Euro, zdruncinat de războiul din Ucraina

Euro a scăzut miercuri la cel mai slab nivel din 2017 încoace, deoarece investitorii tot mai îngrijoraţi de perspectivele de creştere globală şi de inflaţie au cumpărat dolari, în timp ce rezultatele mixte ale companiilor au dus din nou la scăderea pieţelor bursiere, scrie Reuters.

Dolarul a urcat cu 4,3% în aprilie şi este pe cale să înregistreze cea mai bună lună din ianuarie 2015, propulsat de aşteptările tot mai mari ca Rezerva Federală să majoreze agresiv dobânzile în următoarele luni şi ca economia americană să reziste mai bine decât cea din zona euro.

Investitorii s-au debarasat de euro, iar miercuri a coborât sub 1,06 dolari cu încă o jumătate de procent. Analiştii spun că acesta este zdruncinat de războiul din Ucraina şi de îngrijorările tot mai mari legate de faptul că economia blocului monetar unic va intra în recesiune în acest an.

„Incapacitatea flagrantă a euro de a se mobiliza în urma comentariilor de tip hawkish ale membrilor Băncii Centrale Europene înseamnă o vulnerabilitate persistentă la un mediu extern afectat negativ de o situaţie mereu îngrijorătoare în Ucraina şi de puterea generalizată a dolarului american”, au scris strategii ING FX într-o notă adresată clienţilor.

Până la ora 7.30 GMT, euro a fost tranzacţionat până la 1,0588 dolari, în timp ce indicele dolarului a urcat cu 0,4%, la 102,65, cel mai puternic nivel din martie 2020, când temerile privind o prăbuşire a pieţei pe măsură ce ţările intrau în blocaj COVID-19 au făcut ca investitorii să se grăbească să caute dolari, scrie Ziarul Financiar.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Author

13 Comentarii

  1. Scăderea euro ne demonstrează eficacitatea și eficiența sancțiunilor puse Russiei. Tot înainte cu logica perfectă a conducătorilor ieoropeni. Dar oare chiar sunt ieoropeni? Dacă da, de ce șeful de cabinet al doamnei Ursula von der Layer are pașaport amerikan?

  2. Asistam la opera necrofila: „sa ne iubim pe morminte” cu actori principali Sleepy Joe Steel Man si Ursula von Bascula. De peste 10 ani se vedea aceasta urmare a impunerii unei monede care nu avea ceva in spate, decat munca in zadar a germanilor asociati cu europauzatorii francezi. Evident, leul lui manolea pierde tot timpul, ca asa e porunca.

  3. Nu are nicio legatura cu gazele rusesti, e legat strict de inflatia guvernului oricarei tari si acum, e inarmarea care costa enorm! Lasati prostiile, cursul valutar creste sau scade exact cum e la bursa,castiga cine trebuie.

  4. Apropo, ATENTIONARE PENTRU TOTI CARE AVETI ADRESA DE E-MAIL:
    – NU DESCHIDETI MAIL-URI CARE VIN CU TITLUL FONDUL MONETAR INTERNATIONAL DACA NU ATI FACUT SOLICITARI SI NU AVETI LEGATURA CU INSTITUTIA! Sunt escrocherii, inselatorii si furt sigur! Pe mine ma bombardeaza de vreo 3-4 luni, sterg toate mail-urile primite de la acesti excroci!

  5. Bre,e inceputul sfarsitului pentru moneda euro si Uniunea Europeana..A inceput dolarul sa se urce in carca eurului si sa se faca mare pe seama lui.Ghinion.Traiasca sanctiunile economice impuse de americani ,rusilor care au cotonogit in final europenii.Pas cu Pas.Urmeaza dependenta de gazele de sist americane de vreo zece ori mai scumpe si graul modificat genetic ,ca nu degeaba eveul Jelensky a nenorocit Ucraina,al doilea mare exportator de grau din lume si ,prin ricoseu au blocat si exporturile rusnacilor,primii exportatori din lume,provocand astfel inceputul unei crize alimentare unde vina e arunca smechereste in carca rusnacilor.Mari hahalere,bre.Mari.

  6. nimeni nu se sesizeaza ca planul amerloc impotriva Europei prinde forma ..?????

  7. Ratele de schimb se pun din burtă. Vor da vina pt scumpitul energiei și al vieții în Europa pe rata de schimb nefavorabilă.

  8. @un ukran beat: corect pana la un punct dar sa vedem ce urmeaza. Prin 2016-2017 se punea la cale anuhilarea dolarului pentru ca marea masa monetara americana era la chinuta si nu puteau sa o readuca acasa repede, in urma ciocnirilor intre capii si marii afaceristi ai celor doua tari. In acea perioada a luat avant euro si dolarul scazand puternic, nu s-a reusit anihilarea si se incearca cu euro. Nu cred ca se va reusi. Apropo de euro, ma gandeam ca a scazut in raport cu leul romanesc dar la banci si case de schimb este cam aceeasi valoare la cumparare: intre 4,8500 si 4,8600. Nu are nicio legatura cu razboiul, e strict problema inflatiei, a burselor internationale si afaceri cu armament.

  9. „nimeni nu se sesizeaza ca”

    sigur ca s-a sesizat macelarul din Kre-mlin, care dupa chelneri suna ca to-mlin. Ramane asa, cum s-a stabilit, micutilor !

  10. Iar UE șantajează cu armele. Ipocrizie maximă: Rusia șantajează cu gazele?! Ce așteptări are UE? Ca Rusia o sa pompeze gaze în fabricile europene care sa producă arme ce apoi ajung în Ucraina? Cine pe cine șantajează aici?

  11. Oferta de euro crește.cererea scade.
    Simultan cu cererea pentru dolari.
    Motivul este gazul
    Prima victima colaterală a războiului din ucraina.euro.
    In detrimentul cui?
    Dolarul!
    Care e următoarea?
    Economia UE,UE?
    In detrimentul cui?
    Prostia e periculoasă.
    Atâția idioți laolaltă e fatal.
    ‘Corabia nebunilor’ live

  12. Euro ca euro, dar am inteles ca Yenul japonez e intr-o situatie si mai maro

  13. Fals. Si dolarul scade in raport cu marfa doar ca Euro scade mai rapid, practic se cam prabuseste.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.