Estonia, Letonia şi România, cea mai scăzută rată de vaccinare împotriva gripei

Cea mai scăzută rată de vaccinare împotriva gripei în rândul persoanelor de 65 de ani şi peste din Uniunea Europeană s-a înregistrat în 2016 în Estonia, Letonia şi România, faţă de o medie de 43% la nivelul Uniunii Europene, arată datele publicate joi de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

În 2016, în rândul celor 18 state membre ale UE pentru care sunt disponibile datele, cea mai ridicată rată de vaccinare împotriva gripei în rândul persoanelor de 65 de ani şi peste s-a înregistrat în Marea Britanie (71%), Spania (56%) şi Irlanda (55%), iar cea mai scăzută în Estonia (3%), Letonia (4%) şi România (8%).

Iarna este perioada în care multe persoane se îmbolnăvesc de gripă. Pentru unii, este o experienţă neplăcută, care durează una sau două săptămâni. Pentru alţii, cum ar fi persoanele de 65 de ani sau peste ori cei cu boli cronice, efectele pot fi mult mai grave. Vaccinarea împotriva gripei este una dintre cele mai eficiente metode de a obţine protecţie împotriva virusului, iar în statele membre UE sunt în vigoare diverse politici pentru a face vaccinurile mai accesibile populaţiei.

Se estimează că proporţia populaţiei UE de 65 de ani sau peste, care este vaccinată împotriva gripei, a scăzut de la 50% în 2011 la 43% în 2016. În acest interval, cel mai semnificativ declin a fost raportat în Italia şi Ungaria (ambele cu zece puncte procentuale), Croaţia şi Slovacia (ambele cu nouă puncte procentuale).

În contrast, cea mai ridicată creştere a ratei vaccinării în rândul persoanelor de 65 de ani sau mai mult s-a înregistrat în Finlanda (nouă puncte procentuale) şi Lituania (patru puncte procentuale).

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

3 Comentarii

  1. Pai problema e asa. Sunt vaccinuri importante si necesare cum sunt pentru polimelita, ROR etc. Dar sa te duci sa te vaccinezi pentru gripa am senzatia ca as lua antibiotice ca daca fac infectie. AM 43 de ani si nu am facut niciodata un vaccin antigripal si foarte rar am avut gripa sau cel putin asa cred. Putea sa fie o raceala 🙂 Din experienta stiu persoane care au facut astfel de vaccinuri si au tras cate o gripa sora cu moartea in anul respectiv. Pur si simplu nu sunt de incredere aceste vaccinuri. Cine nu stie care sunt interesele marilor corporatii farmaceutice. Ei trebuie sa vanda. PUNCT In zona unde locuiesc eu erau 4 farmacii in 89 in imensul cartier. Lumea era sanatoasa, medicamentele ieftine, adevarat ca nici nu prea gaseai ce vroiai. Acum sunt peste 20, toate cu profituri cu discounturi, cu clienti. Bani se duc la vale, sanatatea o faci dintr-o alimentatie sanatoasa si miscare si sport. Te inseli daca iei vitamine din pastile sau te amagesti cu pastile care le iei la recomandarea doctorului, pe viata. eu zic ca 20% sunt medicamente care sunt strict necesare restul 80% nu au nicio treaba, doar sunt prescrise cu nemiluita prostului de client. Luati si de asta si de astea si de asta, ca asta poate preveni asta, asta asta etc

  2. In Romania daca ai minim 65 de ani, ai iesit fericit la pensie si vrei sa il vezi pe Dumnezeu cat mai curand,te internezi intr-un spital public,nu importa pentru ce afectiune,sau,mai ieftin,te vaccinezi cu un vaccin din import,contra gripei,tetanos,hepatita,s.a.m.d.,iar nu importa,vaccin sa fie !

  3. la noi, vaccinurile antigripale se injectează cu ţoiul ( pentru vulg ) sau cu baccaratul ( pentru les conoisseurs din stratosferă )…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.