Euro, în sfârșit!

Euro s-a apreciat luni faţă de dolar, ajungând la cel mai ridicat nivel din ultimele nouă luni, în urma informaţiilor privind majorarea dobânzilor de către Banca Centrală Europeană, care contrastează cu estimările analiştilor privind o politică monetară mai puţin agresivă a Rezervei Federale a SUA (Fed), transmite Reuters.

Luni dimineaţă, moneda unică europeană se tranzacţiona la 1,0903 dolari, fiind în grafic pentru a depăşi nivelul de 1,0936 dolari din aprilie 2022.

Banca Centrală Europeană ar urma să majoreze ratele dobânzilor în zona euro cu 50 de puncte de bază atât în februarie cât şi în martie, şi va continua procesul în următoarele luni, a afirmat Klaas Knot, membru al Consiliului guvernatorilor BCE, într-un interviu acordat duminică postului de televiziune WNL din Ţările de Jos. „Ne aşteptăm la majorarea dobânzilor cu 0,5% în februarie şi în martie, şi ne aşteptăm la mai multe majorări în mai şi în iunie”, a declarat Knot.

Un sondaj realizat de Reuters arată că şi analiştii previzionează o creştere a dobânzii de 50 de puncte de bază la viitoarele reuniuni de politică monetară ale BCE, iar rata dobânzii la depozite ar urma să ajungă până la finalul anului la 3,25%.

În 14 decembrie, Rezerva Federală a SUA (Fed) a majorat cu 50 de puncte de bază rata dobânzii, la un interval cuprins între 4,25% şi 4,50%. Acum, analiştii nu se mai aşteaptă la o creştere a dobânzii de 50 de puncte de bază la reuniunea Rezervei Federale a SUA din februarie, după atenuarea temerilor privind inflaţia şi scăderea preţului gazelor.

Rata anuală a inflaţiei în SUA a continuat să scadă în luna decembrie 2022, pentru a şasea lună consecutivă, până la 6,5%, de la 7,1% în noiembrie, potrivit datelor publicate recent de Departamentul Muncii.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

4 Comentarii

  1. Dolarul este dumnezeul nostru !
    Un $ puternic strica la export si la plata datoriei. Americanii isi devalorizeaza singuri moneda. Isarescul face acelasi lucru, fraieri sunt cei care se indatoreaza in alte monede, desi au fost avertizati.

  2. Fără gaz rusesc, economia UE e pe butuci, China și America își iau avânt.
    Cu manevre financiare nu rezolvi nimic durabil.?

  3. Fii solemn bre.. Ambele ”valute” sunt in plop și plopu in aer..Inflația europeană este concurată doar de inflația americană..iar americanul are alte reguli, alte avantaje.. Deci,. cam ce concluzii tragi, știind situația globală ??

  4. Pe americani nu-i vantajeaza un dolar puternic in raport cu euro. Este normal. Stiu si cei din UE dar nu pot face mare lucru in acest sens.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.