Engie amendată de ANPC pentru practici înșelătoare

Engie amendată de ANPC pentru practici înșelătoare. Furnizorul de gaze trebuie să plătească 50.000 de lei după ce în urma verificării unor oferte, s-au constatat „practici comerciale înșelătoare“, scrie pe pagina sa de FB Sorin Claudiu Susanu.
Șeful CRPC Brașov a scris într-o postare:
„Acțiunile de control a agenților economici care activează în domeniul energiei au continuat și, din păcate, au fost descoperite noi nereguli. Pentru ceea ce am constatat, a fost aplicată o amenda de 50000 lei si se vor face toate demersurile pentru eliminarea neregulilor din contractele încheiate cu consumatorii.
S-a analizat contractul încheiat între consumatori și operatorul economic, în calitate de furnizor, “——ONE 24 – pachet integrat de servicii : gaz, electricitate și servicii tehnice”, precum și oferta aferentă, precursoare încheierii contractului în speță.
În acest sens, în ofertă se indică ”preț fix al energiei pentru 24 luni”, dar în cuprinsul contractului ——-ONE 24, la art.3 „Prețul contractului”, alin.6) se menționează că „Prețul se poate actualiza, modifica conform prevederilor art.7 “Modificarea circumstanțelor” din Condițiile Generale de Contractare, începând cu a 13-a lună”, iar la aliniatul 8) se indică “înainte cu cel puțin 30 zile calendaristice de expirarea perioadei de valabilitate a prețului, vânzătorul va notifica cumpărătorul cu privire la noile condiții de preț“. Se constată astfel, nu doar caracterul contradictoriu al celor două informații înscrise în contractul respectiv, dar și o practică comercială înșelătoare.
De asemenea, la art.4 “Modalitatea de facturare și condiții de plată “ alin.1), lit.a) se indică “pentru a 12-a lună contractuală se emite o factură care va conține regularizarea financiară, în baza datelor de consum primite de la operatorul de distribuție sau operatorul de rețea, precum și regularizarea prețului “, iar la alin.3) se menționează “în cea de a 12-a lună contractuală, vânzătorul va include în factura de regularizare financiară și reîncadrarea categoriei de consum de gaze naturale“, fără ca beneficiarul/consumatorul să fie informat asupra categoriei de consum în care a fost sau ar putea fi încadrat și, cum influențează categoria de consum regularizarea prețului. Menționăm că reiterarea informației privind modificarea prețului energiei, se regăsește și în cuprinsul Anexei 1 la contractul în speță, respectiv “perioadă valabilitate preț – Prețul se poate actualiza/modifica, conform prevederilor contractuale, începând cu a 13-a lună “.
Astfel, prin modul de informare al consumatorilor și prin omisiunile existente în ofertă/contractul de furnizare “—– ONE 24”, se constată că aspectele descrise sunt susceptibile să inducă în eroare consumatorul mediu, determinându-l să ia o decizie de tranzacționare (încheiere contract) pe care altfel nu ar fi luat-o, și reprezintă o practică comercială înșelătoare.
Având în vedere cele manționate, se constată că operatorul economic a încălcat prevederile art.6, alin.1, lit.d) din Legea 363/2007 și se sancționează conform art.15, alin.1, lit.b) coroborat cu art.17, alin.2, lit.c) din Legea 363/2007.“
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4
Author

5 Comentarii

  1. Deci la 12 luni se face si regularizarea prețului dar si „și reîncadrarea categoriei de consum de gaze naturale“, fără ca beneficiarul/consumatorul să fie informat asupra categoriei de consum în care a fost sau ar putea fi încadrat
    deci doua regularizari- financiara si regularizarea pretului !
    Furt p[rin abuzu contractual si plata de doi ori, nelegala prin jocuri si ilegalitati.
    Este de stiut daca a practicat pan acum si precis a practicat dat fiind sumele exorbitante ce vin dupa „regularizari”,iata duble si prin contrafacerea „contractelor ” facute de ei din pix!
    felicitari Șeful CRPC Brașov! Cerem CONTROALE SI IN BUC>< si in ILFOV!

  2. Pai asta e amenda ? 50.000 de lei ,cca10-11 mii de euro pentru o companie atat de mare!! Pai rad si curcile.

  3. In epoca de aur capitalista post ’89, romanul este furat de toti nu doar de cei de la Engie.
    O hotie flagranta si strigatoare la cer in orasul meu este taxa pe ploaie.
    Puteti fi convinsi ca hotii din acestea intalnesti la toti furnizorii de utilitati…..[Leo]

  4. Multumesc ! Cat mai multe articole de acest fel sunt un ajutor pentru romanii la buzunarele carora isi fac drum capusele securice, prin firme si firmulite si firmuloaie la care tot ei comanda! Sub „aura liberalizarii” se creaza monopol in monopol, cu „comisioane” si „servicii” adaugate peste cele existente, pana cand preturile cresc de nu le mai putem plati.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.