Ecologizare pe lacul de acumulare Siriu. 30 de saci umpluţi în 3 ore

Locuitorii oraşelor Nehoiu şi Pătârlagele din judeţul Buzău au colectat, în mai puţin de 3 ore, de pe luciul Lacului de acumulare Siriu, 30 de saci de deşeuri, în urma unei acţiuni de ecologizare la care au participat entuziaşti ai sportului nautic pe Stand Up Paddle (SUP).

Activitatea a fost organizată de Grupul de iniţiativă CLOSER, formată din cetăţeni ai celor două oraşe împreună cu membrii clubului paddleX din zona de nord a judeţului.

„La deschiderea sezonului de activităţi de agrement acvatice sau pe apă pe Valea Buzăului, ghizii paddleX şi câţiva prieteni au profitat de temperaturile ridicate de la sfârşitul lunii martie pentru a explora Lacul Siriu. Găsind un număr mare de deşeuri din plastic plutind pe suprafaţa lacului, iubitorii de vâslit s-au decis să organizeze o activitate menită să cureţe malurile de deşeuri şi să atragă atenţia asupra poluării masive a apelor judeţului. O echipă formată din 5 entuziaşti şi specialişti s-au urcat pe plăcile de SUP şi au vâslit spre locul propus pentru ecologizare. În 3 ore au umplut 30 de saci de 320L cu PET-uri, încălţări, sticle, becuri şi alte deşeuri plutitoare. Eforturilor lor s-au alăturat Administraţia Apelor Române şi Primăria Siriu care a ajutat la ridicarea sacilor de deşeuri prin operatorul de salubrizare. Chiar dacă în urma mobilizării lor au reuşit sa strângă aproximativ 350 de kilograme de deşeuri, luciul apei şi malurile sale sunt departe de a fi curăţate”, a transmis organizatorul acţiunii.

Potrivit grupului de iniţiativă, poluarea cu plastic a apelor este o problemă din ce în ce mai presantă, afectând atât sănătatea faunei şi florei, cât şi pe cea a locuitorilor, ţinând cont de impactul direct asupra activităţilor economice desfăşurate în zonă.

„Tragem un semnal de alarmă, problema microplasticului este de actualitate şi foarte multe dintre PET-urile colectate din apă erau dezintegrate. Am găsit şi foarte multe lucruri bizare în apă, de la biberoane, seringi şi becuri. Cele mai multe au fost PET-urile de bere şi băuturi carbogazoase şi sper ca sistemul de garanţie al ambalajelor să rezolve măcar jumătate din problema poluării apelor”, a precizat preşedintele CLOSER, Auraş Mihaiu.

Zona de nord a judeţului Buzău, parte integrantă din Geoparcul UNESCO „Ţinutul Buzăului”, atrage anual turişti, pe Lacul de acumulare Siriu fiind organizate campinguri, ture cu caiacele, ture de ciclism, hiking, SUP sau rafting.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

5 Comentarii

  1. E plină țara de gunoie!…nu e apă curgătoare,pădure,lac să nu fie pline de gunoie!…normal când te conduc tot gunoaie!…când îi veți băga în saci?…

  2. Aia sunt sacii adunati cu deseuri de la suprafata. Cati saci cu deseuri de constructii si cu femei transate zac pe fund, inca nu se stie.
    Inauntru-i leopardu’…..[Rumburak]

  3. Cântecul lui Benone Sinulescu readaptat
    „Cat e Siriul de mare,
    Doar gunoi în deplasare,
    Valea-plina de orice,
    Din import și d’aice!”

  4. imi e grreu sa inteleg de ce nu se aplica pedepse pentru cei care arunca deseuri. Toate apele, curgatoare, lacuri etc,sunt depozite de gunoaie. Ce s-a scos din caseta Dambovitei depaseste imaginatia.

  5. ZICEM CĂ SUNTEM CIVILIZAȚI,ECOLOGIȘTI -DA-N MINTEA CARE-O MAI AVEM AM RĂMAS CA ACUM 100 DE ANI : CE NU-I BUN PE PLARFORMA DE GUNOI AGRICO-ZVÂRLE-N PĂRĂU! CAM 2-3 GĂLEȚI PE AN DE LA UN BORDEI-ÎNGROPATE O VIITURĂ LA UN COT DE GÂRLĂ ! CUM AM INVOLUAT! ? NU- AM RĂMAS INVOLUAȚI ȘI MOȘCOȘI!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.