După ce l-a decorat, Băsescu îl atacă pe dr.Raed Arafat!

Postul naţional public de televiziune s-a făcut preş la picioarele lui Traian Băsescu, din nou, miercuri seara, cu numai câteva ore înainte de dezbaterea moţiunii de cenzură la adresa slugilor din guvernul său. TVR i-a pus la dispoziţie, timp de o oră, trei dintre cele şase canale ale sale care în curând vor deveni şapte !

Şeful statului român a profitat de suspuşenia TVR şi a făcut ce a ştiu mai bine: a atacat opoziţia, presa dar l-a atacat şi pe medicul Raed Arafat, fondatorul în ţara noastră al Serviciului de Medicină de Urgenţă şi Reanimare – SMURD. Băsescu a uitat că în umră cu câţiva ani îl decora pe doctorul Arafat, chiar în noaptea de Revelion. Când a îndrăznit să îi spună că nu e de caord cu ideile sale, Arafat nu a mai fost acelaşi Arafat pentru acest Băsescu:

„Vă mai dau un exemplu de rezistenţă – am avut o discuţie cu Raed Arafat, cel care a creat sistemul SMURD. Dacă este vreun duşman mai mare al apariţiei încă a unui sistem privat de sănătate, el se numeşte Raed Arafat, uitând că el a fost fundaţie la Târgu Mureş, la care şi eu am contribuit cu 2% din salariu pentru că făcea un lucru bun. Nu, statul trebuie să aibă concurenţă. Şi nu văd de ce într-un judeţ al ţării nu ar mai apărea un sistem care să facă concurenţă sistemului de urgenţă. De ce? Poate că există un privat pe care Ministerul Sănătăţii îl autorizează.

Mie nu imi plac oamenii care după ce au evoluat în sistem pe urmă devin duşmanii creării oricărui alt sistem de concurenţă. Aşa ceva nu poate funcţiona într-un stat civilizat. Statul poate asigura principalul serviciu de urgenţă, în care s-au făcut investiţii uriaşe. Nu văd nicio nenorocire dacă aşa cum a început Raed Arafat la Tîrgu Mureş o să apară la Constanţa sau la Suceava un al doilea Raed Arafat. Noul sistem asta va asigura: concurenţa între spitale. Se va stabili un nivel de performanţă al asistenţei medicale. Spitalele care nu îl ating, anul următor îşi vor pierde pacienţii, iar casa de asigurări va contracta servicii în altă parte.”

Pe data de 31 decembrie 2005 Băsescu T. semna Decretul prezidenţial privind conferirea Ordinului naţional “Pentru Merit” în grad de Ofiţer, domnului dr. Raed Arafat, medic coordonator UPU, Serviciul Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare (SMURD) din Târgu Mureş. Distincţia era înmânată în seara aceleaşi zile, la cumpăna dintre ani, pe scena festivităţilor de Revelion din Piaţa Universităţii.

Preşedintele se încruntă la parlamentarii care i-ar putea sta în cale votând moţiunea de cenzură a Opoziţiei:

# „La momentul la care încă mai speram în revizuirea Constituţiei, mi se părea că momentul potrivit era momentul alegerilor locale. Din momentul în care am văzut că nimeni nu mai are acest interes, sigur că nu a mai fost o miză.Măcar venirea pe un numar de 300 de parlamentari trebuie să se facă, mai ales că există o iniţativă în acest sens în Parlament.”

# „N-are importanta cui aparţine iniţiativa, aceasta răspunde pe jumătate rezultatelor referendumului din 2009 – votarea iniţiativei de reducere a numărului de parlamentari, indiferent cui aparţine această iniţiativă. „

# „Este reflexul clasei politice de a-şi păstra privilegiile.  Parlamentarii vor trebui să explice de ce nu se reduce numărul lor, şi vor avea greutăţi să explice de ce nu au respectat rezultatul votului de la referendumul din 2009.”

# „Partidele din coaliţie pot face reducerea numărului de parlamentari la 300.  Dacă vor ! Pot face vot uninominal pur. Dacă vor.”

# „Parlamentarii din opoziţie resping ideea revizuirii Constituţiei, la fel ca şi UDMR-ul din coaliţie.  Schimbarea modalităţii de vot şi reducerea numărului de parlamentari se pot face, dar cu divergenţe.”

#”Trebuie făcuţi paşi înainte pentru introducerea votului uninominal curat.”

Din celelalte declaraţii ale preşedintelui României, redăm, mai jos câteva mai importante:

„La întâlnirea cu ambasadorii UE s-a transmis către toţi colegii din Consiliul European mesajul că România ar putea avea o problemă cu noile măsuri, pentru că introducerea în Constituţie necesită modificarea actului fundamental cu două treimi şi un referendum naţional. În aceste condiţii, România vrea şi o soluţie alternativă – introducerea în Constituţie a noilor prevederi ale acordului de uniune economică consolidată într-un timp mai îndelungat, dar ratificând toate celelalte tratate.  

Astfel se creează mecanisme de disciplinare bugetară.

Acest proiect de acord interguvernamental era deja redactat pentru cei 17. Acum este deschis si tarilor non- euro. este deschis ratificării şi ţărilor non euro, deci şi României, iar acest lucru este benefic.

În urma raportului Comisiei prezidenţiale pe sănătate s-a trecut la elaborarea unui proiect. Ce a apărut astăzi pe agenţii e dezinformare. Recomandările sunt de acum trei săptămâni. Va trebui să se organizeze o licitaţie internaţională, selectarea de societăţilor cu experienţă.

Am adus cu mine pentru că bănuiam că mă întrebaţi, asigurarea de sănătate făcută după ce m-am operat la Viena. Acea casă de asigurări a primit astfel nişte bani în plus. Vor fi foarte mulţi oameni care vor vrea să se asigure pentru pachete mai mari de servicii de sănătate şi atunci vor veni bani mai mulţi în sistem.

Observaţiile FMI şi ale Băncii Mondiale arătau că era nevoie de un pachet minim garantat de asigurare. Aceste lucruri se fac. Nu sunt drame care să împiedice lansarea în dezbatere.

FMI nu are expertiză în acest domeniu, dar şi-a dat cu părerea.

Ministrul Sănătăţii este un om deschis la reformarea sistemului. Ministrul ăsta nu are nimic de politruc. Înainte de a veni la minister a lăsat bisturiul jos. Ştie că nu se pot controla banii, că pacientul nu are prea multe opţiuni.”

Traian Băsescu se jură că nu dă indicaţii preţioase magistraturii, dar după metoda generalul Oprea-Izmană, i-a reevaluat până şi pe procurorii care-i erau atât de dragi altă dată:

# „Dacă există vreun procuror în România care a primit instrucţiuni de la preşedinte, premier, vreun membru al guvernului, să facă vreun dosar cuiva, s-o spună public. Vă garantez că nu există. Una din mizele mandatului preşedintelui a fost curăţenia justiţiei.

Uneori procurorii sunt excesiv de independenţi, fără nicio legătură cu celelalte puteri ale statului.

Rezultatele date de instanţe nu sunt o confirmare a acurateţei cu care au lucrat procurorii de la DNA, în mod deosebit. Aici au fost oamenii politici ale căror mandate sau cariere s-au întrerupt. Cam jumătate din sentinţe au arătat oameni nevinovaţi: din 8 sunt 4 şi 4. „

# ” Sunt şi foarte mulţi care au fost luaţi de acasă sau de la serviciu, duşi la judecător, care e tentat de regulă să îl creadă pe procuror şi, după ce oamenii au stat 29 de zile, nu a mai auzit nici Dumnezeu de dosarele acelea. Există o uşurinţă în a pune oameni sub acuzare. Morega este achitat. Paul Păcuraru achitat pentru afaceri suspecte în legătură cu Morega. Păcuraru nu e o pierdere a politicii româneşti. Problema este de nevinovat şi vinovat. Acest lucru pune un semn de întrebare asupra profesionalismului unor procurori DNA.”

#”Conform legii, nu răspunde procurorul sau judecătorul pentru distrugerea carierei unui om politic. Asta îndreaptă spre ideea unei discuţii cu majoritatea parlamentară asupra răspunderii magistraţilor. Problema răspunderii magistraţilor devine tot mai acută.
Cu mai puţine abordări fanteziste şi cu mai multe probe clasice au mai mult succes decât atunci când încep să imagineze.”

# „Şi eu am trecut prin faţa procurorilor şi niciodată nu şi-au permis şantajul, dar ce am văzut într-o discuţie înregistrată între doi procurori de la DNA şi un procuror suspectat m-am gândit ce face un om simplu în faţa unui procuror.Evoluţiile ne arată că atunci când e vorba de controlul preşedintelui sau al Parlamentului trebuie să fie un filtru. Parlamentul va trebui să fie foarte atent la avizele pe care le dă.”

Băsescu se laudă cu Raportul lui Tismăneanu

# „Singurul efect al condamnării comunismului a fost că rămâne un document politici asumat, în care principalele orori ale comunismului sunt marcate. Epoca aceea a distrus o elită politică, intelectuală. Îi vedeţi pe nord-coreeni acuma. Câţi ani nu a aplaudat poporul român liderii cu voioşie?”

# „Rezultatele sondajelor sunt răzbunări pe neîmplinirea aşteptărilor, dar nimeni nu ar mai vrea să trăiască cum a trăit în comunism. Cine ar vrea doar două ore la televizor, coadă la tacâm sau la cartelă, cine ar vrea să citească reviste străine pe ascuns?  Doar oamenii iraţionali mai vor o întoarcere la comunism.”

# „În 1989 România exporta de 10 miliarde de dolari.  Acum încheiem cu 45 miliarde euro exporturi. „

Preşedintele aşteaptă recunoştinţă de la popor,  zburdă optimismul în domnia sa şi are o problemă cu mass-media:

# „Aştept solidaritate de la români, pentru că 2012 va fi tot un an de criză.

Nu avem de ce să fim pesimişti. Oricât de mare ar fi recesiunea, avem resurse să obţinem o uşoară creştere economică. Ne atingem obiectivul de creştere de 2%. Construcţia de autostrăzi merge tot mai bine, vom adera la noul tratat inter-guvernamental pentru că acolo ne este locul – între ţările care se consolidează fiscal. România stă mai bine din punctul de vedere al datoriilor şi deficitelor  decât alte ţări care dau lecţii.”

# „Presa dă numai exemple care ne dezavantajează.”

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cristian Oprea 843 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.