Dragnea către Ponta: „Nu ne faci vreo nefăcută”

Peste 4.000 de delegați PSD aleg, duminică, în cadrul Congresului extraordinar, vicepreședinții și președintele executiv al formațiunii și îl validează pe Liviu Dragnea în funcția de președinte, după ce, la scrutinul intern organizat în urmă cu o săptămână, acesta a obținut 97% din voturi. Delegații au de ales 14 vicepreședinți și un președinte executiv.

UPDATE Congresul extraordinar al PSD a adoptat, duminică, cu unanimitate, o serie de modificări la Statutul partidului, printre care restrângerea numărului de membri ai Biroului Permanent Național și posibilitatea președintelui de a solicita vot de încredere pentru miniștrii partidului.

„Biroul Permanent Național devine forul de conducere, analiză, decizie politică și reacție rapidă având în componență un număr mai restrâns de membri iar numărul de vicepreședinți se modifică. Vor fi 14 vicepreședinți, dintre care 4 femei. Vicepreședinții nu pot fi simultan și președinți de organizație județeană, cu excepția vicepreședinților din rândul femeilor”, sunt principiile adoptat de Congres pentru creșterea eficienței activităților membrilor BPN și responsabilizarea vicepreședinților, transmite Agerpres.

Congresul a adoptat, de asemenea, un principiu care prevede că președintele partidului poate solicita Comitetului Executiv Național vot de încredere pentru activitatea desfășurată de către membrii BPN, pentru activitatea coordonată de președintele Consiliului Național în cadrul acestei structuri, precum și pentru activitatea desfășurată de către miniștrii PSD.

Un alt principiu adoptat este acela potrivit căruia Consiliul Național al PSD își modifică rolul prin transformarea acestuia din for de decizie într-o structură care propune și dezbate programe și politici în mediul politic, pe de o parte, și creșterea calității procesului de elaborare a documentelor de strategie ale partidului, pe de altă parte. Noua componență a Consiliului Național cuprinde: parlamentari, europarlamentari, miniștri și secretari de stat, președinți sau vicepreședinți ai consiliilor județene, primari de municipii și orașe și câte trei reprezentanți pentru fiecare județ din partea primarilor de comune.

„Comitetul Executiv Național va reuni membrii BPN, președinții tuturor organizațiilor județene/sector și ai structurilor interne ale PSD. Acesta devine structură de conducere și de decizie a partidului care coordonează activitatea acestuia între Congrese”, este un alt principiu adoptat de social-democrați. S-a votat, de asemenea, pentru elaborarea și adoptarea Codului de conduită și a unei proceduri interne clare de prevenire a unor atitudini și comportamente neadecvate în activitatea de partid.

UPDATE Dragnea ia cuvântul la Congres: „Rămânerea la guvernare. Cu Victor Ponta, normal. Dar să vrea să rămână, nu ne mai faci vreo nefăcută”

Principalele declarații:

„Vreau să îi mulțumesc lui Victor Ponta. Într-adevăr aproape toate deciziile le-am luat împreună. Sper că nu uiți nici tu o seară de februarie 2010 cu un viscol care adusese zăpada până la ferestre când împreună ne-am îndeplinit niște obiective.
Am adus PSD la guvernare, noi știm să depunem o moțiune de cenzură care să treacă.
Eu vreau să continui, să duc la bun sfârșit ce am stabilit atunci. Vreau să fii lângă mine așa cum și eu am fost lângă tine.
Îi mulțumesc lui Gabi Oprea.
Votul de duminică a fost un moment istoric.
Membrii PSD s-au săturat să li se spună mereu baroni, corupți, comuniști.
Votul de duminică este un moment zero de unde începem construcția unui partid nou, autentic de stânga, care va pune pe primul loc oamenii. Este momentul să spunem clar cine suntem.
Vom face politica celor care lucrează în marile întreprinderi și a celor care lucrează în școli și grădinițe, politica celor mulți care nu au sâmbăta și duminica libere, politica celor care inovează, care creează, celor care sunt plecați în străinătate.
Nu tăierile de salarii au ajutat România atunci, ci cei care au plecat să muncească în străinătate.
Să punem în centrul activității noastre politice comunitatea.
Aplicarea criteriilor de integritate îi poate dezamăgi și nedreptăți pe unii din noi. Acestea sunt soluția prin care recâștigăm încrederea oamenilor.
Cod de conduită: să facem o dezbatere serioasă și să ni-l asumăm. Vreau ca PSD să fie primul partid care rezolvă această problemă.
Primul lucru pe care trebuie sa il facem ca sa redevenim partidul oamenilor este sa adoptam acest cod.
Sunt foarte mulți oameni care vor să se înscrie în partidul nostru. Dar sunt șefi de organizații care vor să păstreze organizația doar pentru ei. Vreau să vă spun că acest lucru va înceta. Acestor tineri trebuie să le deschidem ușa ideologică a stângii. PSD a făcut greșeli politice, strategice, erori de personal. Nu aș vrea să uităm de greșeala strategică pe care am făcut-o în Transilvania. Am pierdut electoratul prin alianțe cu partide minoritare și radicale. Să refacem punțile rupte cu intelectualitatea de stânga.
Am greșit când am căzut în razboiul mediatic declanșat de Traian Băsescu”.

Vă propun un gest simbolic, dar sincer și profund. Multă vreme nu am avut curajul să ne asumăm istoria. Ne-am ferit să ne asumăm trecutul recent. Nu am avut curajul să condamnăm crimele dictaturii comuniste. Nu ne-am asumat greșeli făcute în primii ani după revoluție, cum ar fi evenimentele din Piața Universității.
Vreau să vă ridicați în picioare și să păstrăm un moment de reculegere pentru victimele dictaturii comuniste.
Din această clipă privim spre viitor.
…Rămânerea la guvernare. Cu Victor Ponta, normal. Dar să vrea să rămână, nu ne mai faci vreo nefăcută (Dragnea îl arată pe Ponta.). Te tăiem de la Facebook.
Regionalizarea trebuie să redevină un obiectiv al nostru. Un alt obiectiv este sincronizarea alegerilor care să se desfasoare o dată la cinci ani.
Fără presa o societate este oarbă. Cred că este nevoie ca noi să propunem măsuri de susținere pentru ca presa să își redobândească integritatea.
Mă gândesc la reduceri de TVA, scutiri de impozite pentru angajarea jurnaliștilor tineri”.

UPDATE Delegații au validat rezultatul alegerilor de duminica trecută, în care Dragnea a fost ales președinte.

Dragnea a fost declarat președinte al PSD cu unanimitate de voturi. Potrivit rezoluției citite de Florin Iordache, Dragnea a obținut la scrutinul intern, care a avut loc duminica trecută, 442.650 de voturi pentru dintre cele 457.764 exprimate de membrii de partid.

UPDATE Victor Ponta, discurs la Congresul PSD: „Liviu știe că are mandatul meu de prim-ministru pe masă”

Principalele declarații:

„Așa cum dumneavoastră m-ați sprijinit, așa vă voi sprijini și eu. În 2002 când am fost ales președinte al TSD am crezut că mi-am atins maximul carierei politice.
Concurez, și sper că nu se supară, cu Adrian Năstase, la cel mai bun Guvern de după 1989.
În 2010 eram un partid înfrânt, în 2015, toți cei de aici din sală am câștigat foarte multe bătălii: cei mai mulți primari, președinți de CJ
Vreau să vă mulțumesc, a fost cea mai mare onoare și mândrie din viața mea să fiu președintele PSD
Toate deciziile bune le-am luat împreună. Și toate deciziile greșite le-am luat împreună, Liviu.
Vorbeam cu Marian Oprișan. I-am spus ‘Marian, iată se termină 5 ani și jumătate de dictatură a lui Ponta’. Și el mi-a spus: „Aoleu, să vedem ce vine”. Înseamnă ca este nevoie de un lider puternic.
Îi mulțumesc cuiva care este în sală, domnului președinte Ion Iliescu, dar și cuiva care nu este în sală, dar sper că se uită la televizor, domnului Adrian Năstase.
Unii dintre noi, cum este și Liviu, plătesc pentru faptul că am îndrăznit să credem că poporul este cel mai important. Să fiți partidul oamenilor, nu al instituțiilor.
Liviu știe foarte bine, din prima zi, că are mandatul meu de prim-ministru pe masă. Sunt convins că îl va folosi spre binele nostru, al tuturor. Și, deocamdată, mergem, guvernăm bine și putem să facem și în 2016 o mulțime de lucruri bune care să arate că doar PSD-UNPR-ALDE pot să guverneze bine România. Asta vreau să fac și sper să am sprijinul dvs.
Glumeam cu Liviu că doar PSD poate trece o moțiune de cenzură…să îmi spuneți deci când e momentul.
(despre ideologie) Domnul Dâncu spune ca domnul președinte, mai la stânga. Eu o să fiu de acord cu Adrian Năstase și o să spun „mai la centru”, pentru că acolo sunt cei mai mulți cetățeni.
În politică avem un singur adversar în continuare, tot pe Traian Băsescu. Este singurul care are capacitatea să se bată cu noi.
PSD este ca Pasărea Phoenix. Și eu fac parte din acest partid”.

UPDATE Congresul PSD, la care participă 4.000 de delegaţi, a început duminică înainte de prânz.

Secretarul general al PSD, Andrei Dolineaschi, a prezentat, în debutul Congresului PSD, lista invitaţilor străini la evenimentul social-democraţilor, fiind prezenţi şi trei ambasadori, respectiv ai Chinei, Cehiei şi Greciei. Alte ţări şi-au trimis reprezentanţi ai corpului diplomatic, cum este SUA, China, Rusia, Germania, Marea Britanie, Irlanda de Nord, Bulgaria, Cehia, Grecia şi Republica Moldova. La Congresul PSD sunt prezenţi şi reprezentanţi ai Comisiei Europene la Bucureşti. Au fost invitaţi lideri ai partidelor social-democrate din Europa. La Congres participă și Ion Iliescu.

UPDATE Liviu Dragnea a declarat duminică, înainte de Congres, că și-ar dori ca vicepreședinții formațiunii să nu fie aleși „de bilețele” și că așteaptă de la viitorul președinte executiv ceea ce fostul președinte al PSD, premierul Victor Ponta, a așteptat de la el când a fost numărul doi în partid. „Le doresc să nu iasă vicepreședinți aleși de bilețele. Nu aș vrea să mai văd bilețele prin sală. Le-am tot transmis asta și sper să înțeleagă că aceste funcții îi vor face să aibă șansa să muncească mai mult decât alți colegi și trebuie să fie pregătiți de muncă, începând de mâine, de la ora 11.00. De la președintele executiv am multe așteptări, dar ca să spun foarte simplu și foarte ușor de înțeles: am de la el așteptările pe care le-a avut Victor Ponta de la mine. Ce am făcut eu pentru Victor Ponta aș vrea să facă președintele executiv pentru mine și pentru partid”, a spus Dragnea, duminică, înainte de Congresul PSD.

Sunt 15 candidați care vor concura pe 10 funcții de vicepreședinte alocate bărbaților și șase femei care și-au depus candidatura pe cele patru locuri de vicepreședinte alocate organizației de femei a partidului. Cei 15 candidați sunt: Andrei Dolineaschi, Mihai Tudose, Victor Negrescu, Georgian Pop, Mihai Fifor, Gabriel Vlase, Ioan Vulpescu, Gheorghe Șimon, Mihai Chirică, Viorel Ștefan, Nicolae Bănicioiu, Mihai Sturzu, Constantin Niță, Marian Cătălin Rădulescu, Marius Adrian Dobre. Vor candida pentru funcțiile rezervate femeilor Gabriela Firea, Doina Pană, Aurelia Fedorca, Lia Olguța Vasilescu, Gabriela Crețu, Ecaterina Andronescu.

Pentru funcția de președinte executiv se bat președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, susținut de Liviu Dragnea, și fostul ministru Constantin Niță.

Valeriu Zgonea a declarat, duminică, înaintea începerii Congresului PSD, că proiectul partidului este important şi nu funcţiile, adăugând că el crede în proiectul lui Liviu Dragnea.

„Le urez tuturor candidaţilor succes, România este importantă pentru noi, proiectul pe care noi azi îl prezentăm prin vocea preşedintelui partidului este important, funcţiile nu sunt întotdeauna importante, deşi ştiu că presa este încântată de bătălia pentru funcţie”, a declarat Valeriu Zgonea.

„Eu sunt acelaşi om loial, pe care se poate baza preşedintele partidului şi îmi place întotdeauna să fac echipă cu cei din Partidul Social Democrat care cred că România merită o guvernare aşa cum am demonstrat-o în ultimii trei ani. Am discutat toţi să facem echipă, echipa este întotdeauna importantă, proiectul este important. (…) Este un proiect în care noi credem, eu cred din toată inima, l-am văzut, cred în proiectul lui Liviu Dragnea”, a mai spus Zgonea.

Dragnea anunța, vineri, că în cadrul Comitetului Național Executiv au fost efectuate o serie de modificări la statutul PSD care vor fi supuse validării Congresului.

„La statut au fost câteva modificări. Numărul de vicepreședinți este diferit de cel actual. Biroul Permanent Național este constituit din cei care sunt aleși în congres, respectiv președinte, președinte executiv, vicepreședinți, în schimb participă de drept la BPN cu drept de vot prim-ministrul, președintele Consiliului Național, președinții organizațiilor de tineret, femei, pensionari, secretarul general și secretari regionali”, a spus Dragnea.

Vor fi opt secretari regionali, ca și în prezent, câte unul pentru fiecare regiune de dezvoltare.

„Vor fi secretari regionali, câte unul pentru fiecare regiune de dezvoltare. Acum avem opt, vor fi opt. De asemenea, Consiliul Național va avea alte competențe. Nu va mai fi o structură așa cum este acum formată din aproximativ 1.200 de delegați care erau chemați o dată pe an să asculte niște discursuri și eventual să adopte niște rezoluții. Va deveni o structură de specialitate a partidului formată din toți parlamentarii partidului, președinții de Consilii județene sau vicepreședinți unde nu avem președinți, primarii de municipii, primarii de orașe și câte trei reprezentanți ai primarilor de comune din fiecare județ și vor avea în subordine departamentele de specialitate ale partidului”, a spus președintele PSD.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioana Radu 8519 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.