Europa, China și Rusia discută despre o nouă înțelegere nucleară pentru Iran

Diplomați din Europa, China și Rusia discută despre o nouă înțelegere prin care să ajute financiar Iranul, dar și să limiteze dezvoltarea rachetelor nucleare ale Teheranului și influența din regiune, în încercarea de a salva acordul nuclear din 2015, relatează site-ul agenției Reuters, citată de Mediafax.

Oficialii se vor întâlni la Viena în următoarele săptămâni pentru a discuta următorii pași pe care o să îi facă în urma deciziei președintelui american Donald Trump de a retrage Statele Unite din acordul nuclear, au relata publicațiile germane the Welt și Sonntag.

Germania, Franța, Marea Britanie, Rusia și China vor participa la discuții, însă reprezentanții Statelor Unite nu vor fi prezenți. Încă nu este clar dacă Iranul, care a se opune limitării programului rachetelor militar, va participa.

Marile puteri din grupul P5+1 (China, Franţa, Rusia, Marea Britanie, Statele Unite plus Germania) au semnat în 2015 un acord cu Iranul prin care Teheranul se angajează să limiteze activităţile atomice în schimbul relaxării sancţiunilor internaţionale.

Încheierea unui nou acord care să limiteze programul nuclear și influența Teheranului în regiune l-ar putea convinge pe Donald Trump să ridice sancțiunile impuse Iranului.

„Trebuie să scăpăm de numele ‘acordul nuclear de la Viena’ și să adăugăm câteva elemente noi. Doar asta îl va convinge pe președintele Trump să ridice sancțiunile”, a afirmat un diplomat european de rang înalt.

Ministerul german de Externe nu a putut da imediat declarații.

Comisarul european pentru Energie și Climă, Miguel Arias Canete, i-a transmis Iranului, sâmbătă, că Blocul comunitar își va păstra angajamentul de a menține acordul nuclear.

Oficiali din Germania și alte țări membre UE consideră că renunțarea completă la acord va avea consecințe dezastruoase.

Ministrul iranian de Externe Mohammed Javad Zarif a declarat săptmâna trecută că Iranul și puterile europene au progresat în negocierile privind acordul nuclear, însă menținerea sa depinde de ce se va întâmpla în următoarele săptămâni.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

1 Comentariu

  1. Și , uite așa , cum ne-a obișnuit istoria , Romănia va mai rămăne încă odată … , sedusă și abandonată , la marginea lumii de către partenerii strategici cărora toți circarii politicieni din ’89 încoace , le-au pupat dosurile în cea mai jegoasă și obedientă supușenie … ! Foarte curănd va avea loc o nouă Maltă sau Yaltă , în care Romănia va fi plasată în grupul țărilor de talia celor din Africa sau Asia … , după ce a fost secătuită pînă la leșin de avuțiile sale … !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.