După alegeri: „Iubiți Rusia, dacă vreți să o înfrângeți“

Vladimir Putin a câștigat al patrulea mandat prezidențial, obținând 76,7% din voturi, la o prezență de 67,4% la scrutinul de duminică. Eliminând cele circa opt milioane de voturi despre care unii statisticieni occidentali spun că au fost adăugate fraudulos la această participare, rămâne o prezență de 60% care să dea legitimitate regimului. Constituția, pe care Putin nu a semnalat că ar dori să o schimbe, nu-i dă dreptul la o a treia candidatură consecutivă pentru un mandat de șase ani. Ar putea însă candida Putin în 2030? La conferința de presă de după vot, Putin a fost limpede: „Faceți calculul. Să stau acolo până la o sută de ani? Nu“.

Un Putin „radios“, care „nu a lăcrimat, ca în 2012“, a apărut în Piața Manej din Moscova imediat după vot, scrie Moskovski Komsomoleț. „Suntem condamnați la succes. Pe marea noastră echipă națională o așteaptă succesul!“, a spus Putin. Pentru presa rusă, succesul nu poate fi decât reușirea „saltului“ economic anunțat de președintele Putin pe 1 martie, în discursul despre „starea națiunii“, atunci când a prezentat și cele mai noi arme din arsenalul rus. Un „salt“ despre care analiștii de la Bloomberg spun ca este imposibil pe fondul cheltuielilor cu aventurile militariste ale țării, cu o economie șubredă și în condițiile în care SUA vor sprijini Ucraina cu arme letale.

Mai este însă vorba despre succes în marea confruntare internațională ce urmează. „Pentru prima dată în istoria noastră modernă, alegerile prezidențiale au loc pe fondul confruntării extrem de violente cu Vestul. Practic, nu sunt șanse ca lucrurile să se liniștească în următoarele zile, luni, chiar și în următorii ani“, scrie Moskovski Komsomoleț. Aceeași perspectivă a unei certe mari confruntări și în presa americană. „Apatia electoratului a fost înfrântă la fel de ușor cum Putin își îmblânzește rivalii. A crescut probabilitatea unei predări a puterii către un succesor la fel de dur, iar Vestul trebuie să se pregătească pentru o lungă perioadă cu o Rusie dură, ostilă, vicleană și nedispusă la compromisuri. Ar fi nevoie de un miracol ca țara să o ia pe altă cale“, scrie Leonid Bershidsky pentru Bloomberg.

Cel mai acut simptom al confruntării Rusia-Occident este acum scandalul tentativei de asasinare în Marea Britanie a fostului agent GRU Serghei Skripal. Ministrul britanic al Apărării, Gavin Williamson, a declarat că Rusia „ar trebui să tacă și să plece“. Nu astfel se obțin rezultatele dorite de la Rusia, scrie publicația rusă citată. „Britanicii au impulsionat prezența la urne. Cu cât Vestul va face mai multă presiune, cu atât mai puține șanse vor avea liberalii. Dacă vreți să-i învingeți pe ruși, trebuie să-i iubiți. Nu poți să sufoci Rusia decât strângând-o în brațe. Însă cine ar avea curajul să recurgă la această hărțuire?“

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4

14 Comentarii

  1. muhahahahahahahaha

    citez:

    „Eliminând cele circa opt milioane de voturi despre care unii statisticieni occidentali spun că au fost adăugate fraudulos la această participare,…”

  2. Aici, Putin are perfectă dreptate: trebuie sprijiniți tinerii ruși care să preia puterea printr-o revoluție. Putin și camarila lui de kaghebiști au sărăcit intenționat Rusia, pentru a putea pune mîna pe puterea absolută, deci e un distrugător, nu un salvator, cum se prezintă!

    • Putin a saracit Rusia)))) De betivul Yeltin ai auzit.Habar nu ai pe ce lume traiesti.Da sa fie sprijiniti tinerii aia sorosisti aia care in naivitatea lor idioteasca cu balele la gura privind la traiul Occidental sa puna Rusia pe tava cel de afara in speranta ca o sa le aduca traiul si malaiul de afara .Asa ca voi dupa 89.

  3. Deci a luat la global maxim 40% din votul popular !Cam putin pentru cat de infumurat e !Dar la ce sa te astepti ,din 80 milioane de votanti in Rusia,30 milioane sunt musulmani!

  4. Cand iti bazezi articolul pe ce scrie Bloomberg trebuie sa dai citate si din alte surse la fel de „neutre” ca sa fie tacamul complet! Nu vezi Machiavelli ca esit depasit de internet? Nu toata lumea este limitata la o singura limba,unii mai pot citi ce zic alte tari,pot filtra stirile si nu au un program anti rusesc. Il trantesti aici pe” Ministrul britanic al Apărării, Gavin Williamson” si Kremlinul ce a zis? „Kremlin Spokesman Dmitry Peskov told reporters that London will need to provide evidence that Russia was responsible for the poisoning of former spy Sergei Skripal and his daughter Yulia, or apologize” sau asta nu poti digera ? Cu propaganda si jumatati de adevar nu te poti numi ziarist nici macar in Koreea de Nord!

  5. 8 milioane de voturi fraudate ??!!?? Domne, „statisticienii” astia occidentali sint sanatosi la cap ? Sau au tendinta sa-i ia pe altii de idioti ? (cum ar fi Nastratin, care probabil ca e absolut sigur ca au fost nu 8, ci 15 milioane de voturi fraudate !). Pai cu ce-au venit domne cu voturile false, cu vagoanele de tren, cu cargoul ?? Sau vor sa ne spuna ca a fost toata populatia Moscovei care s-a invirtit in cerc, de la deschiderea la inchiderea birourilor de vot, si a votat la nesfirsit ? Nenica, nici nu va inchipuiti cit de penibili sinteti, va rid si copiii ! (ps : mai exista totusi o varianta, poate o fi vorba de aceiasi „statisticieni profesionisti” care o dadeau pe baba Clinton invingatoare in fața lui Trump si Brexitul imposibil !)

    • Păstrând proporția, 2 milioane de voturi au fost fraudate și în România, de Dragnea, la referendumul de demitere al marinarului! Când este folositoare mântuitorilor planetei, orice absurditate devine certitudine!

  6. Este greu să iubești Rusia, dar cine o face cu adevărat, descoperă „călcâiul lui…”
    Până una alta, mărețe Urs : felicitări!
    Iar după asta, oprește VREMEA urâtă prin Europa, partea asta a noastră!
    E de ajuns!
    Să vină primăvara, căldură, dragostea, iubirea!

  7. „Dacă vreți să-i învingeți pe ruși, trebuie să-i iubiți. Nu poți să sufoci Rusia decât strângând-o în brațe. Însă cine ar avea curajul să recurgă la această hărțuire?“
    Câtă înţelepciune ?!
    Dar ce să priceapă nişte satanişti convinşi, care-l strâng la piept pe Lucifer ?!

  8. Rusia are un presedinte pe care si l-a dorit. Cui nu-i place e problema lui… sa nu ne ingrijoreze soarta acestei tari… nai bine ne-am uita in ograda proprie…

  9. Domnilor, care sunteti ingrijorati de soarta Rusiei si a poporului rus, care vezi doamne, sufera de foame, de saracie ca urmare a succesul in alegeri a „Tarului Putin”, cred ca nu e cazul sa le plangem de mila rusilor, poporului Rus, sa facem alergie fata de Rusia si presedintele sau Vladimir Putin. Alti postaci-comentatori acuza/critica Liderii mondiali care l-au felicitat pentru alegerea pentru un nou mandat. Nu inteleg de ce, de unde atata ura, adversitate fata de Rusia si presedintele Putin. Ne place, sau nu, in ultimele decenii Rusia a avut doi Lideri de talie mondiala, Mihail Gorbaciov, care a avut un rol important in sfarsitul „Razboiului Rece” si oprirea cursei inarmarii (Devenita aberanta) si acum Vladimir Putin. Consider ca SUA impreuna cu Rusia si China sunt obligate, „sunt Condamnate” sa calaboreze, sa negocieze pentru mentinerea Pacii mondiale. Desigur si alte state puternice economic si militar au un rol important.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.