisiile de specialitate. Astăzi proiectul de lege pentru salarizarea unitare este gata. Urmează ca joi, poate de mâine ministrul Muncii să meargă la Parlament să strângă semnăturile. Joi va fi semnat de liderii coaliţiei şi de parlamentari. Îl invit joi pe preşedintele Tăriceanu să vină la Sinaia să semnăm împreună acest proiect de lege”, a declarat Dragnea la Antena 3.

Conform proiectului, toate salariile din sectorul bugetar vor fi reglementate prin legea salarizării, şi nu prin legi speciale, cu unele excepţii. Cele mai mari salarii le vor avea demnitarii, începând cu preşedintele, apoi de premier, președintele celor două camere ale Parlamentului, președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție, președintele Curții Constuționale. Aceștia sunt urmați de miniștri, vicepreședinții camerelor, Avocatul Poporului, senatori, deputați, șeful ANI, secretarii de stat, prefecții, subsecretarii de stat. După ei vin rectorii şi managerii de spitale, de directorii din ministere şi de medici, profesori, personalul din sănătate şi armată.

În sănătate, un medic rezident va încasa din 2018 5.700 de lei, un medic specialist 12,375 de lei, un medic primar din ATI urgență 16.672 de lei.

Un asistent debutant va primi 3.950 de lei, un asistent mediu 4.625 de lei iar un asistent principal va încasa de anul viitor 5.108 lei.

In educație vor fi mai mulți pași pentru mărirea salariilor. Un profesor debutant va primi 3.5020 de lei în 2020 și 4.098 de lei în 2022. Un profesor universitar va ajunge în 2022 la un salariu de 13.600 de lei.

Învăţătorii debutanți vor primi în 2022 3.916 lei iar un învățător cu grad maxim va ajunge la 5.465 lei.

În Armată şi Ordine publică majorările semnificative ar urma să fie făcute în 2020, când soldaţii şi sublocotenenţii ar urma să câştige de aproape trei ori mai mult decât acum. Soldatul, de exemplu, va avea 2.500 de lei în 2022.

În zona culturală, un artist și un dirijor gradul II vor încasa 6.910 lei în 2022, un bibliotecar 6.643 lei iar un actor gradul IA va avea 10.093 de lei.



Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Cristian Cretu 866 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.