Epopeea Brexitului se apropie de sfârșit?

Premierul britanic Theresa May ar putea renunţa să supună din nou, săptămâna aceasta, votului deputaţilor acordul retragerii negociat cu Uniunea Eurpeană (UE), în cazul în care nu obţine suficientă susţinere, ceea ce ar conduce la o amânare a Brexitul mai târziu, relatează AFP.

”Nu este sigur” că se va organiza un vot la începutul săptămânii, aşa cum s-a prevăzut, a declarat la BBC ministrul Finanţelor Philip Hammond. ”Noi prezentăm un nou acord doar dacă suntem siguri că un număr suficient de colegi de-ai noştri şi din (micul partid unionist nord-irlandez) DUP sunt pregătiţi să-l susţină pentru ca să treacă în Parlament”, a adăugat el.

Ministrul Comerţului Internaţional Liam Fox a subliniat, la Sky News, că ”va fi dificil de justificat organizarea unui vot, dacă suntem siguri că pierdem”.Tratatul retragerii, rezultatul unor negocieri dure cu Bruxellesul, menit să implementeze un Brexit blând, la 29 martie, a fost respins masiv la 15 ianuarie – cu 432 la 202 voturi – şi la 12 martie – cu 391 de voturi la 242. 

Premierul a prevăzut să-l prezinte din nou deputaţilor marţi, înaintea unui Consiliu European, prevăzut joi. Până atunci, May încearcă să-i convingă pe euroscepticii duri din partidul său şi pe deputaţii din cadrul DUP, aliatul său în Parlament să-şi schimbe poziţia.

Aceştia se opun ”plasei de siguranţă” (”backstop”), o dispoziţie a acordului menită să evite o reimpunere a unei frontiere fizice între Republica Irlanda şi provincia britanică Irlanda de Nord şi care prevede ca Regatul Unit să rămână într-un ”teritoriu vamal unic” cu UE.

Susţinătorii Brexitului se tem că acest lucru le-ar ancora ţara pe termen nedeterminat la UE, iar unioniştii refuză să se confere un statut special Irlandei de Nord.

De ce are nevoie Theresa May

Theresa May are nevoie de votul a 75 de parlamentari suplimentari pentru a obţine ratificarea acordului retragerii.  Unii s-au alăturat taberei sale, precum Esther McVey, care a demisionat în noiembrie din postul de ministru al Muncii, din cauza dezacordului cu textul.

În pofida faptului că acesta rămâne un ”acord prost”, ”alegerea pe care o avem de făcut este (între) acest acord sau niciun Brexit”, a justificat ea duminică la Sky News.  La fel ca ea, un ”număr important” de deputaţi şi-au schimbat poziţia, pentru că alternativele la acordul negociat de Theresa May le par ”prea dezagreabile”, a dat asigurări Philip Hammond. Cu toate acestea, ”rămâne mult de lucru”.

Loială reputaţiei sale îndărătnice, Theresa May i-a implorat din nou pe parlamentari să i se alăture, într-un editorial în Sunday Telegraph.

În cazul în care suferă un nou eşec în Parlament, regatul ar putea ”să nu părăsească UE luni de zile, dacă o va mai face vreodată”, a avertizat ea, mizând pe strategia fricii, în momentul în care tabăra pro-Brexit se întreabă dacă votul său se va concretiza vreodată.

Manifestanţi pro-Leave au început sâmbătă un lung marş de protest din nord-estul Angliei şi până la Parlamentul de la Londra. Theresa May a avertizat, de asemenea, că o amânare îndelungată a Brexitului ar obliga regatul să organizeze alegeri europene la sfârşitul lui mai.

”Ideea ca britanicii să se ducă la urne pentru a alege deputaţi europeni, la trei ani după ce au votat să prăsească UE, este abia suportabilă. N-ar exista un simbol maiputernic al eşecului colectiv al Parlamentului”, a scris şefa Guvernului. Catalogând drept ”ridicolă” o a treia încercare a Theresei May, liderul partidului Laburist, principala formaţiune de opoziţie, Jeremy Corbyn, a avertizat că laburiştii ar putea încerca din nou să dea Guvernul jos.

În cazul în care Guvernul le prezintă din nou deputaţilor acordul retragerii, ”eu bănuiesc că ei vor fi bătuţi din nou”, a declarat Corbyn la Sky News. ”Eu cred că, în acest stadiu, o moţiune de cenzură ar fi justificată”, a adăugat el. Jeremy Corbyn discută, de asemenea, cu deputaţi din alte partide să găsească  alternativă cu privire la Brexit.

El a anunţat că partidul său ar putea susţine un amendament depus de deputaţii Peter Kyle şi Phil Wilson care ar valida acordul retragerii – cu condiţia să fie supus unui referendum.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

2 Comentarii

  1. Sunt țară de aproape 1000 de ani și au un fel de constituție de 800 de ani, dar sunt mai divizați decât nemții care s-au adunat acun nici 200 de ani. Până nu plouă cu bombe peste ei tot mai arată la popor hârtia cu pacea germană pentru 1000 de ani.?

  2. britii sunt in *buda*! au vrut iesirea din UE si acum nu stiu cum sa o faca, daca sa o faca si au trecut 3 ani!

    iresponsabili sunt uneori oamenii politici! minciuni peste minciuni, aia ca 350 de milioane de euro per saptamana economisesc parasind UE si pe care ii vor baga in sanatate! vorba aia, nu au fost sanatosi la cap!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.