Entente cordiale, încă în vigoare

Franța și Regatul Unit mărșăluiesc împreună ca pe vremuri. Aceasta a fost declarația regelui Charle al III-lea care și-a început prima vizită în Franța ca suveran miercuri, în compania reginei Camilla.

Vizita era programată în luna martie, dar a fost suspendată deoarece Parisul și alte orașe franceze au fost scena unor manifestații violente în semn de protest față de reforma sistemului de pensionare, propusă de premierul Elizabeth Borne.

În mod tradițional, vizita în Franța este întotdeauna prima deplasare oficială în străinătate a unui monarh britanic după ce primește Coroana Regală. Cele două țări au luptat cot la cot în timpul ambelor războaie mondiale.

„Entente cordiale” (înțelegere cordială) funcționează, dar, de fapt, au existat probleme între Paris și Londra de când a fost instituit „Brexitul” la 1 februarie 2020.

Britanicii, de exemplu, au nevoie de vize pentru a intra în Franța (membră a UE) și sunt probleme și în comerțul bilateral. Totuși, nimic din toate acestea nu poate altera bunătatea și buna înțelegere a relațiilor bilaterale.
Charles și Camilla vor rămâne în Franța până vineri.  În acest timp, se vor deplasa la Bordeaux, potrivit programului oficial, pentru că „Majestățile Lor vor vizita Paris și Bordeaux, celebrând istoria, cultura și valorile comune ale Regatului Unit și Franței. Este planificat să facă o plimbare în oraș „o parte pe jos, și alta cu tramvaiul”.

În secolul al XIV-lea, Bordeaux aparținea Angliei, când contele de Anjou, viitorul rege Henric al II-lea, s-a căsătorit cu Alienor de Aquitaine, care i-a dat soțului ei, ca zestre, întregul ducat care cuprindea regiunile Bordeaux, Charente și Agen.

În 1453, cei trei au devenit din nou francezi la sfârșitul bătăliei de la Castillon, în cadrul Războiului de 100 de ani, dintre trupele regelui Henri al VI-lea și cele ale regelui francez, Carol al VII-lea.

Faptul că de mulți ani o parte a Franței a aparținut Angliei a justificat vizita lui Carol al III-lea, pasionat de istoria și geografia vechilor posesiuni. De asemenea, se știe că monarhul aprecia vinurile de Bordeaux, care, conform tradiției, „erau necesare pentru a fi servite pe mesele nobilimii engleze”.

În timpul șederii sale la Bordeaux, monarhul britanic va vizita pădurea experimentală Floirac, unde un grup de oameni de știință studiază evoluția zonelor împădurite și efectele pe care le afectează schimbările climatice.

Dar cel mai important lucru este că „entente cordiale”  rămâne în viață.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

5 Comentarii

  1. … cine-i cea mai urita din tara ? Zira (Planeta maimutelor) sau Camila ? Zici ca-s surorile Kessler, pe covorul rosu de la Cannes … cit despre „ei”, zici ca-s doi greieri cu papion, cind i-am vazut salvarii lu’ Sarl am crezut ca e vorba de presedintele Indoneziei ! Cit priveste zaiafetul de la Versailles (pulifriciul crezindu-se in continuare un fel de Ludovic al nu stiu citelea !) nu cred ca le-au dat nici porridge si nici fish and chips, iar un baiat de la Glovo cu o livrare de la McDonald’s nu a fost vazut prin zona ! Pe foamea aasta generalizata, cu toate preturile care au explodat mai ceva decit „o drona ruseasca in Delta) … onscen si indecent !!

  2. nu li se vad genuchii, nu=s in sandale albe nu-s cu bratele dezgolite si nici in roz sau inflorate asa cum poarta consoarta lui Iohannis. Va amintiti cum era imbracata la ceremonia de plecare a lui Basescu de la Cotroceni? Intr=o rochie scurta si inflorata

  3. Deosebiți. Rochia Ducesei de Cornwall, Regina Consoartă Camilla și a Primei Doamne a Franței doamna Brigitte Macron au aceeași culoare albastru de China?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.