După detenţia din SUA şi Franta, Manuel Noriega va sta în închisorile din Panama

Autorităţile franceze l-au anunţat pe Manuel Noriega, fostul lider al statului Panama, că va fi extrădat în ţara sa, unde are de ispăşit o pedeapsă de 20 de ani de inchisoare pentru încălcarea drepturilor omului.

După eliberarea din SUA, în 2010, autorităţile panameze au reclamat transferul lui Noriega în Panama, unde generalul a fost condamnat în contumacie pentru implicarea sa în asasinarea şi dispariţiile misterioase a mai multor opozanţi ai regimului său. Cum în Panama exista încă o mişcare puternică pro-Noriega, Washingtonul a preferat extradarea acestuia în Franţa, pentru a preveni o eventuala destabilizarea a regimului proamerican din Panama.

Noriega a fost transferat în Franta în 2010 şi a fost condamnat la şaptre ani de închisoare pentru spălare de bani. Înainte de aceasta, Noriega a fost închis 20 de ani în Statele Unite pentru trafic de droguri şi spălare de bani, după ce o vreme colonelul a fost plătit de CIA. Detenţia lui Noriega a început în 1989, atunci când a fost îndepărtat de la putere în urma unei intervenţii americane în Panama.

În ţara sa, Noriega este acuzat de crime, dar cum este trecut de 70 de ani, legea îi permite să-şi execute sentinţa la domiciliu.

Manuel Noriega are la dispozitie o lună pentru a ataca decizia Franţei de a-l extrăda.

Manuel Noriega a fost pentru mult timp şeful serviciilor de informaţii, în timpul mandatului lui Omar Torrijos, preşedintele panamez care a reuşit, în 1978, sa redobândească autoritatea asupra Canalului Panama, deţinută până atunci de SUA. Dupa ce Torrijos a murit într-un misterios accident de avion, în 1981, Noriega a preluat funcţia supremă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.