Cât de periculoase sunt băuturile carbogazoase

Primăria din Londra intenționează să interzică reclamele la băuturi carbogazoase pe faimoasele autobuze roșii, în metrou sau în stațiile pentru transport în comun. 

Nici în România, și nici în alte state europene nu se pune accent pe conștientizarea pericolului acestor băuturi asupra sănătății noastre. Și deși nu ne dăm seama, este vorba despre o problemă alimentară comună.

Au existat în ultimii ani iniţiative legislative privind zahărul din băuturile acidulate, pe care cei mai mulși dintre noi le adoră, mai ales decătre copii și tineri. Și asta se întâmplă deși etichetele vorbesc despre „bombardamentul“ chimic la care suntem expuși.

Organizația Mondială a Sănătății recomandă accize pe zahăruș din băuturile răcoritoare. Multe țări din Europa, printre care și Norvegiaau aplicat dejaaceastă măsură, iar prețurile acestor băuturi sunt aproape exorbitante. La fel și pentru dulciuri.

 

“După consum, zahărul din sânge creşte imediat. E uşor de demonstrat prin determinarea glicemiei. Pancreasul simte schimbarea şi trimite insulina să îl stabilizeze şi să îl ducă în celule. După ce a trecut prin acest stres, pancreasul retrage, la fel de rapid, insulina“, explică Mihaela Toma, medic diabetolog.

Cu alte cuvinte, îndulcitorii artificiali stimulează pancresul degeaba. Îl consumă degeaba. Şi îi fac rău. Inlocuiti zahărul cu zaharina sau cu aspartamul. Nu veţi slăbi, din contră, veţi dori mai mult dulce. E un mod sigur de de ajunge la obezitate. De aceea, îndulcitorii artificiali trebuie evitaţi de către copii.

Cele mai multe băuturi răcoritoare de pe piaţa conţin suc de fructe între 5 până la 30 %. Au în rest apă, coloranţi artificiali, acidifianţi şi îndulcitori – zahăr sau produse de sinteză. Am găsit şi unele reţete în care sucul de fructe e în cantitate de 0,1 % adică într-o sticlă de doi litri găsim o picătură de suc de fruct, restul zahăr şi îndulcitori artificiali.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.