Episcopii catolici îl așteaptă cu brațele deschise pe Papă

Episcopii romano-catolici și greco-catolici din țara noastră și din Republica Moldova, reuniți în aceste zile în sesiunea plenară a Conferinței Episcopilor din România (CER), au discutat ultimele detalii ale vizitei Sfântului Părinte Papa Francisc. Adunarea a avut loc la Mănăstirea Părinților Carmelitani Desculți din Ciofliceni (Snagov), în zilele de 10-12 aprilie 2019, fiind găzduită de Arhiepiscopia Romano-Catolică de București.

La deschiderea lucrărilor a luat parte și Nunțiul Apostolic în România, Mons. Miguel Maury Buendía, precum și Mons. Mauricio Rueda Beltz, împreună cu colaboratorii săi de la Vatican, cu care episcopii au discutat despre pregătirile care se fac pentru vizita Papei Francisc în România, din 31 mai – 2 iunie 2019.

Totodată, conform Statutului CER, episcopii au procedat la alegerea Președintelui Conferinței Episcopilor din România în persoana Arhiepiscopului Mitropolit de București, Înalt Preasfinția Sa Ioan Robu. În funcția de Vicepreședinte a intrat automat, conform Statutului CER, Arhiepiscopul Major al Bisericii Române Unite cu Roma Greco-Catolică, Preafericirea Sa Lucian Cardinal Mureșan. În Consiliul Permanent, pe lângă președinte și vicepreședinte au fost aleși Episcopul de Maramureș, Preasfinția Sa Vasile Bizău și Episcopul de Oradea, Preasfinția Sa László Böcskei.

Având în vedere apropiatele alegeri pentru Parlamentul European, episcopii romano-catolici și greco-catolici au considerat necesar să transmită un îndemn către credincioșii catolici și toți oamenii de bunăvoință de a participa la alegerile din 26 mai 2019.

La ultima sesiune de lucru, din 12 aprilie, episcopii catolici din România s-au întâlnit cu Excelența Sa Victor Opaschi, Secretar de Stat pentru Culte, cu care au avut un dialog deschis cu privire la rolul Secretariatului de Stat pentru Culte și al Bisericii Catolice în societatea românească.

În cadrul sesiunilor de lucru, episcopii au discutat și unele aspecte referitoare la inițiativele Operelor Misionare Pontificale, la organizarea Comisiei pentru familie a CER, la activitățile promovate de Caritas ˗ instituția de caritate a Bisericii Catolice ˗, la legăturile cu Conferințele episcopale din alte țări și la organizarea unui pelerinaj național la Lourdes.

Următoarea sesiune plenară a CER va avea loc în perioada 25-27 septembrie a.c., la Baia Mare, găzduită de Eparhia Greco-Catolică de Maramureș.

Episcopii catolici le transmit tuturor Sărbători Pascale binecuvântate.

Conferința Episcopilor din România se întrunește de două ori pe an și îi reunește pe toți episcopii romano-catolici şi greco-catolici din România şi exprimă unitatea Bisericii locale și comuniunea cu Urmașul lui Petru, Sfântul Părinte Papa.

Declarație referitoare la alegerile europene 2019

Noi, Episcopii catolici de ambele rituri din România reuniți la Ciofliceni (Snagov) în sesiune plenară de primăvară, între 10-12 aprilie 2019, inspirați de învățătura Evangheliei îi îndemnăm pe toți oamenii de bunăvoință, în special pe catolici, să își exercite dreptul și responsabilitatea de a participa la vot, la alegerile europene din 26 mai a.c..

Alegerile pentru Parlamentul European reprezintă un moment important pentru viețile noastre în calitate de cetățeni ai Europei. Viitorul nostru depinde, în mare măsură, de rezultatele acestor alegeri, întrucât ele vor contribui fie la slăbirea, fie la consolidarea legăturilor dintre statele continentului nostru, la îndepărtarea dintre cetățeni sau la apropierea lor pe un fundament solid de cooperare și respect reciproc.

Biserica Catolică a crezut și a contribuit în mod substanțial la construcția Europei de astăzi și de aceea îi îndeamnă pe toți credincioșii să acorde propriul vot acelor candidați care, în programul lor, asemenea fondatorilor Uniunii Europene, promovează cultura vieții, familia și demnitatea ei, ocrotirea întregii creații a lui Dumnezeu, acelor candidați care nu-i neglijează pe cei mai slabi și lipsiți de apărare – pruncii nenăscuți, săracii, marginalizații, persoanele cu dizabilități, vârstnicii. Este întotdeauna de preferat să fie votați cei care urmăresc binele comun și promovarea valorilor creștine care au plăsmuit societatea europeană, care pun pe primul loc promovarea tinerilor, care își bazează politicile sociale pe principiul subsidiarității, al solidarității și al dreptății sociale, care promovează libertatea religioasă ca trăsătură fundamentală a unei societăți democratice și susținerea dreptului fiecăruia de a-și manifesta credința în public.

Adresându-vă acest îndemn, dorim să reamintim responsabilitatea cetățenilor catolici în societatea europeană și ne rugăm Bunului Dumnezeu pentru binele țării și al poporului nostru ca parte integrantă a Uniunii Europene.

Cu binecuvântare arhierească”, îndeamnă Episcopii catolici din România

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

9 Comentarii

  1. Aud că la Șumuleu și-a anunțat prezența președintele Ungariei, János Áder. Nu prea mai este în regulă!

  2. Magdaleno, te iubesc! Cel putin din poza, nu se vede asta. Nici unul nu tine bratele deschise, ba vreo trei stau cu mainile ca la zidul de la 11 m, asteptand sutul adversarului. Oricum, consider ca se da prea multa atentie unui eveniment improtant doar pentru niste minoritati religioase.

  3. Iezuitul Bergoglio, in loc sa vina sa ceara iertare in numele ereziei apusene pentru toate crimele si asupririle facute in Transilvania incepand cu 1700, cu inselarea vicleana care isi zice „uniatie greco-catolica”,   vine cu si mai mult tupeu pentru a face prozelitism, pentru a-si bate joc de noi, pentru a implini de fapt planurile trasate lui de oculta iudeomasonica, de promovare a invaziei mahomedane si a sodomistilor, cand l-au instalat in locul celui care  a avut curajul sa aduca in atentia lumii de azi intelepciunea bizantului ortodox :   imparatul Manuel al 2-lea Paleologul in dialog cu un invatat mahomedan la Ankara in 1391 :  “Arată-mi numai ce a adus Mahomed nou, și vei găsi numai lucruri rele și inumane, cum ar fi porunca de a răspândi cu sabia credința pe care o predică”

    https://ihincu.wordpress.com/2016/04/17/doi-papi-un-imparat-bizantin-si-un-invatat-musulman-regensburg-2006/

    Pentru acest adevar oculta iudeomasonica l-a inlaturat pe fostul papa,  si l-a instalat pe acest iezuit care vine acum sa ne batjocoreasca sfintii mucenici care si-au dat viata in Transilvania incepand cu 1700!!!
     https://www.aparatorul.md/papa-vine-in-romania-sa-beatifice-eretici-greco-catolici-care-au-refuzat-dreapta-credinta/

     Cât de legală a fost alegerea Papei Francisc? Mafia cardinalilor progresiști, acuzată că a încălcat regulile pentru alegerea Suveanului Pontif https://evz.ro/legala-alegerea-papei-francisc.html

  4. In opinia mea Maica Domnului ar trebui sa isi ia un aer ofensat si sa plece. Cine le-o fi spus ungurilor ca si ei sunt copiii Domnului?

  5. Dupa cate inteleg, episcopii catolici, la reuniunea de la Ciofliceni, au stabilit sa-l primeasca cu bratele deschise pe Papa! Foarte bine! Insa…doar atat! (Incerc sa las la o parte demersul politic al „adunarii”). Totusi, dna. Buluc a uitat sa ne spuna ca aceasta vizita a fost organizata de Guvernul Romaniei, care l-a invitat pe Papa. Tot Guvernul face si finantarea vizitei acestuia. Invitatia a fost facuta si in nimele Bisericii Ortodoxe Romane. Papa vine sa viziteze Romania, iar Sumuleu este doar unul dintre obiectivele vizitei. Romanii, indiferent de confesiune se vor bucura de vizita sa, nu numai episcopii catolici si „turma” pe care o pastoresc. Cred ca acestea ar fi fost informatiile pe care ar fi trebuit sa le contina „articolul”!!

  6. Papa vine acasa in Tinuturile Catolice, ciobanii se duc acasa, calare pe magari, in Balcani.

  7. Tiganii maghiarizati n-au nici ” tinut „, nici credinta. In Mongolia, de unde vin ei, nu sunt crestini. Ciobanii nostri sunt fii lui Dumnezeu.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.