Enciclopedia parlamentarilor din Educație

Societatea Academică din România lansează, în premieră, Enciclopedia parlamentarilor din Educație, în pregătirea dezbaterilor parlamentare privind noile legi ale învățământului.

Aproximativ o treime dintre membrii Comisiei pentru învățământ din Camera Deputaților (8/26) nu au adresat nici măcar o întrebare Ministerului Educației pe parcursul primei jumătăți a mandatului parlamentar.

La Senat, în Comisia pentru învățământ, jumătate dintre membri nu au susținut nici măcar o declarație politică privind subiectele aflate pe agenda zilnică la categoria educație. Acestea sunt o parte dintre rezultatele cuprinse în analiza Enciclopedia parlamentarilor din educație, pe care Societatea Academică din România a lansat-o în pregătirea dezbaterilor parlamentare privind noile proiecte de lege ale sistemului de învățământ.

„Concluziile analizei noastre asupra activității membrilor Comisiilor pentru învățământ din Camera Deputaților și Senat sunt:
 Se remarcă drept o tendință un control parlamentar ineficient asupra instituției Ministerului Educației, mai ales din partea formațiunilor care alcătuiesc coaliția de guvernare. Aproximativ o treime dintre membrii Comisiei pentru învățământ din Camera Deputaților (8/26) nu au adresat nici măcar o întrebare Ministerului Educației pe parcursul primei jumătăți a mandatului parlamentar, aceștia fiind Elena Hărătău (PNL), Cătălin-Zamfir Manea (minorități), Onuț Valeriu Atanasiu (PNL), Vasile-Aurel Căuș (PNL), Aurel Nechita (PSD), Cătălina Ciofu (PNL), Ognean Crăstici (minorități), Ioan Cupșa (PNL), Olivia-Diana Morar (PNL), Dragoș Gabriel Zisopol (minorități).

La Senat, camera decizională pe problemele privind educația, aproximativ o treime din senatorii care fac parte din comisie nu au exercitat controlul parlamentar asupra instituției care guvernează educația, aceștia fiind Sorin Mihai
Cîmpeanu (PNL, care a ocupat funcția de ministru al Educației în această legislatură), Leonard Azamfirei (PSD), Vasile Dîncu (PSD, care a ocupat și funcția de ministru al Apărării Naționale în această legislatură), Ovidiu Puiu (PSD), Levente Novak (UDMR)“, se arată în document.

Parte a proiectului Monitorul Educației din România, Enciclopedia parlamentarilor din Educație este o analiză comprehensivă realizată de către o redacție formată din 15 elevi, studenți, părinți și cetățeni implicați de buna guvernare în domeniul educației. În ultimele luni, aceștia au analizat activitatea parlamentarilor care activează în Comisiile pentru învățământ din Camera Deputaților și Senat, focalizându-se pe biografiile acestora, declarațiile de avere și interese, precum și dacă aceștia au avut probleme cu legea sau anumite acțiuni în instanță. În pregătirea dezbaterilor parlamentare privind noile legi ale educației, echipa Societății Academice din România (organizația care implementează proiectul Monitorul Educației din România) face publice aceste biografii, pentru ca cetățenii să își poată cunoaște reprezentanții în comisiile care se vor pronunța pe marginea acestor legi.

Pe lângă biografiile parlamentarilor, aducem în atenția cetățenilor o analiză a activității membrilor acestor comisii, din perspectiva exercitării controlului parlamentar, a numărului de declarații politice/luări de cuvânt/poziționări în plen pe subiecte care vizează educația, inclusiv o trecere în revistă a succeselor legislative din primii doi ani de mandat parlamentar. De asemenea, am inclus o serie de recomandări pentru transparentizarea și eficientizarea rolului Parlamentului în dezbaterea privind politicile naționale în domeniul educației.

Enciclopedia este disponibilă la această adresă: https://bit.ly/3XszWim 

Pentru a vedea concluziile monitorizării, cine au fost cei mai activi și cei mai absenți parlamentari în domeniul educației, puteți accesa sumarul executiv al analizei la această adresă: https://bit.ly/3QwsiRH 

Organizația va continua să analizeze dezbaterile din Parlament pe marginea legilor educației și să monitorizeze activitatea aleșilor naționali în următoarea perioadă, în cadrul proiectului Monitorul Educației din România.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

3 Comentarii

  1. Au votat pentru ei ,pentru parlamentari un spor de conditii vatamatoare de minim 2800 lei. Cainii latra,parlamentarii isi vad de propiile interese.Le mai arunca din cand in cand si noua romanilor cate o firimitura,asa din mila sa nu uitam ca ei au grija de noi si depindem de bunavointa lor

  2. Ce să întrebe dacă ăștia sunt analfabeți functionali!…
    Dacă nu iese banul, mucles!…

  3. adevarata democratie este cind …absolut oricine poate fi …ales sa faca ceva despre care n-are nicio pregatire sau experienta…este suficient mandatul popular…la noi 44 la suta din popor este analfabet functional….in romania asa cum se vede in artico;l avem …democratie….

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.