House of cards de România

Eminențele cenușii din umbra Guvernului

Darius Vâlcov şi Sevil Shhaideh, cunoscuţi ca apropiaţi ai preşedintelui PSD, Liviu Dragnea

Palatul Victoria adăpostește, pe lângă miniștri și premier, o adevărată armată de funcționărime. Acest detașament de birocrați nu este lăsat de capul său, ci controlat la fel de strict precum miniștrii. Și nu direct de către prim-ministru, ci de către consilierii de stat sau onorifici. Aceștia au rolul nu doar de coordonare a principalilor titulari de portofolii ale Executivului, ci își exercită la vedere influența în deciziile majore, luate la nivel guvernamental.

Numirea lui Darius Vâlcov, Sevil Shhaideh, a Andreei Păstârnac şi Ancăi Alexandrescu arată importanţa unor asemenea funcţii. Toți sunt cunoscuţi ca apropiaţi ai preşedintelui PSD, Liviu Dragnea, fiind concomitent și în grațiile președintelui Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, liderul ALDE. După succedarea a doi premieri care s-au dovedit mult prea independenţi față de linia politică a PSD și a ALDE, la fel ca și o mare parte din foștii miniștri, Liviu Dragnea şi-a instalat în Palatul Victoria premierul ideal, acompaniat de o garnitură de oameni prin intermediul cărora controlează totul.

Păpușarii fac lucruri… trăsnite

Mulți dintre miniștri ajung adesea în situații jenante pentru că fac anumite afirmații, iar ulterior, consilierii lor intervin cu alte puncte de vedere. Mai mult decât atât, majoritatea membrilor cabinetului actual, inclusiv premierul Viorica Dăncilă, se afișează public mai mereu însoțiți de funcționarii care le-au fost atribuiți direct de la partid. Și cheltuielile dispuse prin ministere sunt puse sub lupa oamenilor apropiați lui Liviu Dragnea. Principalele două „creiere“ însărcinate cu soluționarea problemelor financiare sunt consilierii de stat Sevil Shhaideh și Darius Vâlcov. La numirea în funcție de la începutul acestei luni a lui Vâlcov drept consilier de stat în aparatul propriu de lucru al premierului s-a spus, oficial, că acesta are însărcinarea directă să vegheze la îndeplinirea programului de guvernare. „Este un om de o valoare rară din punct de vedere economic şi este cel care împreună cu mine şi cu încă doi colegi am lucrat efectiv la programul de guvernare, care e obligatoriu să fie pus în practică“, îl lăuda Liviu Dragnea pe fostul edil pedelist al Slatinei. Influenţa lui Darius Vâlcov în treburile Guvernului depășește cu mult fișa postului funcţiei sale oficiale, având în vedere că, în baza evaluării miniştrilor făcută de acesta, a fost retras sprijinul politic pentru cabinetul Grindeanu. Și fostul vicepremier Sevil Shhaideh a fost nevoit să demisioneze în octombrie 2017, la insistenţele lui Mihai Tudose, premier la acea vreme. Numai că, tot Tudose a fost cel care a recompensat-o pe Shhaideh cu o nouă funcție, tot în cadrul aparatului de lucru al guvernului. Acesta a numit-o consilier de stat pentru a-i valorifica experienţa în administraţie. La ora actuală, se știe în tot Palatul Victoria că nicio cheltuială din ministere nu se face fără aprobarea ei.

Reevaluații Anca Alexandrescu și Adrian Mlădinoiu

Fosta jurnalistă Anca Alexandrescu este şi ea unul dintre oamenii de bază ai actualei guvernări. Alexandrescu este consilier pe probleme de comunicare a președintelui Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, dar și consilier onorific, pe același domeniu pentru premierul Viorica Dăncilă. Comunicatoarea șefă nu este remunerată și pentru prestația din Executiv, având în vedere cât de bine este plătită lunar de către PSD. Anca Alexandrescu a fost consilier pe comunicare şi al fostului premier Adrian Năstase. Și fostul angajat SPP Adrian Mlădinoiu a fost reevaluat de către liderul PSD, de care îl leagă o veche colaborare. Acesta a fost numit secretar de stat în cadrul Secretariatului General al Guvernului, fiind însărcinat să coordoneze tot ce înseamnă securitatea demnitarilor de la Palatul Victoria. Prima dată, Mlădinoiu a fost ridicat în rangul de secretar de stat de către fostul premier Sorin Grindeanu, el fiind anterior un simplu ofițer de protecție și șofer al lui Liviu Dragnea. Fostul angajat al SPP are o relație apropiată cu Valentin Ștefan Dragnea, fiul liderului PSD, cei doi fiind asociați în două firme. Și fostul ministru pentru Românii de Pretutindeni Andreea Păstârnac face parte din galeria reșapaților politic. Aceasta a fost compensată tot cu un post de consilier pe probleme de diplomație. Iuliana Mihaela Zobuian, numită în funcţia de director de cabinet al premierului Viorica Dăncilă, cu rang de secretar de stat, a mai fost, la rândul ei, în Guvern. Zobuian a fost director de cabinet al liderului PSD, Liviu Dragnea, în perioada în care acesta deţinea funcţia de ministru al Dezvoltării. Secretarul de stat a fost unul dintre martorii-cheie în dosarul Referendumul, în care Liviu Dragnea a fost condamnat definitiv la doi ani de închisoare cu suspendare. Ciprian Pandea, reconfirmat secretar de stat la SGG, a intrat și el în Guvern încă din ianuarie anul trecut. Tânărul lider interimar al PSD Călărași a fost mai întâi subsecretar de stat la Ministerul Tineretului și Sportului, fiind apoi desemnat pe 20 iulie 2017 secretar de stat în SGG.

 

New entry-uri pe sinecuri

Dintre „prospăturile“ politice din Palatul Victoria fac parte și o serie de parașutați din teritoriu. Oana Pintilei a fost numită recent secretar de stat la Secretariatul General al Guvernului (SGG). Destul de tânără și cu experiență doar la nivel local, Pintilei este preşedintele Organizaţiei Femeilor Social Democrate de la Suceava. Și bănățeanul Bogdan Rogin, economist de profesie, a intrat pentru prima dată în Guvern. Acesta a fost în ultimii ani consilier politic în Parlamentul European. Rogin trece drept un specialist în dezvoltare regională și deblocare de fonduri europene.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Anca Toader 86 Articole
Author

12 Comentarii

    • Dar, daca ne gandim ca stia sunt „in spatele” Vasilicai, „in umbra Guvernului”, atunci trebuie sa ne puunem intrebarea; Ce-o fi in creierul marionetei Vasilica?!

  1. Mergea foarte bine și „Eminențele pămantii din umbra Guvernului”!Vai de biata Romanie cu „specialistii”ăștia !

  2. Astia sunt numai „cenusi”; ce credibilitate poate avea acest „guvern Daddy-3” cu asemenea „consilieri”, este de ajuns sa pomenesti doar numele „curatorului de arta” si a servililor ca sa fi de rasul strainilor si batjocora romanilor[in afara de gruparea dansatoarei florycica, mitraliera si plescoianu, of course]!

  3. Sa ne mai miram cum „merge” Romania cu asemenea „eminente cenusii”!!!???

    Dragos Valcov e CELEBRU nu pentru ce-a Facut in SLUJBA Cetatenilor Romani in functiile politice detinute, ci pentru HOTIILE Absolut inedite: 1,3 Milioane de Lei, 90.000 de dolari si 101 Tablouri foarte SCUMPE ale unor celebri pictori(3 de Renoir, 1 JEAN COCTEAU, 1 Picasso, Andy Warhol, Tonitza, Stefan Luchian predate de Valcov Procurorilor DNA, dupa ce le-a cumparat prin Interpusi din BANI NEGRI, PLUS 3 Lingouri de Aur, a cate 1 kg fiecare, deci 3 Kg de AUR ascunse in Cimitir!!!

    Dna SeRvil Shaidehh, cea mult-laudata de Dragnea e din anul 2000 Presedinte al Asociatiei Informaticienilor din Adminsitratia publica!
    Cand vedem ca Adminsitratia publica e NEINFORMATIZATA si inca la nivelul de REGISTRU si PIX plus o multime de functionari publici care se calca in picioare ducand de la unul la altul cate 1 hartiuta, NU putem sa NU recunoastem marile „merite” ale dnei SeRvil in „slujba” Romanilor!
    Restul, de acelasi nivel clientelar, slugi ale lui Dragnea!

    • Ai dreptate lili, unii sunt slugile lui Dragnea, altii ale lui Johanis, altii ale lui Soros, s.a.m.d. Fiecare cu slugile lui. Cei ce n-au gasit loc la autohtoni s-au facut slugi la straini si le dau primilor lectii de patriotism…

  4. Au plecat in afara peste 3 milioane de oameni , totusi numarul bugetarilor si numarul parlamentarilor nu au fost reduse corespunzator. Un sistem bugetar supradimensionat pt a primi toata clientela politica, lipsa transparentei, contractele cu statul si investitiile care nu aduc profit determina cheltuieli greu de acoperit, deci taxe si impozite mari, iar acestea duc la amplificarea coruptiei. Incompetenta conduce la decizii emotionale, se incearca sa se tina sub control efectele, in loc sa fie analizate si eliminate cauzele.Altii, tarile bogate si dezvoltate, nu isi permit luxul sa tolereze incompetenta , coruptia, favoritismele, acolo cei care au probleme cu justitia nici nu apar pe vreo lista de candidati pentru vreo functie, nicidecum sa ajunga sa o ocupe si sa beneficieze de imunitate ori de privilegii speciale.

  5. Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării,a decis ca exprimarea ” Eminențele cenușii din umbra Guvernului”este inadecvata si nu se incadrează în limitele libertății de exprimare ,deci,constituie discriminare deoarece ii denumeste eminente(excelent, excepțional, remarcabil, superior)pe cenusii care fac umbra Guvernului de pomana !S-au siktirit eminentele si au facut plangere!

  6. Daca si infractorul asta dovedit, cu mecla de cimpanzeu, Darius de la Slatina, a devenit „eminenta cenusie”, vai de Romania si de romani !

    • Iti dai seama daca Valcov era botezat Xerxes cate necazuri ne facea ? Asa,e mai simplu cu Darius,s-a dat prins,si eu am un catel Obama,si nu si-a luat-o in cap!

  7. „Mintile intunecate” ar fi fost un termen mai potrivit fiindca „cenusiu” face trimitere la materia cenusie a creierului si sugereaza inteligenta. Insa ce inteligenta poti avea sa duci tara in prapastie ca sa-i fi pe plac unui sef ca Dragnea?
    Pomul se cunoaste dupa roade iat un creier dupa cum gindeste. Cind ai o gindire gunoi si emiti numai timpenii ce duc la distrugerea tarii nu te poti numi inteligent. Cine isi taie creanga pe care sta sau distruge tara in care traieste si el cu familia lui, nu se poate numi om inteligent. Nu exista ratiune si argument ce sa stea in picioare care sa justifice producerea suferintei a milioane de oameni.
    „Mintile intunecate” sau „sufletele bolnave” ar fi termene mai potrivite pentru acesti trepadusi.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.