E oficial: Romgaz taie gazul producătorului de agent termic Elcen

Producătorul de gaze ROMGAZ Mediaş, companie de stat, sistează de luni livrarea de gaze naturale către ELCEN Bucureşti, producătorul agentului termic din Capitalei, din cauza unei datorii de 300 milioane de lei, şi prin urmare se opreşte şi furnizarea de apă caldă şi căldură către RADET. Această situaţie disperată pentru aproape 500 mii de locuinţe încă racordate la reţeaua centralizată de energie termică va fi evitată dacă se va găsi o soluţie de ultimă oră, agreată de toate părţile.

„În data de 12 noiembrie 2015 Consiliul de Administraţie al Societăţii Naţionale de Gaze Naturale ROMGAZ S.A., în urma reanalizării situaţiei contractuale cu clientul său S.C. Electrocentrale Bucureşti S.A. (ELCEN, n.r.), a luat act de faptul că, în ciuda eforturilor depuse de ROMGAZ pe tot parcursul anului 2015, eforturi intensificate din luna septembrie 2015, nu a fost îndeplinită condiţia stabilită de
Consiliul de Administraţie, necesară şi obligatorie pentru “continuarea relaţiilor contractuale după data de 15 noiembrie 2015” şi anume “Prezentarea până la data de 15 noiembrie 2015 a unui program ferm de stingere a datoriilor restante înregistrate faţă de ROMGAZ”. Până la data prezentei Electrocentrale Bucureşti S.A., care înregistrează o datorie restantă de peste 300 milioane lei către ROMGAZ, nu a solicitat prelungirea relaţiilor contractuale, cu respectarea condiţiilor solicitate de ROMGAZ, respectiv prezentarea unui program asumat de stingere a datoriilor restante, însoţit de instrumente de garantare. ROMGAZ îşi exprimă disponibilitatea de continuare a relaţiilor contractuale cu Electrocentrale Bucureşti S.A., numai în condiţiile respectării prevederilor legale şi a intereselor companiei şi ale acţionarilor acesteia”, a declarat Virgil Metea, directorul general al ROMGAZ.

În schimb, Marcel Octavian Nicolaescu, directorul general ELCEN, susţine că societatea pe care o reprezintă ar putea primi o perioadă de grație de un an pentru achitarea datoriilor către Romgaz, iar eșalonarea acestora se va face pe o perioadă de 3-5 ani, conform unei declaraţii dată Agerpres. „Noi ieri am avut un CA al ELCEN, în trei runde, și în ultima rundă am ajuns și la o formulă finală de a accepta
continuarea relațiilor comerciale în condițiile în care ne acceptă o perioadă de un an de grație și o eșalonare a datoriilor pe o perioadă de 3-5 ani. Acum am fost la acționar, se pare că acceptă această variantă și vom avea gaze ca să producem apă caldă și căldură pentru bucureșteni”, a afirmat Nicolaescu.

Vineri dimineaţa, oficialii RADET au ameninţat din nou că vor lăsa Capitala fără căldură pe motiv că nu a fost aprobat bugetul de venituri al regiei pentru 2015 de către Consiliul General al Municipiului Bucureşti. Directorul regiei Gabriel Dumitraşcu a spus că acest lucru se va întâmpla în maxim o săptămână.

”Nu e un secret că cel puțin în mandatul pe care l-am început în aprilie am încercat să imprim RADET-ului o comunicare relevantă, pentru că avem o obligație de transparență față de consumatori, pentru ca fiecare să își facă socotelile personale în funcție de datele pe care le comunicăm. Săptămâna trecută a avut loc o întâlnire la ministerul Energiei, la care a particitpat directorul RADET, reprezentanți ai ELCEN și ROMGAZ. Atunci s-au convenit măsurile care trebuie abordate în perioada următoare pentu o debolcare a situației financiare. Am fost surprinși când, pe data de 5, am primit un comunicat din partea ELCEN, prin care ne aduceau la cunoștință că ROMGAZ a decis să oprească livarea de gaz către ELCEN. Pe cale de consecință, ELCEN nu va furniza agentul public RADET-ului. Am adus la cunoștință publicului acest lucru, printr-un comunicat”, a declarat directorul Dumitrașcu.

Directorul RADET l-a atacat şi pe ministrul energiei, Andrei Gerea, care este responsabil de activitatea ELCEN, compania care produce căldura pentru Capitală, şi ROMGAZ, firma producătoare de gaze naturale. ”Am constatat că domnul Gerea a avut o comunicare tendențioasă, mincinoasă, politizată și neprofesională. În aceeași săptamână, ELCEN propusese, cu girul ministrului, RADET-ului și Primăriei, un protocol de reeșalonare a datoriilor RADET către ELCEN pe o perioada de zece ani.
Este interesant că nici cel mai veros cămătar nu ar fi propus ce a girat ministrul, o dobândă penalizatoare de 0,05% pe zi la sumele scadente pe zece ani duce la o dobândă anuală de peste 18%. Spuneți-mi dacă știți vreo bancă care ia dombândă de 18%. Asta peste dobânda penalizatoare prinsă în acel cuantum de 3,4 miliarde pretins de ELCEN. Ce dovadă mai bună de lipsă de profesionalism ar putea da domnul Gerea decât girarea acestui document?”, a declarat directorul RADET.

Prmierul interimar Sorin Cîmpeanu a declarat pentru România TV că încearcă să rezolve situaţia căldurii din Bucureşti, adăugând că este în contact cu conducerea primăriei. De asemenea, şeful interimar al Guvernului, Sorin Cîmpeanu, a menţionat că, în teorie, este o problemă între primăria Capitalei şi RADET, însă pe circuit sunt legate şi companii de stat care sunt în subordinea Ministerului Energiei. În acest sens ar fi vorba despre ELCEN, care furnizează căldură pentru RADET şi ROMGAZ care furnizează gaze naturale către ELCEN.

Cauzele care au dus la situaţia actuală a regiei de termoficare sunt:

– Nerealizarea procesului de transfer al Electrocentrale Bucureşti de la Ministerul Energiei, Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Mediului de Afaceri către Municipiul Bucureşti şi fuziunea de creare a Sistemului de Alimentare Centralizată cu Energie Termică, încălcând Memorandumul adoptat de Guvernul României în data de 23 martie 2013;

– Datoriile Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice către regia autonomă, în sumă de aproximativ 715 milioane de lei (715.352.764 lei).

– Datoriile Primăriei Municipiului Bucureşti către regia autonomă care sunt în valoare de aproximativ 260 de milioane de lei (258.969.243 lei). Aceste datorii sunt înregistrate ca urmare a nerespectării protocolului încheiat între Primăria Municipiului Bucureşti, ELCEN şi RADET, protocol aprobat printr-o hotărâre de Consiliu din 2008.

– Neachitarea la termen a deconturilor Primăriei Municipiului Bucureşti către Radet privind subvenţia la încălzire. În prezent, suma totală este de aproximativ 250 de milioane de lei (249.978.156 lei),aferentă perioadei februarie – august 2015;

– Datoriile acumulate de RADET Bucureşti către furnizori, în special Enel (22.250.124 lei), Apa Nova Bucureşti (8.468.586 lei) şi GDF Suez (5.100.000 lei);

– Imposibilitatea efectuării investiţiilor în ultimii 10 ani din cauza nealocării de fonduri privind modernizarea instalaţiilor care aparţin patrimoniului public al Municipiului Bucureşti. Pentru normalizarea furnizării de apă caldă şi căldură sunt necesare investiţii de aproximativ 100 de milioane de euro anual, timp de 10-12 ani, în reţelele şi centralele aparţinând Municipiului Bucureşti.

– Refuzul Primăriei Municipiului Bucureşti de a înainta spre aprobare Consiliului General al Municipiului Bucureşti actualizarea tarifului din anul 2011 până în prezent. Ceilalţi furnizori de servicii au preţuri majorate cu peste 40 de procente.

De asemenea, neaprobarea bugetului rectificat pe anul 2014 şi a celui pentru anul în curs va avea drept rezultat, începând cu data de 15 noiembrie 2015, blocarea din punct de vedere economic a activităţii regiei. După această dată regia nu mai poate angaja nicio cheltuială, conform prevederilor Ordonanţei nr.26/2013.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4592 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.